cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Elődöntőben Montenegró - a magyar válogatott az ötödik helyért folytathatja

2018. augusztus 30. 17:45

Nagy csatát vívott egymással Macic Slobodan és Tóth Kálmán együttese a minszki U19-es Európa-bajnokság negyeddöntőjében, ám Montenegró hajrázott jobban, 11-9-es győzelmével pedig kvalifikálta magát az elődöntőbe. A magyar válogatott az ötödik helyért küzdhet tovább a kontinensbajnokságon.

A tét nem volt kisebb, mint az U19-es Európa-bajnokság elődöntőjébe jutás - ennek megfelelően, rendkívül elszántan ugrott medencébe és kezdett a magyar válogatott a minszki kontinensbajnokság negyeddöntőjében. A vezetést a második minutumban Tóth Kálmán legénysége szerezte meg, Ágh György váltotta gólra csapata emberelőnyét, majd szűk egy perccel később Magyar Márton növelte kettőre a különbséget akcióból. Montenegró első találatát Franeta Branko jegyezte, sőt, az ellenfél tizenkettese akciógólja után fórból is betalált, ezzel együtt pedig 2-2-es döntetlenre módosult az állás. A montenegrói dupla után Fekete Gergő halászott el egy labdát és talált be az ellenfél kapujába, míg a túloldalon Matkovic Dusan egalizált. A hajrában Bóbis Botond is feliratkozott a gólszerzők közé, ám ezúttal is érkezett a felelet a riválistól, Cetkovic Savo egyenlített ki, 4-4.
 
A második felvonást Bóbis Botond újabb találata nyitotta, de akárcsak az első, úgy a második gólja sem maradt megválaszolatlanul, Radovic Djuro egalizált rögtön az ellentámadás végén. Mijuskovic Petar fórban értékesített találatával átvette a vezetést Montenegró, azonban a 00.45-nél büntetőhöz jutottak a mieink, melyet Bóbis Botond váltott gólra, s foglalta keretbe a második etapot. A játékrész Bányai Márk védésével zárult, 6-6.
 
Nagyszünet után újfent érkezett Mijuskovic Petar és akciógóljával ismét a montenegróiaknál volt az előny, melyet aztán Matkovic Dusan módosított kettőre. Először vezetett két góllal Montenegró a mérkőzésen, és a harmadik menet végéig már nem is sikerült csökkenteniük a különbséget Tóth Kálmán tanítványainak, a helyzetek kihasználatlanul maradtak, 8-6.

A negyedik negyedben a negyedik találatát szerző Bóbis Botond csökkentett a hátrányon, ám Matkovic Dusan rögtön visszaállította a kétgólos montenegrói vezetést. Sőt, Cetkovic Savo és Mijuskovic Petar révén meg is duplázta előnyét Montenegró együttese. Nem adta fel a harcot a magyar válogatott, Mijic Dávid és feltartóztathatatlan Bóbis Botond góljaival próbálta életben tartani a reményeket a csapat, de nem sikerült egalizálni. Montenegró 11-9-es győzelmével kvalifikálta magát az elődöntőbe, míg Tóth Kálmán együttese az ötödik pozícióért küzdhet tovább.
 
„A második negyedig elégedett voltam, ám utána sajnos Montenegró használta ki jobban a helyzeteit, mellyel el is döntötte a mérkőzést és a továbbjutást. Ami a csapatomat illeti, javulnunk kell a játék minden elemében! Ugyanakkor nagyon büszke vagyok rájuk, amiért ennyire odatették magukat a mérkőzésen, a szívüket-lelküket beleadták, de ma egy nagyon kicsivel jobb volt az ellenfél..." - értékelt Tóth Kálmán.
 
Az Eb-ről a LEN ezen a linken élő közvetítéssel tudósít a meccsekről! 
 
U19-es fiú Európa-bajnokság, Minszk, Negyeddöntő
Montenegró-Magyarország 11-9 (4-4, 2-2, 2-0, 3-3)
Gólszerzők: Mijuskovic 3, Matkovic 3, Cetkovic 2, Franeta 2, Radovic, ill. Bóbis 5, Magyar, Ágh, Fekete, Mijic
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
További csütörtöki eredmények
A 9-12. helyért

Franciaország-Hollandia 10-9
Törökország-Románia 4-5 
Negyeddöntő
Spanyolország-Szerbia 11-9
Olaszország-Görögország 8-9
Oroszország-Horvátország 4-5
 
A magyar válogatott kerete
Kapusok: Bányai Márk (KSI), Mizsei Márton (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Ágh György (BVSC), Baksa Benedek (UVSE), Bóbis Botond (KSI), Fekete Gergő (Debrecen), Gál Dávid (FTC), Hajdu Attila (Vasas), Kósa Balázs (KSI), Kürti Dominik (Eger), Lukács Ábel (Kaposvár), Magyar Márton (Eger), Mijic Dávid (Pécs), Sugár Péter (BVSC). Turnai András (FTC). Szövetségi vezetőedző: Tóth Kálmán. Edző: Keszthelyi Tibor
 
A további program - magyar idő szerint 
Augusztus 30., csütörtök

Augusztus 31., péntek
A 15. helyért
Szlovénia-Nagy-Britannia, 9:00
A 13. helyért
Grúzia-Fehéroroszország, 10:30
A 11. helyért
Hollandia-Törökország, 14:00
A 9. helyért
Franciaország-Románia, 15:30
 
Szeptember 1., szombat
Az 5-8. helyért
Szerbia-Magyarország, 13:00
Olaszország-Oroszország,14:30
Elődöntő
Spanyolország-Montenegró, 16:00
Görögország-Horvátország, 17:30
 
Szeptember 2., vasárnap
A 7. helyért, 13:00
Az 5. helyért, 14:30
A 3. helyért, 16:00
Döntő, 17:30
Vízilabda hírek
Utánpótlás - Férfi junior válogatott
Utánpótlás - Fiú ifjúsági válogatott