cover image
Egyéb

Bajnokok Ligája, nyolcas döntő: csodát tesz-e a Fradi?

2023. május 30. 20:36

Háromból háromszor jutott el az FTC-Telekom eddig a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjébe, de egyszer sem várt rá ekkora kihívás rögtön a negyeddöntőben: szerdán a címvédő, tízszeres győztes Reccóval meccsel a magyar bajnok.

Annak idején „erősen” kezdett a Fradi: 2018-19-ben első ízben szerepelt az újra formázott BL-ben, és rögtön elsőre klubtörténelmet írva el is hódította a trófeát – mégpedig úgy, hogy a Final Eight-be a negyedik helyen jutott be csoportjából. Lehetetlen tehát nem létezik, más kérdés, hogy az első helyet egy második, majd egy harmadik követte, nem utolsósorban azért, mert 2021-ben a döntőben, tavaly pedig az elődöntőben találkoztak a zöldek a Pro Reccóval, és az olasz gárda egyszer sem adott nekik esélyt (9-6, 10-7).

Igazából 2019 óta minden idényben találkozott Varga Zsolt együttese minden idők legeredményesebb klubjával, ám győzni egyszer sem sikerült. Az első idényben simán elvesztett csoportmeccsek után a legközelebb 2020-ban járt a bravúrhoz az FTC, amikor Reccóban, egészen fantasztikus összecsapáson lett 13-13 a vége úgy, hogy annak az olaszok örülhettek sokkal jobban; hogy Budapesten valahára összejöhetett volna a győzelem, az a Covid miatt sajnos nem derülhetett ki.

A két tavalyi vereség árnyékában legalábbis valami nagyon nagyot kell alakítania a bajnokcsapatnak, hogy folytathassa eddigi remeklését, elvégre eddig háromból háromszor zárt éremmel – igaz, a negyeddöntőkben eddig kétszer a Jug Dubrovnikot, egyszer pedig a Marseille-t kellett legyőzni. Mi tagadás, egyik sem a Recco kategóriája – nem mintha a szerdai program utolsó meccse eleve reménytelen lenne, bár sok más statisztika mellett az sem megvetendő adatsor, hogy a Recco az újfajta BL első, 2014-es hatos döntőjén bemutatott elhasalás óta hétből hétszer játszott a legjobb négy között.

„Játékoskeretét tekintve továbbra is a Recco a legerősebb csapat, ehhez szerintem kétség sem férhet, mégis mindent megteszünk a siker érdekében – mondta Varga Zsolt. – Nagy dolgokat nem lehet kitalálni, egyvalami számít: mindig a következő védekezésben kell jobbnak lenni, megnyerni a párharcokat, aztán ugyanezt megcsinálni a következő támadásban. Semmi más nem számít, csak az az egy, következő akció.”

Varga Dénes csapatkapitány is arról beszélt, hogy az eddigi nyolcas döntők közül ez lesz a legnehezebb, „de tényleg mindent megteszünk azért, hogy folytassuk az eddigi sorozatunkat, és bekerüljünk a négy közé.”

Sok múlik majd Vogel Somán, akinek a BL leghatékonyabb támadósorával kell szembenéznie a kapuban. „Szerdán derül ki, hogy mennyire sikerült jól a felkészülésünk – szerintem mindent megtettünk, amit ebben a rövid időben lehetett. Az biztos, hogy nagyon fegyelmezett védekezésre lesz szükség ahhoz, hogy megállítsuk őket. Az idén, amikor nyertünk a komoly tétmeccseinken, mindig úgy sikerült, hogy fegyelmezett támadásbefejezések után fegyelmezett visszazárás után remek védekezés következett – erre most még hatványozottabb szükség lesz. Van miért visszavágnunk a Reccónak, én személy szerint még sohasem szerepeltem ellenük győztes meccsen, ezt a sorozatot szeretném megtörni.”

Mire indul a számunkra legfontosabb negyeddöntő, a másik három meccs győztese már ismert lesz. A Barceloneta–Jug és a Brescia–Vouliagmeni csata legalábbis egyesélyesnek tűnik (a dubrovnikiak nagyon leeresztettek a szezon végére, ráadásul elvesztették kulcsemberüket, Loren Fatovicot, akinek az apja, a Jug egykori ikonja, Elvis Fatovic ül a Barceloneta kispadján...) – annál őrültebb meccset ígér a házigazda Novi Beograd és az Olympiacos csatája.

Vámos Marciéknak nem lesz egyszerű dolguk a házigazda ellen – itt meg az adja a meccs pikantériáját, hogy a görögöket az az Igor Milanovic vezeti csatába, aki tavaly ilyenkor a szerb bajnokkal menetelt a döntőig, ahol végül elképesztő csatában, Zalánki Gergő főszereplésével a Recco büntetőkre mentette a finálét, majd szétlövésben meg is nyerte.

Zalánkiéknak most is hasonló terveik vannak: 1970 óta a Recco lehet az első csapat, amelyik zsinórban háromszor nyeri meg a BL-t (eddig ez csak 1968 és ’70 között a Mladostnak sikerült, még a BEK-ben). Emellett Aaron Younger lehet az első játékos, aki négy egymást követő döntő végén emelheti magasba a trófeát, elvégre az ausztrál világklasszis 2019-ben még a Fradival nyert, majd az utolsó két alkalommal már a Reccóval (és előtte, 2017-ben a Szolnokkal; aligha véletlen, hogy a jelen egyik leguniverzálisabb pólósa az utolsó öt fináléból négyszer szerepelt a győztes gárdában). Nem lesz könnyű, de tény: az újabb történelmi fejezetek megírását elsőként a Fradi akadályozhatja meg.

Bajnokok Ligája, nyolcas döntő, Belgrád
Negyeddöntők

15.30 Zodiac CNA Barceloneta (spanyol) v Jug Adriatic Osiguranje Dubrovnik (horvát)
17.00 Novi Beograd (szerb) v Olympiacos Piraeus (görög)
18.30 AN Brescia (olasz) v NC Vouliagmeni (görög)
20.00 Pro Recco (olasz) v FTC-Telekom Budapest
Vízilabda hírek