cover image
Egyéb

E.ON Női OB I: az FTC nyerte a bronzcsatát az UVSE ellen

2023. május 20. 17:44

Gerendás György csapata a mindent eldöntő harmadik ütközetben Gurisatti Gréta vezérletével a harmadik negyedben lépett el ellenfelétől, s végül 11-8-ra nyert, megszerezve ezzel a bajnokság harmadik helyét.

Elég volt hátrányból játszani - valamiféle mottóként fogalmazódott meg a felekben, ergo mindkét oldalon fogadkoztak, a mérkőzés elejétől maximálisan koncentrálnak, nem engedik ellépni az ellenfelet.
 
Nem hagyták.
 
Így pedig kialakulhatott ezúttal egy olyan csata, amely az első perctől közel az utolsóig nem lehetett lefutott.
 
Faragó Kamilla büntetőből szerzett vezetést az UVSE-nek (kiharcolta Aubéli Tekla), de kisvártatva Máté Zsuzsanna akcióból egyenlített. Újabb akciógólok írták a forgatókönyvet: Farkas Tamara szerzett vezetést a Fradinak, Tiba Panna egyenlített. A Dömsödi Dalma által kiharcolt fórt Leimeter Dóra lőtte be, Aubéli Tekla akcióból gondoskodott arról, hogy az első negyed egállal végződjék (3-3).
 
A másodikban mind Gerendás György, mind Benczur Márton szigorúbb védekezést követelt, a játékosok pedig megfeleltek ennek. Jó blokkok, szigorú őrizetek, jóval kevesebbszer írhattunk fel gólt a jegyzőkönyvbe. Magyari Alda fel is tornászta így a nagyszünetre 50%-ra a teljesítményindexét. Érződött, mindkét csapat akarta, nagyon akarta a bronzot, ergo csalódott csapatok csatája ide vagy oda, legalább a bronzérmet mindkét oldalon kötelezőnek érezték. Máté Zsuzsanna fórgóljára Faragó Kamilla büntetőből válaszolt (ezt Mácsai Eszter harcolta ki), így fordultak 4-4-gyel a második félidőre.
 
A harmadik etapban aztán beindult a Fradi támadásban, ötször mattolta ellenfele védelmét. Kuna Szonja találatára az utolsó mérkőzését játszó Szücs Gabriella válaszolt, de aztán Farkas Tamara és Gurisatti Gréa következett - először volt kettő a különbség (7-5). Hajdú Kata is hozzászólt a partihoz, kétszer is - de miután Gurisati, majd Leimeter Dóra is villant, tartotta nehezen megszerzett előnyét a kevesebbet hibázó FTC.
 
A záró etapban tovább gyűrték egymást a csapatok, blokkolták egymást, így megmerevedett az eredményjelző tábla. Mígnem aztán Gurisatti Gréta szabaddobásból növelte a hazai előnyt. Faragó Kamilla előnyből ugyan gyorsan válaszolt, de Gusrisatti elemében volt, újabb akciógóllal tulajdonképpen mindent eldöntött, hiszen már csak 2 perc volt hátra.
 
Ebben egyetlen gól született (szerzője Tóth-Csabai Dóra), így az FTC 12-8-ra nyert, és végzett a bajnokság harmadik helyén. Az UVSE a sorozatban megnyert hét bajnoki cím után ezúttal negyedik lett.

Gerendás György: – Több mint harminc éve edzősködöm, ez volt az egyik legnehezebb mérkőzésem. Döntőt akartunk játszani, de nem sikerült, a csalódás után nagyon nehéz volt felrázni a társaságot. Túl vagyunk rajta, örülünk a bronznak. Elismerésem a visszavonuló játékosoknak.

Benczur Márton: – Két fantasztikus pályafutás ért véget a mérkőzéssel, Simon-Illés Anna és Szücs Gabi előtt is le a kalappal. Büszke vagyok rá, hogy Gabi a játékosom volt, nála tisztábban védekező játékost nem nagyon láttam, rengeteget köszönhetek, köszönhetünk neki.
 
E.ON Női OB I
 
A 3. helyért, 3. mérkőzés
 
FTC-Telekom - UVSE 12-8 (3-3, 1-1, 5-3, 3-1)
Gólszerzők: Gurisatti 4, Máté 2, Farkas T. 2, Leimeter 2, Kuna, Tóth-Csabai, ill. Faragó 3, Hajdú 2, Aubéli, Szücs G., Tiba
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredmény: 2-1, az FTC javára
Vízilabda hírek