cover image
Női
Felnőtt Válogatott

Extra teljesítmény a rangadón, megnyerték a lányok a csoportot!

2024. február 8. 12:39

A magyar női válogatott úgy győzte le 13–9-re Ausztráliát a dohai világbajnokság „csoportdöntőjén", hogy a végén még ki is engedett. A védekezés fantasztikusan festett, támadásban is jöttek a szép gólok, ezeknek köszönhetően közvetlenül a legjobb 8 közé jutott Mihók Attila és Cseh Sándor csapata.

A fiúkkal ellentétben a lányoknál a csoportkör harmadik mérkőzésére maradt a döntés, már ami az elsőséget és az egyenes ági 8-ba jutást illeti. Igaz, sorsolás szempontjából ott sem várt volna ránk könnyű ellenfél (papírforma szerint a hollandok), de először az ausztrálokat kellett legyőznie Mihók Attila és Cseh Sándor társaságának.

Vályi Vanda felépült, visszatért (és el is hozta rögtön az első ráúszást), ezúttal Kuna Szonja és Faragó Kamilla pihent. 

Egy-egy elszalasztott lehetőség után egy-egy emberelőnyös gól következett, Bronte Halligan találatára Kurucz-Gurisatti Gréta válaszolt. Nem sokkal később akcióból is betaláltak az ausztrálok, majd Szilágyi Dorottya vette kézbe a gyeplőt: az első lövése még célt tévesztett, a következő kettőt viszont kíméletlenül bevarrta (először akcióból, aztán fórból is), és ezekkel már mi jártunk előrébb. Sőt, Leimeter Dóra is eleresztett egy tűpontos löketet, a labda mindhárom kapufát érintve vágódott a kapuba, ezzel párhuzamosan pedig hátul nagyon fegyelmezetten dolgoztunk, így kétgólos előnnyel hoztuk le az első játékrészt.

Egy percig támadtunk a második etap elején, de nem sikerült növelni a vezetést, ezt pedig meg is büntette Alice Williams. Sokáig azért nem kellett ezen búsulnunk, mert Keszthelyi-Nagy Rita is értékesített kapásból egy fórt, majd miután tökéletesen kivédekeztünk egyet, Szilágyi ismét lecsapott, először mentünk el hárommal! Egy számukra igen szerencsés, Magyari Alda hóna alatt besurranó lövéssel férkőztek közelebb, majd Leimeter blokkolt nagyon fontosat, ráadásul az ellentámadásból Mahieu Géraldine gyűrte be a labdát centerből, a nyakában három ausztrállal. Magyari is megérkezett két védéssel, Máté Zsuzsanna távoli átlövésével pedig már 8–4 volt ide, aztán a félidő utolsó percében ugyan egyet még faragtak a hátrányukból, de a háromgólos különbség így is biztató volt.

Keszthelyi-Nagy megúszásból állította vissza a közte négyet a harmadik negyed elején, hátul továbbra is kiválóan blokkoltunk, Kurucz-Gurisatti pedig előnyből tornázta fel ötre a differenciát. Többnyire hibátlanul játszottunk elöl-hátul, elképesztő fejlődésen ment keresztül a védekezésünk erre a meccsre, Keszthelyi-Nagy pedig egy irgalmatlan bombával nyitotta tovább az ollót. Hamar érkezett a válasz, ráadásul igen szép gólt lőttek az ausztrálok, az utolsó másodpercekben pedig hiába járattuk meg gyönyörűen a labdát előnyben, nem koronázta gól a támadást, viszont ezzel együtt is kettővel nyertük ezt a nyolcpercet.

A negyedik felvonás elején is hosszú támadást vezettünk, ezúttal is eredmény nélkül, és annak sem örültünk nagyon, hogy létszámfölényből még eggyel közelebb jöttek az ausztrálok. Pánikra persze nem volt semmi okunk, hiszen 11–7-re vezettünk, ráadásul átellenben mi is jól megjárattuk a labdát, és Leimeter ezúttal sem hibázott. Okosan és hatékonyan játszottuk meg a centereinket, jöttek a fórok, Keszthelyi-Nagy újabb találatával pedig megint hattal mentünk. És bár ebből ugyan eltüntettek kettőt (a másodikat jókora mázlival), ez már csak szépségtapaszként szolgált nekik, a végén már mi sem tettünk meg mindent az újabb gólokért.

A vége 13–9-es magyar diadal és csoportgyőzelem, valamint lelkileg is rengeteget számíthat ez a siker, mert végre megvertünk egy topkategóriás ellenfelet, méghozzá domináns teljesítménnyel.

Végeredmény, világbajnokság
C-csoport, 3. forduló
Magyarország–Ausztrália 13–9 (4–2, 4–3, 3–1, 2–3)

Gólok: Keszthelyi-Nagy 4, Szilágyi 3, Kurucz-Gurisatti, Leimeter 2-2, Mahieu, Máté 1-1, illetve Williams 3, Kearns 2, Arancini, C. Andrews, Halligan, Hearn 1-1.

(az eredményre kattintva részletes jegyzőkönyv nyílik)

A csoport másik mérkőzésén: Szingapúr–Új-Zéland 4–30

A csoport végeredménye: 1. Magyarország - 9 pont, 2. Ausztrália - 6 pont, 3. Új-Zéland - 3 pont, 4. Szingapúr - 0 pont.

A magyar válogatott a csoportgyőzelemmel egyenesen a negyeddöntőbe jutott, amire február 12-én, magyar idő szerint 17:00-kor kerül sor (valószínűleg Hollandia ellen).