cover image
Egyéb

BL-döntő: az olasz meló második fele megint kipipálva

2023. június 1. 23:34

A szokásos eredménnyel zárta az FTC-Telekom az immár hagyományos belgrádi olasz tesztet: a Recco elleni vereség után legyőzte a Bresciát, így jöhet a meccs az 5. helyért, a Vámos Márton-féle Olympiacosszal. A Recco, akárcsak tavaly, ismét a Novi Beograddal döntőzik.

2021-ben elődöntő a Bresciával, majd döntő a Reccóval – tavaly elődöntő a Reccóval, majd bronzmeccs a Bresciával. Most negyeddöntő a Reccóval és keresztbejátszás a Bresciával – a Fradinak kijutott az olasz melóból az elmúlt három esztendőben. A Bresciával ráadásul rendre találkozni szoktak a zöld-fehérek a csoportkörben is, az idén kint ők nyertek néggyel, itthon meg mi; ugyanakkor elképesztő fizikai terhelés 24 órán belül megmérkőzni a két olasz élcsapattal. 

Ám akárcsak tavaly, a ferencvárosiak találtak elég erőt ahhoz, hogy a címvédő elleni, elég egyértelmű vereség után összeszedjék magukat, és ledarálják a Bovo-csapatot. Igaz, ezúttal messze nem volt annyira látványos a találkozó, mint az előző két esztendőben, amikor a Fradi 14-12-re nyert (mindkét alkalommal). Vesztett elődöntőkből még mindig könnyebb erőt meríteni, pláne egy utolsó nekidurálódásra, mint elbukott negyeddöntők után – a Brescia veresége klasszikus sokk volt, a lenézett, negyedikként érkező Vouliagmenitől; a Fradié lélekromboló, elvégre elég vergődés-jelleget öltött a Recco elleni harminckét perc. 

Mindenesetre a szerdán elég halovány Stylianos Argyropoulos agresszív labdaszerzésével és ziccerével három perc után megvolt a vezetés, s bár a taljánok egyenlítettek, a negyed végén végre kaptunk némi ízelítőt a sportág magyar változatából – Varga Dénes „trademark” betörése és Vigvári Vendel szédületes ejtése 55 másodperc alatt 3-1-es előnyhöz juttatta a ferencvárosiakat. Könnyen jött, könnyen ment – idézhettük meg a viccbéli aranyásót, elvégre Varga Dumi szép kapásgólján túl sok vizet nem zavart a magyar bajnok a folytatásban, így a Brescia eltüntette a kétgólos előnyt a nagyszünetre. 

01062023_AN_BresciaFTC51.jpgHasonló mederben folytatódott a parti aztán – két remek góllal (különösen Jansik Szilárd fantasztikus ejtésére hördültek fel még a semlegesek is) 71 másodperc alatt megugrott kettővel az FTC, hogy aztán a Brescia 56 másodperc alatt két előnygóllal egyenlítsen újfent. Egy elszórt fórt követően aztán meddő harcba fulladtak a negyedből hátralévő percek, azaz a döntés a zárórészre maradt. 

Rögtön az első labdából ötösig brusztolta magát Merkulov, Argyropoulos pedig nem tévesztett, aztán azonban hiába sikerült két hátrányt is kivédeni, Tomasso Gianazza meglepően szép svédcsavarral egalizált újfent (7-7). Miután mi is elbaltáztunk egy fórt, Edoardo di Somma a meccsen először immár az olaszoknak szerzett vezetést, három perccel a vége előtt. 

A Fradi dicséretére legyen mondva, hogy egy pillanatra sem roppant meg – sőt. Bár az előnymegjátszás ma sem ment annyira acélosan, mint egyébként, és olykor a védekezés is meg-megingott, ám ebben az utolsó három percben már nem kaptak gólt a fradisták, ellenben belőtték mindkét fórjukat. Az elsőt Varga Dénes, rosszkéz hátulról, zseniálisan, a másikat pedig 34 másodperccel a duda előtt, időkérés után, Merkulov pakolta be szintén hátulról, egy valahára parádésan végigpasszolt figura végén. Jutott még egy fór a Bresciának is, azon belül pedig két lövés, az első visszajött a blokkról, feladták a falba, ahol még maradt idő egy gyors pöccintésre, Vogel Soma azonban szédületes bravúrral odanyúlt a labdára, így a 11. védésével meglett a győzelem. 

Mint kapusunk utóbb elárulta: a Recco meccs után nagyon össze akarta kapni magát, az első negyed vége felé ismét ráérzett a ritmusra, és a legjobbkor dobta be a nagy védést hátrányban, hiszen azzal kábé megnyerte a meccset. „Zsoltért is játszottunk – nem engedhettük meg, hogy egy hetedik helyért folyó mérkőzéssel köszönjön el a klubtól” tette hozzá Soma. 

01062023_AN_BresciaFTC28.jpgAzaz pénteken, a belgrádi éjszakában, 21 órától jöhet a szezonzárás a másik ágon a Jug Dubrovnikot randán széttépő Olympiacos ellen, Vámos Marcival a soraikban. 

Az elődöntősök egy napot pihennek az új lebonyolításban – mit nem adtunk volna ezért két éve, amikor a Brescia elleni hirig másnapján kellett a Reccóval döntőzni –, így a Recco és a Novi Beograd némi töltődés után ismételheti meg a tavalyi finálét. 

Zalánki Gergőék ugyanis véget vetettek a Vouliagmeni menetelésének – bár a görögök lendülete a Brescia elleni bravúr után még kitartott úgy másfél negyedig. Néhány remek lövéssel és jó védekezéssel elmentek 5-3-ra, ám az olaszok visszajöttek ikszre félidőig, majd a harmadik negyedben lerendezték a meccset egy 5-0-ás rohammal. Balkezesünk ezúttal egy fontos gólt szerzett még az elején – aztán inkább poszttársa, az argentin származású Gonzalo Echenique villogott ma; mondjuk Zalesz tavaly is „csak” a döntőt nyerte meg a Reccónak. 

0106Zalesz.jpgMindenesetre az ellenfél ugyanaz lesz, a Novi Beograd: a szerb-világválogatott-vegyes őrült csatát vívott a Barcelonetával, melynek során eleinte a spanyolok akarata érvényesült, vezettek 5-2-re is, ám a harmadik negyedben kissé váratlanul elvesztették a fonalat. Olyannyira, hogy a házigazda már 7-6-os vezetéssel fordult rá a zárórészre (volt egy 4-0-ás szériájuk közben), igaz, ott ismét magukhoz tértek a katalánok, visszavették a vezetést, csakhogy Angelos Vlachopoulos remek lövésével egyenlített az NBG három perccel a duda előtt. Fór még akadt mindkét oldalon, gól már nem – speciel a Barceloneta emberelőnyénél a falember elé pattanó labda környékén olyan dolgok történtek, amire fújtak már ötöst, itt ment minden tovább, sőt, aztán a hazaiak kaptak még fórt, ám végül a döntés a büntetőkre maradt. Ez pedig a szerbeknek ment jobban: bár a hispánok háromból hármat belőttek a meccsen, itt most kettőt rontottak, míg a hazaiak nem hibáztak, és így másodszor is megpróbálhatják megszerezni az olyannyira áhított BL-serleget.
 
Bajnokok Ligája, nyolcas döntő 
Az 5-8. helyért 
AN Brescia (olasz)–FTC-Telekom 8-9 
Jug Adriatic Osiguranje Dubrovnik (horvát)–Olympiacos Piraeus (görög) 5-14 

Elődöntők 
CNA Barceloneta (spanyol)–Novi Beograd (szerb) 8-8, ötméteresekkel: 2-4 
NC Vouliagmeni (görög)–Pro Recco (olasz) 8-12 

Pénteki program 
19.00 – a 7. helyért: Jug–Brescia 
21.00 – az 5. helyért: Olympiacos–FTC 

Szombati program 
19.00 – bronzmeccs: Barceloneta–Vouliagmeni 
21.00 – döntő: Novi Beograd–Recco
 

Vízilabda hírek