cover image
Egyéb

19. FINA VB: óriási sportdiplomáciai siker, dr. Molnár Tamás a TWPC elnöke!

2022. július 3. 9:30

Háromszoros olimpiai bajnokunk, az MVLSZ alelnöke öt éve a FINA vízilabda technikai bizottságának a tagja; a vb büró ülésén pedig a testület vezetőjének választották. Dr. Kemény Dénes pedig a FINA vízilabda edzőbizittságának új vezetője! Kenéz György a Masters Bizottság tagja lett.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnöke, Husszein el-Musszalam volt az első, aki gratulált dr. Molnár Tamásnak - önmagában ez a tény is sokat jelent. Maximális a bizalom a sportág egyik legendája irányában, bátran bízzák rá a sportág vezetését. A legendás szövetésgi kapitányt, dr. Kemény Dénest pedig a FINA vízilabda edzőbizittságának új elnökének választották. Kenéz György a Masters Bizottság tagja lett.

Sydney, Athén és Peking ötkarikás bajnokának, dr. Molnár Tamásnak tulajdonképpen 2016-ban kezdődött el igazán a sportdiplomáciai karrierje, amikor az Európai Úszószövetség (LEN) hasonló bizottságába választották. Akkor így fogalmazott honlapunknak: „Sablon vagy sem, óriási megtiszteltetés ez. Még Budapesten játszottam, amikor elkezdtem a játékvezetéssel foglalkozni, most pedig elérkeztünk ide. Hosszú volt az út, de megérte csinálni. Megérte, de a munka érdemi része most kezdődhet igazán. A LEN volt az első lépést, jövőre szeretnék bekerülni a nemzetközi szövetség, a FINA hasonló bizottságába. Ezek azért kiemelkedően fontos állomások, mert - hogy kicsit magasztos legyek - érdemben így tehetek a legtöbbet elsősorban a magyar, nem utolsósorban pedig az egyetemes vízilabdáért." 
 
Nos, az akkor megfogalmazott célok teljesültek, hiszen 2017-ben a FINA TWPC-tagság következett, most pedig az elnöki pozíció. Mondhatjuk úgy is, beérett a rengeteg munka: a FINA vízilabda technikai bizottságának vezetése kimondottan szép feladat, egyúttal valóban hatalmas elismerés. Hogy mindez mekkora siker, jól mutatja, hogy magyar sportvezető ilyen magas pozícióba soha nem került a vízilabdasport egyetemes történetében.
 
„Természetesen hatalmas megtiszteltetés, hogy engem választottak meg a testület élére. A magyar vízilabdasport olimpiai, világ- és Európa-bajnoki, sőt eddigi klubsikereinek, a szakmában dolgozó nemzetközi szakembereknek, a magyar vízilabdának az elismerése is egyben" - fogalmazott honlapunknak dr. Molnár Tamás, aki kiemelte az elődök, Salamon Ferenc korábbi LEN és FINA technikai bizottsági tag és Martin György a LEN-büró tag munkáját, sőt előbbivel kapcsoltban kiemelte: „Még aktív pályafutásom során Salamon Feri bácsi tanácsát megfogadva kezdtem el egy úton járni, amelynek a gyümölcse most érik be.  A Magyar Vízilabda Szövetség ajánlása is fontos volt, ugyanakkor rengeteget tett hozzá, hogy dr. Wladár Sándorral, a világbajnokság szervezőbizottságának elnökével és Szántó Dávid operatív igazgatóval közösen szisztematikus munkával végigjártuk az összes bürótag nemzeti szövetségeit, egyeztettünk és tárgyaltunk, mert egy erős támogatással meghozott döntést szerettünk volna. A FINA tavaly megválasztott elnöke, Husszein el-Musszalam is rendkívüli dinamikával vetette bele magát a munkájába."
 
17.JPG A jelent helyzetet így látja: „Ma már nem csupán egy kontinens sportja a vízilabda: az ausztrálok, az amerikaiak, a japánok, kínaiak is nagy energiákat mozgósítanak, komoly bázist jelentenek. Akkor lehetünk majd elégedettebbek, ha a sportág eljut akár az afrikai kontinensre, és jóval nagyobb követői bázisa lesz, mint a mostani. A FINA vezetése előremutató reklám és marketingmunkát végez azért, hogy népszerűsítse a sportágat."
 
Ami pedig a vasárnap véget érő 19. FINA Világbajnokságot, a magyar rendezést illeti, dr. Molnár Tamás így vélekedett: „Az elmúlt tíz év magyarországi sportinvesztícióinak, a kormány sportot támogató filozófiájának a világ számos pontján híre megy, és a sportban mozgó szakemberek, vezetők hálásak ezért a befogadó szeretetért és professzionális szervezésért. Most sincs ez másként, ez pedig mindent elmond erről a káprázatos eseményről, a szervezésről."
Vízilabda hírek
molnár tamás