cover image
Szövetség

Mérföldkő: túl a bokrétaünnepen a ceglédi uszoda

2013. szeptember 7. 14:54

Karácsonyra kész lehet a felújított uszoda a „belső strandon”, átadhatják az első ütemben megújult uszodát. Szombaton megtartották a bokrétaünnepséget az épülő létesítményben.

A 2011-ben elfogadott, látvány-csapatsportágak támogatására vonatkozó törvény életbe lépése óta a vízilabdában dolgozó szakemberek is arra törekednek, hogy minél több sportcélú ingatlanfejlesztés kezdődjön meg a sportágban.

A Ceglédi VSE szakosztálya is beadta pályázatát tavaly, hiszen az 1933-ban, éppen 80 éve átadott uszoda szinte minden tekintetben elavult már. A ceglédi és környékbeli (valamint az ország más részén működő) vállalkozások társasági adójából, valamint a ceglédi önkormányzat önerőt jelentő hozzájárulásával (200 millió forintot jelent mindez) épülhet fel az új létesítmény. Az első ütem összköltsége mintegy 650 millió forint, a munkálatok májusban kezdődtek el.

Dr. Beck György, a Magyar Vízilabda Szövetség alelnöke, a város díszpolgára, aki a beruházás egyik fő motorja volt.

„Többször is tervben volt az 1933-ban épült uszoda felújítása, de igazából sosem volt erre pénz, most a TAO-segítségével tudtunk pályázni, és nyerni. Azért is fontos a beruházás, mert uszoda híján nagyon sok ceglédi tehetség hagyta el a szakosztályt és a várost. A ma induló OB I.-ben olyan játékosok képviselik Ceglédet, mint Jansik Szilárd, Jansik Dávid, Pásztor Mátyás, Czigány Károly, Bóbis Máté vagy épp Kistamás Zsolt. Ők mind itt tanultak meg úszni, itt tanultak meg vízilabdázni. Ha az uszoda felépül, akkor a következő generációt már itt tudjuk tartani, ez a fő cél. Egyre többen jelentkeznek egyébként vízilabdázni Cegléden, hét csapatunk indul majd a most kezdődő bajnokságokban, erre még sosem volt példa” – aki a helyi klub elnökeként kétszeresen is érintett a fejlesztésben.

cegled13.jpgHogy konkrétan mit jelent a ZÁÉV Építőipari Zrt. és alvállalkozói által kivitelezett beruházás? A következőket: a teljes talaj- és közműcsere után megújul(t) a meglévő öltözőépület, annak mindkét oldalára felépül(t) két további öltöző. Az épület teljes hosszán lelátót építettek fel. A korábbi medencéket elbontották, helyükre egy 33x21 méteres, egy 10x21 méteres és 6x16,7 méteres sportolásra és oktatásra alkalmas medence, valamint egy 6x4 méteres pancsoló épül(t) meg. A régi termálmedence helyén, megépül egy új 7,5x15 méteres gyógyvizes medence. A termálmedence kivételével az összes medencét túlnyomásos ponyvával fedik majd le.

Istenes István, a ZÁÉV Zrt. termelési igazgatója így fogalmazott: „Akkor igazán jó egy projekt, ha mindenki egyet akar. Itt mindenki él, hal a sportért, köszönöm az odaadást mindenkinek, aki a kivitelezésben és a munkálatokban részt vesz. A kivitelezés jól halad, bízom benne, hogy a ceglédiek megkapják majd a karácsonyi ajándékot.”

Földi László polgármester

Földi László polgármester

Földi László, Cegléd polgármestere beszédében köszönetet mondott a vízilabda szövetségnek, a fő- és alvállalkozóknak, hogy munkájukkal segítették a város életében jelentős beruházást:

„Történelmi lehetőség előtt áll a város és sportélete a TAO-beruházásoknak köszönhetően. A többi sportcélú beruházással együtt közel másfél milliárd forinthoz juthat a város. Ez az uszoda szolgálja a versenysportot, a vízilabda-szakosztályt, a testnevelésórák minőségét, de szolgálja az úszásoktatást, a ceglédi és környékbeli emberek egészségét is. Ritkán lehet egy polgármester felhőtlenül boldog, de ez a mai napon biztosan így van. Bízom benne, hogy decemberben” – fejezte ki örömét a bokrétaünnep alkalmából a város első embere.

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a vízilabda által lehívott TAO-támogatások tágabb jelentőségéről beszélt:

dr. Kemény Dénes

dr. Kemény Dénes

„Sokat jártam itt korábban szövetségi kapitányként a csapattal, mindig jól éreztük magunkat a belső strandon, amit nemsokára már inkább a város uszodájának hívhatunk. A társasági adóból a látványsportba érkező támogatás segítségével jelenleg összesen tizenhárom uszoda felépítésén, felújításán vagy kibővítésén dolgozunk, illetve mindezekért pályázunk. Ennek az lesz a vége, hogy ez az ország egészségesebbé válik. A vízilabda pályázik, a sportág hívja le a támogatást, és aztán segítségünkkel más uszodai sportágak is élvezik ennek az együttműködésnek és lehetőségnek a gyümölcsét. Ez egyedülálló, erre más csapatsportágak létesítményei jellegükből adódóan nem képesek. Ráadásul ezek az uszodák nemcsak a sportot, hanem az ország egészségét is szolgálják. Itt Cegléden is, minden gyermek megtanul úszni és a rendszeresen úszni járó ceglédi és környéki emberek pedig kevesebbet járnak majd kórházba és a patikába. Számomra is különleges, hogy újjáépül az uszoda, hiszen ebben a 80 évvel ezelőtt épült medencében játszott az édesapám, játszottam magam, valamint a nagy fiam is. A legkisebbik, aki most 7 éves, már az újban fog...”– mondta Kemény Dénes.

cegledlatvany.jpgA ceglédi uszoda felújításának egyébként lesz egy második üteme is, annak a pályázatnak a jóváhagyása épp most folyik a minisztériumban. A második szakasz során elkészül egy új edzőterem és egy sportolói szállás is.

Az pedig nem lenne meglepetés, ha pár év múlva a ceglédi klubot már az OB I.-es együttesek között találhatjuk majd.
Szövetségi hírek
cegléd