cover image
Egyéb

Átláthatóság, kiszámíthatóság, következetesség – a szabályokat be kell tartani

2017. április 24. 12:24

A szövetségi bizottságok működése a testületek átalakítása után határozott koncepció mentén történik. A versenyeztetésért felelős alelnök, dr. Molnár Tamás amondó, tengernyi érdek ide vagy oda, ez az egyetlen járható út, mert a szabályok egyformán vonatkoznak mindenkire.

Rend. Afféle mottóként is jellemezhetjük a kifejezést a bizottságok számára, amelyek az elmúlt időszakban a szabályzatot betartva a korábbiaknál határozottabb fellépéssel tevékenykednek. Tekintettel arra, hogy bizonyos szankciók természetesen igencsak fájnak az aktuális büntetettnek, némi háttérmorgás is hallatszik – éppen ezért megkerestük a versenyeztetésért felelős alelnököt, dr. Molnár Tamást, miképpen is néz ki jelenleg a bizottságok működése.

Háromszoros olimpiai bajnokunk nem kertelt: „Ahogy a szabályok diktálják!”

Természetesen részletesebb beszámolóval is szolgált, ugyanakkor nem véletlen kezdett ezzel a határozott kijelentéssel, hiszen mint mondta, ez az alfája és omegája a történetnek. Miután anno a játékvezetői bizottság vezetésével a meghatározott koncepció mentén elismerten jó munkát végzett, talán nem volt meglepetés, hogy szövetségi alelnökként a három bizottságba (versenybíró, játékvezetői, ellenőri) a korábbi játékvezetői bizottság tagjait javasolta – mindezt a liga, a szövetség is ellenszavazat nélkül támogatta. A munka ezt követően kezdődött.

„A bizottságok, azok vezetői, dr. Marosvári Attila, Székely Balázs és Molnár Péter megkapták a felhatalmazást, munkájukért pedig felelősséget vállalok – fogalmazott dr. Molnár Tamás. – A versenyszabályzatunknak vannak hiányosságai, idejemúlt dolgai, nyilvánvalóan ezeket is helyre kell tenni. A leírt, mindenki által ismert szabályokat viszont be kell tartani, számonkérni, alkalmazni, ha szükség van rá, szankcionálni. Többen sérelmezik, hogy korábban nem volt számonkérve, ami lássuk be, gyenge lábakon álló érv. A versenybíró bizottság elnöke, dr. Marosvári Attila kiváló jogász, a jog betűje alapján alkalmazza ő is a szabályokat, nincs kivétel. Tiszta, átlátható, korrekt megatartás. Gyorsan hozzáteszem, nem az a cél, hogy mindenkit megbüntessünk, szórakozzunk, hanem kizárólag az, hogy átláthatóan, kiszámíthatóan, következetesen működjön a rendszer. Ez a közös érdek. Fontos, hogy a jogok mellett a kötelezettségekkel is tisztában legyen mindenki, ergo elvárható rend legyen minden téren.”

A Magyar Vízilabda Szövetség alelnöke tűzbe teszi a kezét az említett urakért, akiknek meglátása szerint amúgy nincs könnyű dolguk, mindazonáltal becsülettel végzik feladatukat. Tudni kell, nem a vízilabdából élnek, nem tartoznak érdekcsoportokhoz, szimplán tenni akarnak a sportágért. „Látni kell, hogy többek között a társasági adókedvezmény miatt megszaporodott csapatok miatt megszaporodtak az érdekek is, nem lehet mindenkinek a kedvére tenni. De nem is ez a feladat. Ahogy érzékelem, a jogaival mindenki tisztában van, a kötelezettség terén azonban finoman fogalmazva akadnak hiányosságok… Határozott cél, hogy beálljon az a rendszer, amelyet idővel mindenki áld majd. Nem ellehetetlenítésről, a mindennapok megnehezítéséről beszélünk. Nyilván lesznek majd új szabályzatok is, amelyet mindenki megismer, reményeim szerint tisztában lesz százszázalékosan az elvárással, amelynek meg kell felelni. Ez most sincs másként, az, hogy korábban nem kérték számon, senkit sem jogosít fel arra, hogy türelmi időért reklamáljon. Nem volt gyevi bíró, a szabályokat mindenki tudja, aki tiszta, átlátható rendszer akar a vízilabdában, annak üdvözölnie kell ezt a hozzáállást.”

Hogy ne ez legyen a végszó, dr. Molnár Tamás gyorsan hozzátette: „Legalább annyi pozitív kritika is elhangzik a bizottságok működésével kapcsolatban, mint zsörtölődés, de ezzel nem verik az urak a mellüket, végzik feladatukat tisztességesen, egyúttal abban bíznak, hogy hamarosan ezek a hangok lesznek nagy többségben.”


Vízilabda hírek
molnár tamás
bizottságok