cover image
Egyéb

BVSC: a szív diadala

2017. április 1. 17:06

Petrovics Mátyás csapata hatalmasat harcolva az utolsó percben kétgólos hátrányból kiegyenlítve, az ötméteres párbajban Bolonyai Flóra két védésével legyőzte a Dunaújvárost, így a felek harmadik csatája dönti el, ki kerül a bajnoki fináléba.

Már a bemelegítéskor érződött a feszültség. A mosolyokon is… Persze, ez nem meglepő, hiszen nagy volt a tét: a BVSC az életben maradásért, a Dunaújváros a második elődöntő megnyeréséért, avagy a fináléért ugrott vízbe. Itt is, ott is a teljes arzenált be tudták vetni a szakvezetők, akik természetesen bíztak a sajátjaikban, avagy Petrovics Mátyás és Mihók Attila egyaránt azt érezte, csapata nyer. Ahogy kell.

Ennek megfelelő vehemenciával álltak a szakvezetők a kispadok előtt, szokás szerint hangos vezényszavakkal irányítottak. Az első negyed végén a hazaiak mestere tűnt elégedetlenebbnek, de hangosabbnak feltétlen. Tanítványai ugyan egy remekbeszabott Takács Orsolya-Kisteleki Dóra akcióval előnybe kerültek, sőt Horváth Brigitta egyenlítő találata (fór) után a „Buresz” becenévre hallgató világbajnok ismét gólt jegyzett, ám innen Ziegler Dóra és Horváth révén fordítottak a kék sapkások.

S miután a második negyedet Somhegyi Noémi előnygóljával indította a Dunaújváros, máris 2–4 állt a táblán. De nem nyugodhattak meg az első meccset megnyerő vendégek, hiszen az alapszakasz MVP-je, Kisteleki Dóra már a harmadik gólját jegyezte, majd Leimeter Dóra is betalált akcióból, sőt Bolonyai Flóra védése után a vezetésért támadott a vasutas. Ez nem jött össze, bezzeg átellenben egy másik balkezes, Horváth bombája akadt be – a meccset a lelátón szemlélő szövetségi kapitány, Bíró Attila örömmel nyugtázhatta a rossz kéz szélsők játékát.

Leimeter aztán fórban hozta remek helyzetben Farkas Katát, aki nem hibázott – más kérdés, Hlengwie McHunu (egy újabb balkezes….) lövése odaát meglepte Bolonyait, így újra a vendégek vezettek (5–6). A változatos meccsen Máté Zsuzsanna ejtése írta tovább a forgatókönyvet, Kasó Orsolya hiába nyújtózkodott, majd Somhegyi brusztolt ki egy ötméterest, amelyet a hátul a centerek ellen óriási munkát hatékonyan végző Garda Krisztina váltott gólra. Tekintettel arra, hogy Máté középről is gólt lőtt, majd Bolonyai védett hátrányban, az igazságosnak mondható 7–7-tel mentek a felek a nagyszünetre.

A harmadik periódusban kétszer is vezetett a BVSC, hiszen Leimeter és Varga Viktória is döntetlen állásnál talált be, ám fórból előbb Vályi Vanda, majd Horváth egyenlített. A hazaiaknak több lehetőségük is lett volna előnnyel indulni a negyedik negyedre, ám vagy Kasó védett hátrányban, vagy a lécen csattant a labda (Kisteleki és Gyöngyössy Anikó lökete után), vagy éppen a mezőny legjobbja, Horváth blokkolta a lövést hátrányban.

Így a végső menetre maradt a döntés, amelyben egyre feszültebb lett a parti. A zuglóiak parlagon hagytak egy fórt (Farkas lövését védte Kasó), a vendégek belőtték a magukét (az addig szinte észrevehetetlen Szilágyi Dorottya lőtte ki kíméletlenül fórból a hosszút), ez volt a különbség. A nagy hirigben döntőnek tűnt, ki tud nyugodtabb maradni. Máté Zsuzsa emberelőnyben kapufát lőtt, Gurisatti Gréta Takács szorításában a lécre csavart, Horváth ügyesen szerelte Kistelekit. Peregtek a másodpercek, igazi vízi ütközet zajlott a medencében. 1:49-cel a vége előtt emberelőnybe került a Dunaújváros, Mihók Attila időt kért – sorsdöntő fórról beszélhettünk. A megjátszás sikeres volt Vályi Vanda célzott pontosan – közel került a fináléhoz a vendég együttes.

Gyöngyössy „szállította” az újabb emberelőnyös helyzetet, Petrovics Mátyás időt kért, 53 másodperccel a vége előtt Leiemter „feladását” Takács behúzta. A BVSC kivédekezte az újvárosi támadást, így az egyenlítésért támadott a maradék időben – sikerrel! Az utolsó másodpercben Farkas Katához került a labda, aki a hosszúba ejtett! Így – csak úgy, mint a BENU Magyar Kupa elődöntőjében – ötméteres párbaj következhetett.

Ebben rögvest az első körben Bolonyai kivédte Garda lövését. A harmadik körben Kasó Gyöngyössyét, így az utolsóra maradt a döntés. Vályi Vanda lövését Bolonyai védte, a végig jól játszó Leimeter pedig nem hibázott, így a BVSC hatalmast harcolva megnyerte a meccset, és harmadik meccs dönt a fináléról.

Női ob I., rájátszás
Elődöntő, 2. mérkőzés

BVSC-Zugló-Diapolo–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk-Graphics 11–11 (2–3, 5–4, 2–2, 2–2) – ötméteresekkel 4–3
Gólszerzők:
Kisteleki D. 3, Máté 2, Leimeter 2, Farkas K. 2, Varga V., Takács O., ill. Horváth B. 4, Vályi V. 2, Ziegler, Somhegyi, McHunu, Garda, Szilágyi
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–1

További eredmény
Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem–UVSE 7–20 (3–6, 0–4, 1–5, 3–5)
Gólszerzők:
Lengyel Dominika 3, Bujka 2, Lengyel Dorottya, Lengyel A., ill. Tóth I. 4, Kisteleki H. 4, Csabai 3, Czigány 2, Szücs 2, Hertzka 2, Kövesdi, Takács V., Kiss E.
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 az UVSE javára

Az 5–8. helyért, 2. mérkőzések
RacioNet-Honvéd–ZF-Eger-EKE 13–13 (3–3, 4–3, 3–3, 3–4) – ötméteresekkel 2–4
Gólszerzők: Illés H. 4, Bálint R. 3, Szűcs P. 2, Török 2, Muzsnay, Ármai, ill. Miklós R. 4, Ráski 2, Parkes 2, Kékesi 2, Pap M.,Tóth A., Fekete K.
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 az Eger javára

Tatabánya–Hungerit-Szentes 5–10 (0–2, 3–3, 2–2, 0–3)
Gólszerzők:
Tátrai 2, Gerendás, Bicskei, Szellák, ill. Kövér-Kiss 3, Mihály K. 2, Pantovic 2, Hevesi, Farkas T., Tóth Cs.
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 a Szentes javára

A 9. helyért, 2. mérkőzés
BVSC II–UVSE II 6–18 (1–2, 3–6, 0–4, 2–6)
Gólszerzők:
Holub, Lantos, Bérczi, Faragó B., Tóth A., Király, ill. Gyárfás 3, Hidas 3, Hajdú 3, Ádám 2, Mucsy 2, Faragó K. 2, Koppány, Vida, Kurucz
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 az UVSE II javára
Vízilabda hírek
női bajnokság
középszakasz
elődöntő
BVSC
dunaújváros