cover image
Férfi
Klub

E.ON OB I: A Vasasnak már csak egy győzelem kell a döntőhöz

2024. május 8. 22:15

Elkezdődött az első elődöntő az E.ON Férfi OB I-ben, a Vasas és a BVSC szinte újrajátszotta a húsvéti rangadójukat. Az 5. helyért a Honvéd, a hetedikért a Szeged került előnybe, mindkét csapat az utolsó másodpercekben fordított.

Az már a középszakasz vége előtt élesen körvanalazódott, hogy a Vasas és a BVSC egymással fog megküzdeni a fináléért, a pályaelőnyt viszont csak az utolsó fordulóban szerezte meg az angyalföldi gárda. Mivel a 7 pontig tartó párharcban 3–3-ra álltak a hozott pontok miatt, tulajdonképpen lehetetlen volt megtippelni, melyik együttes jut majd be a döntőbe. Az első összecsapás eleje is kiélezett küzdelmet hozott, majd a nyitónegyed utolsó perceiben a Vasas kétgólos előnyt épített ki. A különbség aztán háromra nőtt a folytatásban, innen próbált vissza-visszamászni a BVSC, miközben kialakult egy jó kis balkezes különpárbaj Burián Gergely és Gyárfás Tamás között. Ezzel együtt is lendületben maradt a Vasas és még az előnyét is képes volt növelni, ami egy bizonyos ponton már ötre rúgott. A negyedik felvonásnak mínusz néggyel vágott neki a BVSC, és bár egyet ebből kiradírozott, ennél közelebb egyszer sem tudott kerülni riválisához. A Vasas ugyanúgy 14–11-re nyert a Komjádiban, mint a két együttes legutóbbi, húsvétvasárnapi találkozóján, és ezzel a sikerrel egyetlen győzelemre került a döntőtől.

Elődöntő, 1. mérkőzés:
VasasPlaket–BVSC-Zugló 14–11 (4–2, 5–4, 3–2, 2–3)
A hét pontig tartó párharc állása: 6–3 a Vasas javára.

Az ötödik helyért folyó csata papíron az Eurokupa-indulásról is szólhatna, de több mint valószínű, hogy a hatodik pozíció is kvalifikációt fog érni. Marad a presztízs, amit láthatóan mindkét érintett, a Honvéd és a Szolnok is komolyan vesz. Utóbbi kezdett jóval nagyobb lendülettel, öt perc alatt ötöt rámolt be Szivós Márton csapatának, amelytől ez idő alatt csupán kettőre futotta. A fővárosiak az egész első félidőben az eredmény után futottak, és bár sikerült visszajönniük mínusz egyre, a szünetben két gól volt a Dózsa előnye. Sőt, a vendégek visszaállították a közte hármat a negyedik negyed elején, 9–12-nél viszont teljesen megálltak. Ekkor pedig előléptek az Ekler testvérek, Bendegúz révén lopóztak közelebb, majd jött Zsombor, aki a következő hármat magára vállalta. Ezek közül az utolsót, saját maga szempontjából a hatodikat kettő másodperccel a lefújás előtt szerezte, amivel végül kitépte a győzelmet a Honvéd a végig vezető Szolnok kezéből.

5. helyért, 1. mérkőzés:
Endo Plus Service-Honvéd–Szolnoki Dózsa Praktiker 13–12 (4–6, 3–3, 2–2, 4–1)
A két győzelemig tartó párharc állása: 1–0 a Honvéd javára.

A 7. helyért meccselő Kaposvár és Szeged ebben a szezonban eddig csak egygólos meccset játszott egymással, és a harmadik randevújuk sem alakult másként. Ez annyiban tért el, hogy őrült gólfesztivált hozott, már az első negyedben 10-et láthattak a szurkolók, a játékrész derekán volt egy 67 másodperces időszak, amikor négy is esett. A 8–8-as első félidő után nemhogy nem esett vissza, hanem még emelkedett is a termelés, a hazaiak pedig egy jó harmadik negyedbeli hajrával el tudtak menni kettővel. Csakhoz a vendégek egyből beérték őket a negyedikben, sőt fordítottak is. Aztán mintegy 100 másodperccel a vége előtt ismét a Kaposvár volt előnyben, de Nagy Márton egyenlített, amikor már csak 35 volt vissza, majd az utolsó másodpercben Sánta Dániel a győzelmet is megszerezte a Szegednek, amely ezzel 1–0-ra vezet összesítésben.

7. helyért, 1. mérkőzés:
Kaposvári VK–Zue.hu Szegedi VE 17–18 (4–6, 4–2, 6–4, 3–6)
A két győzelemig tartó párharc állása: 1–0 a Szeged javára.