cover image
Férfi
Klub

Férfi Ek: a Honvéd kihasználta a Vasas botlását, a BVSC már a következő körben

2023. november 23. 21:24

A férfi Eurokupa csoportkörének 5. fordulójában a Savona visszavágott otthon a Vasasnak, míg a Honvéd ezt kihasználta Görögországban és életben tartotta a továbbjutásról dédelgetett álmait. A BVSC-nek pedig ez már nem is álom, hanem valóság, miután egy kiélezett meccsen legyőzte a Szabácsot a Szőnyi úton.

A Savona–Vasas találkozó nemcsak a továbbjutásról, hanem akár a csoportelsőségről is dönthetett, ennek megfelelően igencsak kiélezetten alakult. 
A címvédő kevesebb mint négy perc elteltével már 3–1-re vezetett a tavalyi ezüstérmessel szemben, ám a házigazda kettő perc alatt eltüntette a hátrányát. Egálról a Vasas tudott elmozdulni, sőt a második negyed elején ismét kettővel ment Slobodan Nikic alakulata, azoban az olaszok a veterán klasszis, Pietro Fiogli vezérletével egy 3–0-s sorozatot rántottak elő, ezzel először vezettek a meccsen. Az angyalföldiek ekkor is tudtak újítani és két találattal újfent fölénybe kerültek, de az utolsó szó a hazaiaké volt, így a félidő végén 8–8 állt az eredményjelzőn, ami megegyezett az előző szezon döntőjének első meccsének végeredményével.
Az őrült tempó és a gólzápor megmaradt a folytatásra is, 9–9 után viszont a Savona volt képes egymás után kétszer betalálni és első ízben örülhetett kétgólos fórnak. Ezt a Vasas 12–12-nél dolgozta le egy remekül megjáratott emberelőny után, de mire észbe kapott a csapat, ismét hátrányban volt, mert a túloldalon Erdélyi Balázs is megvillant. Aztán Lorenzo Bruni is, méghozzá kétszer, extázisba kerültek az olaszok és teljesen kifogták a Vasas vitorlájából a szelet. A pálya többször is szétszakadt, ám amíg a Savona tudott élni ezzel, addig a Vasas már kevésbé, a végére pedig megmaradt a közte 3. Ezzel a hazai együttes előzött a csoportban és bebiztosította a továbbjutását, míg a Vasas izgulhatott a Smyrnis–Honvéd csata miatt.

Ott ugyanis egy győzelemmel életben tarthatta reményeit Szivós Márton legénysége, a kezdés viszont nem sikerült a legfényesebbre: az első négy percben gólképtelen maradt a csapat, míg a vendéglátók kétszer is beköszöntek. Talán ez kellett ahhoz, hogy felébredjen a Honvéd, és ha már felébredt, azonnal el is érte az üzemi hőfokot és egy 5–0-s szériával érkezett meg a meccsbe, ebből Ekler Zsombor és Simon Henrik 2-2 góllal vette ki a részét. Innen visszazárkóztak egyre a görögök, de Ekler újabb bombája lehűtötte a kedélyeket, majd Fejős Róbert is szót kért, közte hárommal mentek félidőre a csapatok.
A harmadik felvonásban folytatódott a jojózás, már ami a különbséget illeti, de egyenlíteni egyszer sem tudott a Smyrnis. A negyedik etapra is ez volt a jellemző, az Apollon rendre le tudta faragni a deficitet egyre, viszont az utolsó másodpercre maradtak az igazán forró pillanatok, amikor szintén az egálért támadott a házigazda, de egy technikai hiba után Fejős lecsapott a labdára és lepörgette az órát, azaz megmenekült a Honvéd és továbbra is harcban áll a továbbjutásért.

A C-csoportban a BVSC is úgy ugrott a vízbe, hogy egy győzelemmel kiharcolhatta volna a továbbjutást, míg Szabács-siker esetén hármas holtverseny alakult volna ki az élen. Ezzel a szerbek is tisztában voltak, és a teljes első félidő során tartották a lépést a zuglóiakkal. A sorminta eléggé követhető volt, egy gól itt, egy gól ott, és ez így zajlott egészen 5–5-ig, amikor ezt a vendégek megszakították és átvették a vezetést, éppen a félidei szünet előtt.
A térfélcsere után háromperces állóháborút folytattak le a felek, aztán a BVSC sebességet váltott és egy 3–0-s szériával megfordította az állást, de a harmadik negyed utolsó másodperceiben visszajött mínusz 1-re a Szabács. A csapatkapitány, Csapó Miklós előlépett vezérré a negyedik szakaszban és kétszer is eredményes tudott lenni, de még messze nem volt vége, az utolsó percben ugyanis megint egyre csökkentették a lemaradásukat a vendégek. A legvégén az egyenlítésért is támadhattak, de elpuskázták a lehetőséget, a habot pedig Tátrai Dávid fújta fel a tortára azzal, hogy betalált az üres szerb kapuba. 

A 11–9-es BVSC-diadal azt jelenti, hogy egészen biztosan két magyar csapat lesz ott a legjobb 8 között, hiszen a zuglóiak már hátra dőlhetnek, a Honvéd és a Vasas közül viszont csak egy maradhat.

Az utolsó fordulót december 9-én rendezik.

Férfi Eurokupa
Csoportkör, 5. forduló

B-csoport

Rari Nantes Savona (olasz)–A-Híd VasasPlaket 16–13 (4–5, 4–3, 4–3, 4–2)
Apollon Smyrnis (görög)–Endo Plus Service-Honvéd 10–11 (2–4, 2–3, 4–3, 2–1)

A csoport állása: 1. Savona - 12 pont (és továbbjutott), 2. Vasas - 10 pont, 3. Honvéd - 8 pont, 4. Smyrnis - 0 pont.

C-csoport

BVSC-Zugló–VK Sabac Elixir (szerb) 11–9 (4–3, 1–3, 3–1, 3–2)
Waspo Hannover (német)–Primorje Erste Bank (horvát) 10–16 (2–3, 2–5, 4–6, 2–2)

A csoport állása: 1. BVSC - 12 pont (és továbbjutott), 2. Primorje - 9 pont, 3. Sabac - 6 pont, 4. Hannover - 3 pont.