cover image
Egyéb

E.ON bajnokságok: vége az idénynek, ob I-es marad a KSI

2023. május 26. 16:15

A kissé elnyúlt helyosztókkal hivatalosan is véget ért az E.ON férfi és női ob I 2022-23-as idénye. A rájátszásban mind a férfiaknál, mind a nőknél a bajnoki döntők fejeződtek be leghamarabb, a helyezésekért ádáz csaták folytak. Az is eldőlt, hogy a férfiaknál ob I-es marad a KSI együttese.

Két, egyenként 27 gólt hozó összecsapással, illetve egy büntetőpárbajjal fejeződött be az idei férfibajnokság: míg a döntő, ha nagy csatában is, eldőlt két mérkőzésen, a bronzért és a további a helyezésekért végig játszották a „három szettet” az urak, még ezen a héten is csatázott a BVSC a Szolnokkal (s nyert a harmadik meccsen 14-13-ra), illetve a 7. helyért az Eger a Miskolccal (a hevesiek 15-12-vel vitték a harmadik felvonást). Az utoljára véget ért, 11. helyért folyó Pécs–Kaposvár párharcban pedig a büntetők döntöttek a baranyaiak javára.

Az FTC-Telekom 25. bajnoki címét szerezte meg, így már csak egy győzelemre van az örökranglistát vezető UTE mögött. A finálét elvesztő Genesys-OSC zsinórban negyedszer lett második, ugyanakkor 2015 óta a legstabilabb együttes abban a tekintetben, hogy egyedüliként került a legjobb négy közé az elmúlt nyolc (befejezett) szezonban, és 2018 kivételével rendre dobogón végzett, igaz, az aranyra 1978 óta várnak a klubnál.

Az Endo Plus Service-Honvéd 2009 óta szerzett először érmet, óriási bravúrral előzve meg a Vasas gárdáját, amely 2002 után nyert újra európai trófeát – ám a bronzéremről és a BL-szereplés lehetőségéről lemaradt.

A versenykiírás értelmében az utolsóként végző KSI kiesett volna az élvonalból, míg a Szentesnek osztályozót kellett volna vívnia a másodosztály másodikjával, ám sem az ob I/B-t megnyerő Debrecen, sem a mögötte végző Invictus nem vállalta az elitben való szereplést, így a KSI és a Szentes is bent maradt az első osztályban.

A gólkirályi címet a Vasas orosz balkezese, Ivan Nagaev szerezte meg 79 találattal (alapszakasz+rájátszás), igaz, két mérkőzéssel többet játszott, mint a második Manhercz Krisztián, aki 77-szer talált a hálóba.

A férfi ob I végeredménye
1. FTC Telekom Waterpolo
2. Genesys OSC Újbuda
3. Endo Plus Service-Honvéd
4. A-HID VasasPlaket
5. BVSC-Zugló
6. Szolnoki Dózsa
7. Tigra-ZF-Eger
8. PannErgy-MVLC-Miskolc
9. Szegedi Vízilabda Egylet
10. UVSE Vízilabda Kft.
11. PVSK-Mecsek Füszért
12. Kaposvári Vízilabda Klub
13. METALCOM SZENTES
14. KSI

A hölgyeknél a finálé szintén véget ért két körben, itt a bronzmeccs és a 7. helyért folyó rájátszás hozott mindent eldöntő, harmadik találkozót. Az Eger tíz esztendő után lett újra bajnok – s őrizte meg száz százalékos mérlegét a bajnoki döntőkben, elvégre eddig háromból hármat nyert. A Dunaújváros ugyanakkor a 2011-es bajnoki győzelme óta hétszer szerepelt a bajnoki fináléban, de mindannyiszor be kellett érnie az ezüstéremmel – az utolsó öt befejezett idényben rendre elveszítette az aranycsatákat.

Az UVSE hét, zsinórban megnyert bajnoki cím után ezúttal érem nélkül fejezte be az idényt – igaz, a lilák az Euro Kupa megnyerésével vigasztalódhattak; legalábbis egyedi, hogy a férfiakhoz hasonlóan az európai kupagyőztes csapat a női mezőnyben sem fért fel a dobogóra...

Gurisatti Gréta 85 góllal segítette a Fradit s lett ezzel gólkirálynő a 82 találatig jutó egri kiválóság, Szilágyi Dorottya előtt.

A női ob végeredménye
1. Tigra-Zf-Eger
2. Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesület
3. FTC-Telekom Waterpolo
4. UVSE Vízilabda Kft.
5. BVSC-Zugló
6. VALDOR SZENTES
7. III. Ker. TVE
8. UNI-GYŐR GYVSE
9. SZNVE
10. Tatabánya Women Water Polo
Vízilabda hírek