cover image
Férfi
Női
Felnőtt Válogatott

Eb-sorsolás: ott kezdjük, ahol a vb-n abbahagytuk

2023. szeptember 12. 17:28

Az új, kétdivíziós rendszerben lebonyolítandó 2024-es Európa-bajnokság sorsolásán a férfiak összekerültek vb-döntős ellenfelükkel, a görögökkel, valamint az olaszokkal és a grúzokkal, olimpiai kvótára hajtó női válogatottunk pedig ugyanúgy a görög és a holland (valamint a horvát) csapattal meccsel, mint a tavalyi, spliti Eb-n.

Világbajnok férfiválogatottunk ott folytatja, ahol Fukuokában abbahagyta: a jövő januári Európa-bajnokságon az első meccset azokkal görögökkel vívja Varga Zsolt együttese, akikkel a világbajnoki döntőben is megütköztünk. Ezen túlmenően az olaszokkal és a grúzokkal találkozunk a csoportban – mint Varga Zsolt elárulta, az Eb-n több fiatal játékosnak kíván lehetőséget adni a bizonyításra, tapasztalatszerzésre, a legerősebb csapatot a februári vébére tartogatjuk (lásd a kapitány nyilatkozatát lent).

A kontinensviadal már az új, kétdivíziós rendszerben zajlik, azaz az A- és B-csoportot a tavalyi, spliti Eb első nyolc együttese alkotja. Az első két helyen végzők azonnal a negyeddöntőbe jutnak, míg a csoportharmadikok a második divízió csoportmásodikjaival, a negyedikek pedig a C/D-csoportok elsőivel vívnak kvázi osztályozót (elvégre a 2026-os Eb kalapjait a netanyai végeredmény alapján alakítják majd ki). 

Ennek megfelelően a szokásosnál is élénkebb érdeklődés kísérte a csoportbeosztást, hiszen a Splitben nagyot bukó szerbek „alul” kezdenek, azaz az A-csoport negyedik helyén végezni legalábbis kellemetlen folytatással kecsegtet, az a gárda ugyanis a C1-gyel találkozik, az pedig szinte száz százalék, hogy a vb-n már nyomokban a régi időket idéző szerbek lesznek.

Ami női válogatottunk illeti, náluk éppenséggel a spliti Eb csoportbeosztását sikerült copy-paste-elni, és ugyanúgy a görögökkel kezdünk, majd a hollandokkal folytatjuk, mint tavaly szeptemberben – remélhetőleg az akkorinál jobb eredménnyel, elvégre az a két vereség vezetett oda, hogy már a nyolc között a spanyolokkal meccseltünk, aminek akkor sem lett jó vége (meg a vb-n sem). A görögöket mindenesetre a Világkupán és a világbajnokságon is legyőztük, remélhetőleg, ez a tendencia nem fog változni.

Azaz január 3-án és 4-én magyar-görög napokkal indul az izraeli torna, aztán jöhet a többi mérkőzés – a férfiaknak elsőrangú felkészülés az olimpiára, a lányoknak viszont az olimpiai kvóta a tét; ehhez vagy aranyérmet kell nyerni, vagy a legjobb helyen végezni a már párizsi résztvevő spanyolok és/vagy hollandok mögött, azaz mindenképpen érmes pozícióban.

 

Kapitányi gyorsértékelések

 

Varga Zsolt

„Teljesen más ez az új lebonyolítás, ami nagyobb fizikális és mentális terhelés lesz a játékosoknak, bár szurkolói szempontból nyilván nem rossz, hogy izgalmas meccsek vannak már az Eb elejétől fogva. Két hét egy világverseny, lényeges, ki mennyire érkezik élesre töltve, hogy időzít formát – az elején lehetnek fura meccsek, ha találkozik egy, már az elején felturbózott csapat egy olyannal, amelyik a második hétre akar felpörögni. Mindenki taktikázik, hiszen az Eb-t után tíz nappal rajtol a világbajnokság, azaz nagyon komoly terhelés vár mindenkire, különösen azokra, akiknek még nincs meg az olimpiai kvótájuk. Nekünk megvan, ezért én ezen az Európa-bajnokságon több olyan fiatal játékosnak szeretnék lehetőséget adni, aki eddig kiegészítő szerepet játszott, vagy újonc lesz egy ilyen világversenyen. A cél egyértelmű, szélesíteni a merítési lehetőséget a következő évekre, minél több tehetséges játékos gyűjtsön tapasztalatot az ilyen nagy viadalon, mert ez a szint semmi máshoz nem hasonlítható. Így még több, még felkészültebb kerettagból lehet válogatni hosszútávon, de ha úgy alakul, akár már az olimpiára is. Mert egyértelműen Párizs van a fókuszban, mindent annak rendelünk alá, minden az ottani eredményes szereplést kívánja szolgálni, így az is, hogy a februári világbajnokságra aztán már az akkor legerősebbnek gondolt csapatunkkal vágunk neki.”

 

Mihók Attila

„Kaphattuk volna a spanyol-holland párost is, mint ahogy mindkettő átmehetett volna a másik ágra – így kiegyensúlyozottnak tűnik a sorsolás. A világbajnok került a csoportunkba, de mese nincs, ez a magyar női vízilabda-válogatott, márpedig az elnökség döntése a kapitányváltásról egyértelmű üzenet volt: ennek a csapatnak mindenütt nyernie kell, így nem olyan bonyolult egy sorsolás kapcsán nyilatkozni. Nekünk győzni kell a holland és a görög csapat ellen, aztán ha úgy alakul, a spanyolok és az olaszok ellen is. Erre fogunk készülni – bár mindenki más is hasonló céllal érkezik majd Izraelbe, és nem mindenkinek sikerül elérnie ezt. Szeptember végén találkozunk a lányokkal, és az első edzésen Cseh Sándorral elmondjuk nekik a célkitűzéseket, és azt is, hogy mindent a jó szereplésnek, az olimpiai kvalifikáció kivívásának kell alárendelnünk.”

 

2024-es Európa-bajnokság, Netanya

Férfiak

A-csoport

Montenegró, Spanyolország, Franciaország, Horvátország

B-csoport

Grúzia, Magyarország, Olaszország, Görögország

C-csoport

Szerbia, Németország, Izrael, Málta

D-csoport

Szlovákia, Hollandia, Szlovénia, Románia

 

Nők

A-csoport

Hollandia, Magyarország, Horvátország, Görögország

B-csoport

Spanyolország, Izrael, Franciaország, Olaszország

C-csoport

Románia, Szerbia, Csehország, Törökország

D-csoport

Szlovákia, Németország, Nagy-Britannia, Bulgária