cover image
Egyéb

BL-döntő – 6. hely, avagy nem volt ebben több?

2023. június 3. 0:40

Hatodik helyen végzett az FTC-Telekom, miután egy meglehetősen fura meccsen, csaknem 22 percre lefulladva és ezalatt zsinórban hét gólt kapva veszített az Olympiacos ellen a péntek esti belgrádi helyosztón; Varga Zsolt búcsúja sikerülhetett volna picit szebbre.

A hazai elköszönés – vereség a Sabadelltől – után a belgrádi zárómeccs sem úgy sikerült, hogy mosolyogva jöjjön ki mindenki a medencetérből a klubtól tíz év után elköszönő, és edzői karrierjét főállású kapitányként folytató Varga Zsolt utolsó fradis fellépésén. 

Ugyanakkor a zöldeknél töltött évtized annyi parádés eredményt hozott, hogy ez a végkifejlet túlzottan nem lombozta le a csapat tagjait, és legkevésbé Varga maestrót, aki mosolyogva értékelte a látottakat, már legalábbis abból az aspektusból, hogy tíz nagyszerű esztendő után péntek este állt utoljára a kispadnál; meg aztán ennyi idő után már mindent sokkal könnyebb perspektivikusan látni. 

Márpedig ez a meccs igazából nem sokat számított – szinte az összes, az 5-8. helyért brusztoló gárda edzője és játékosa arról értekezik évek óta, hogy ezeknek a találkozóknak nincs túl sok értelmük, egy elbukott negyeddöntő után mindenki menne haza legszívesebben. Ebből a Fradi eddig kimaradt (három nyolcas döntő, három érem), most belekerült; ám míg az előző két belgrádi jelenés során a két olaszok elleni hirig az utolsó két nap merítette nullára a tartalékokat, most a Recco-Brescia párosgyakorlat után kellett még egy összecsapásra felpörögni. Kellett volna. 

1-32.jpgIgazából az első negyedben nem úgy festett, hogy baj lenne ezzel, 2-2 után Stylianos Argyropoulos lőtt egy elképesztően nagy gólt a legutolsó másodpercben – senki sem gondolta ekkor, hogy hosszú, rémesen hosszú ideig az utolsót... A második részben úgy nagyjából folydogált a játék, nyilván nem azon a fordulatszámon, amelyen amúgy ez a két gárda játszani tudna, egy korán kihagyott FTC-fórt leszámítva még kiállításig sem jutottak a felek a kissé tompa gyürkőzésben. A negyed második részében akadt két ígéretes megugrás, ám nem sikerült úgy végigvinni őket, hogy Vigvári Vendel megduplázza az előnyt – a vége meg az lett, hogy az addig a világ négy égtája felé lövöldöző görögök közül Dervisis egyszer csak telibe verte a jobb pipát, így félidőben 3-3-ra állt a meccs. Az addig eltelt időszakról mindenesetre sok mindent elmond, hogy 16-13 volt a lövések aránya, ebből viszont 4, illetve 6 ment csupán kapura... 

A harmadik részben kezdtek igazán nagyra nőni a baljós árnyak – egy elrontott fór itt, egy ott, utóbbiból Varga Dénes spriccelt el, ám hátulról nem érkezett a labda, amikor meg igen, akkor a kapujából kikúszó Bijac elvitte előle, és a rekontrát épp Vámos Márton fejezte be. Dumi kissé lehordta a többieket, hogy ha ez van, akkor nézzék meg, hol a kapus, és lőjék be húszról – node ilyesmit éppenséggel ő szokott csinálni; mi tagadás, az is érződött, hogy a koncentráció nincs azon a szinten, hogy efféle megoldásokat vállaljon bárki is. Ezzel viszont el is tört valami, nagyjából végleg, mert kimaradt a következő előny is, és a görögök Mourikis révén azonnal szereztek egy centergólt, nem sokkal később meg a 2019-es BL-győzelemben oly nagy szerepet játszó légiós, az azóta hazatért Fountoulis törölt be egy ötöst; 6-3-nál érezhetően elmenőben volt a hajó. 

1-38.jpgIdővel kiderült, ekkor leginkább el is ment – merthogy ez a negyed is ferencvárosi találat nélkül pörgött le, és a negyedikben is csak teltek a percek, ráadásul újabb görög gólokkal. Végül Argyropoulos csavart egy akkora gólt dühében hétről, hogy csak azért nem estünk hanyatt a gyönyörtől, mert az előző, az első negyed utolsó pillanatában bevert bombája óta eltelt 21:35 percben az Olympiacos csinált egy 7-0-ás futást, amivel ugyebár eldőlt a mérkőzés. Holott a görögök sem mutattak sokat, összesen hat fórt kaptak az egész meccsen, mégis... 

Visszaidézve a Fradi szezonját, a komoly csaták sorozatában egy-két góllal behúzott hazai találkozók mellett a csoportelsőséget ellehetetlenítő berlini vereséget, az utolsó másodpercekben elbukott belgrádi és dubrovniki pontot, pontokat, melyek végül is a harmadik helyre tolták a csapatot, összepárosítva a Reccóval... Szóval látva ezt, illetve azt, hogy az öt győzelemmel kvalifikáló Vouliagmeni éremért játszik azzal a Barcelonetával, amelyik 14-ből csak egy meccset veszített, ám végül nem bírt elevickélni a döntőig, nem is beszélve a csoportját remek és meggyőző vízilabdával megnyerő, de itt végül az utolsó helyre süllyedő Bresciáról... 

1-48.jpgAkkor valahol bevillan egyetlen metsző mondat, amit a párbajtőrözés egykori legendája, a zseniális Kulcsár Győző mondott még kapitányként a pekingi olimpián az elődöntőig jutó, ám végül negyedikként végző Boczkó Gábornak, amikor az az utolsó bekapott tus után épp leballagott a pástról: „Nem volt ebben több?” 

BL nyolcas döntő 
Az 5. helyért: Olympiacos Piraeus (görög)–FTC-Telekom 9-4 
A 7. helyért: Jug Dubrovnik (horvát)–AN Brescia (olasz) 14-10
 

Vízilabda hírek