cover image
Egyéb

BL nyolcas döntő: egy álommal kevesebb

2023. május 31. 23:53

Akárcsak az elmúlt két évben, az FTC-Telekom gárdájának most sem sikerült szoros meccsre kényszerítenie a címvédő Reccót Belgrádban: az előző két, egyaránt háromgólos siker után a BL-negyeddöntőjében ezúttal 8-4-re nyertek az olaszok. Ezzel megszakadt a Fradi sorozata, három érem után ezúttal legfeljebb az 5. hely sikerülhet.

Hogy csodák igenis léteznek, az épp a Fradi mérkőzése előtt bizonyosodott be, amikor a csoportkörben negyedik helyre beérkező BL-újonc, a 14-ből mindössze 5 meccset megnyerő Vouliagmeni sikerrel zilálta szét a máskor az acélosnál is acélosabb Brescia játékát, s végül a görögök életük meccsét egy góllal megnyerve bejutottak a négy közé.

Egy hasonló bravúrral a Fradi páratlan lehetőséghez jutott volna: a nyolcas döntő leggyengébbjének tartott hellénekkel mérkőzhetett volna a fináléért – igaz, ehhez éppenséggel a tízszeres BL-győztes Reccót kellett volna félretolni.

Utólag elmondhatjuk: a címvédő messze nem volt annyira lehengerlő, mint máskor, legalábbis támadásban bizonyosan nem – a védelme viszont ugyanolyan hatékony maradt, és a szezonban sokszor brillírozó ferencvárosi támadók sehogysem találtak fogást rajta. Bajnokcsapatunk meg-megindult, ám igazából nem tudta magasabb szinten állandósítani a támadójátékát – bár a hátsó alakzat még úgy ahogy működött; igaz, annyira az sem, mint az olaszoké.

Daniil Merkulov szép akciógóljával ugyan gyorsan vezetett az FTC, ám erre jött egy reccói forgószél, négy támadásból három góllal. Még jó, hogy amilyen gyorsan jött, annyira hamar el is ült a vész, és Vigvári Vendel remek akciózásával visszajött a Fradi 3-2-re. Ezután azonban finom lejtőre kerültek a zöldek, az első negyedben (újabb) két fórt hagytak ki, amiből egyenlíthettek volna, de Marco del Lungót sehogysem tudták átverni. A második részben pedig ugyanez folytatódott, azzal a különbséggel, hogy a Recco újabb két gólt szerzett, míg a ferencvárosiak az egész negyedben hasztalan próbáltak rést találni a pajzson. Fórban 3/3 és 7/0-ás részeredményt produkáltak a felek – ami visszaköszönt az eredményjelzőn is: 5-2-re vezetett a címvédő.

FTCProRecco23.jpgA harmadik rész ugyanakkor kifejezetten biztatóan indult, kibekkelt hátránnyal, majd egy sima, kicsit később egy kettős fór kihasználásával, Fekete és Merkulov révén, így a 13:35 perces gólszünet után szemvillanás alatt visszajöttünk 5-4-re. Ám csupán eddig tartott a felfelé menet – egyrészt Zalánki Gergő a reccóiak hatperces csendjét törte meg előbb fórból, majd, ha már teret hagytak neki, átlövésből is. Ez a két bomba gyakorlatilag eldöntötte a meccset, elvégre sehogysem lehetett belelátni a Fradi támadásaiba azt, hogy a zárórészben sikerül mínusz háromról visszakapaszkodni.

Olyannyira nem ment, hogy több gólt már nem is tudtak összegereblyézni a mieink: Varga Dénes sem „működött” ma, 7/0-val zárta az estét, a szezon legfontosabb mérkőzésein döntő gólokat vágó Stylianos Argyropoulos gyakorlatilag teljesen beleveszett a belgrádi alkonyatba (két lövést vállalt, zéró hatékonysággal). Nem csoda, hogy a zöld-fehérek az utolsó 12 percben góltalanok maradtak, s végül négy találattal zárták az összecsapást. A Reccónak összesen 13 kaput eltaláló lövése akadt, amitől végképp nem szokás hanyattesni, de ezen az estén ez is elég volt – már persze Del Lungo 81 százalékos (17/21) védési hatékonysága mellett. Habár ehhez is hozzátehetjük, hogy azért hiperbravúrja alig akadt az olasznak – a lövések jó része a várt helyre érkezett, és nem olyan élesen, hogy gondot okozott volna neki.

Így, miközben a Recco zsinórban nyolcadszor játszik elődöntőt, a Fradi sorozata megszakadt: három érmet hozó BL-finálé után most marad az 5-8. hely, melybe az is beletartozik, hogy mint eddig Belgrádban mindig, a Recco mellett a másik olasz gigásszal, a Bresciával is meg kell ütköznie a Varga-gárdának. Nagy különbség persze, hogy míg 2021-ben az elődöntőt, tavaly meg a bronzmeccset vívtuk velük, most az alsóházban kell megharcolni egy dicséretesebb befejezésért – viszont legalább azt a hagyományt is tartani kéne, hogy míg a Recco ellen nem igazán volt esély (kétszer hárommal, most néggyel veszített a Fradi), addig a Bresciát mindkét alkalommal 14-12-vel sikerült elintézni.

FTCProRecco49.jpgA másik ágon a Novi Beograd és a Barceloneta jutott a négy közé: a szerb világválogatott meggyőző sikert aratott az Olympiacos ellen – Vámos Marciék a félidőben még visszajöttek 6-6-ra mínusz háromról, ám a csak a harmadik negyedben 6/0-át produkáltak fórban, összességében pedig 17/3-mal fejezték be a délutánt, amivel lehetetlenség nyerni ezen a szinten. A spanyolok pedig úgy gyűrték le a Jug együttesét, hogy három ötöst is kihagytak, ám a harmadik rész elején, 5-5 után egy 100 másodperces, 3-0-ás roham elegendőnek bizonyult a horvátok megtöréséhez.

Bajnokok Ligája, nyolcas döntő
Negyeddöntők
Pro Recco (olasz)–FTC-Telekom 8-4
Zodiac CNA Barceloneta (spanyol)–Jug Adriatic Osiguranje Dubrovnik (horvát) 11-9
Novi Beograd (szerb)–Olympiacos Piraeus (görög) 13-11
AN Brescia (olasz)–NC Vouliagmeni (görög) 10-11

Szombati program
Elődöntők

17.00 Novi Beograd–Barceloneta
20.00 Vouliagmeni–Recco
Az 5-8. helyért
15.30 Jug–Olympiacos
18.30 Brescia–FTC

Vízilabda hírek