cover image
Férfi
Klub

Férfi Euro-kupa: igen fájó búcsúk

2024. március 23. 22:08

A nyolcaddöntő jelentette a végállomást mindkét fedélzeten maradt magyar együttesnek a férfi Euro-kupában: a Vasas-Plaket ismét egy góllal maradt alul a Jug Dubrovnikkal szemben, míg a BVSC-nek emberelőnye volt a továbbjutáshoz, ehelyett egy utolsó másodperces góllal búcsúzott Belgrádban a Zvezda ellen.

Nem lesz címvédés az Euro-kupában, miután a Vasas búcsúzott – igaz, az idei szisztémában minden eddiginél nehezebb a trófea elhódítása, hiszen a nyolcaddöntőben nyolc BL-együttes zúdult rá a mezőnyre. Hat tovább is ment, pont az a két Euro-kupás gárda jutott csak tovább, amelyik a két magyar együttes előtt végzett a csoportkörben: az olasz Savona és a horvát Primorje.

Az angyalföldiek belehúztak, alighanem a legerősebb gárdával találták szembe magukat, és a Jug Dubrovnik ellen – utólag elmondhatjuk – összességében nem volt esélyük. Gyakorlatilag mindkét meccs ugyanazon forgatókönyv szerint zajlott: a Vasas lőtte az első gólt, és utána hamarosan egy üldözőverseny kellős közepén találta magát. Ráadásul elég komoly hátrányt kellett ledolgozni: mindkét alkalommal mínusz négyről kapaszkodtak.

A Komjádiban például 1-5-ig nem nagyon tudott mit hozzátenni a találkozóhoz az angyalföldi gárda, aztán viszont ismét sikerült legalábbis reményteli pozícióba visszakormányozni a hajót. Ekkor 4-7 után 40 másodperc alatt jöttek vissza 6-7-re, majd kibekkeltek két hátrányt, azaz úgy festett, a zárórészben még bármi lehet.

Nem lett, mert a negyedik részt indító kulcsfontosságú fór kimaradt, aztán a veterán balkezes, Maro Jokovic betalált akcióból, és innentől nemigen volt visszaút. Nikola Dedovic még felezte újra a különbséget, ám hiába jött egy újabb jó hátrányos védekezés, az egyenlítés nem jött össze, Filip Krzic pedig a következő fórban nem tévesztett – 7-9-nél, 3:42-nél nagyjából eldőlt a továbbjutás. Konarik Ákos csupán az utolsó másodpercben tudott újra betalálni, így a Vasas két egygólos vereséggel esett ki a sorozatból.

A BVSC kétfás előnyt szerzett a Szőnyi úton a Crvena Zvezda ellen, és nagyon sokáig nagyon jól tartotta magát. A remeklő Tátrai Dávid vezérletével egy negyed után 4-4-re álltak a kék-sárgák, és a félidőben annak ellenére mentek csupán 7-6-tal a szerbek, hogy a kiállítások aránya éppenséggel 0-5 volt ebben a nyolc percben… A komolyabb problémák a harmadik részben kezdődtek, amikor a szerbek először egyenlítették ki összesítésbeli hátrányukat 8-6-nál, ám Tátrai előbb előnyből, majd miután a hazaiak 55 másodperc alatt újabb kettőt vágtak és már 10-7-re vezettek, utóbb akcióból talált be. Ez volt a negyedik gólja, és így a zárórész meccsnullról indult, 10-8-nál.

Gyapjas Viktor védett hátrányban, majd egy kettős fórból Gyárfás Tamás hozta vissza 10-9-re a vasutasokat. Egy újabb kivédekezett hátrányt követően sajnos nem jött össze az egyenlítés, majd a szerbeknél a rutinos Dusan Vasic váltott gólra egy 6 a 4-et 1:32-vel a duda előtt. A drámai végjátékban egy elengedett centerszerelés az ő kapujuknál, majd egy kontra ellenük, végül 35 másodperccel a vége előtt emberelőnybe került a BVSC. Ezt azonban nem sikerült jól megjátszani, így 0:20-nál belgrádi időkérés jött, 0:04-nél pedig Vasic kintről bezúdította a Zvezda továbbjutását jelentő gólt.

Nagy kár volt érte – bár talán még nagyobb kár volt a csoportkörben a Primorje elleni hazai 9 gólos győzelem után ugyanennyivel veszíteni Rijekában, mert lám, az így csoportelső horvátok, akik elsőként BL-csoportnegyediket kaptak, kettős győzelemmel léptek tovább a BL leggyengébb együttesének számító Dinamo Tbilisi ellenében…

 

Férfi Euro-kupa, nyolcaddöntő, visszavágók

Crvena Zvezda (szerb)–BVSC-Zugló 12-9

Összesítésben: 23-22

VasasPlaket–Jug Dubrovnik (horvát) 8-9

Összesítésben: 19-21

A linkre kattintva statisztika nyílik.