cover image
Egyéb

Eb 2016: felejtsük el…!

2016. január 10. 16:09

Kimondottan rosszul kezdte meg szereplését női válogatottunk: Bíró Attila csapata a vb-ezüstérmes Hollandiától 14–10-re kapott ki. Kedden a görögök ellen lehet javítani.

… és akkor azonnal a sűrűjében!

Női válogatottunk rögvest az első csoportmeccsén a végeredmény szempontjából akár sorsdöntőnek is titulálható partit játszott (így lesz ez hétfőn a férfiak esetében is, akik Görögország ellen ugranak majd vízbe!), amely előtt határozottan jelentették ki a játékosok: „Mindent kiadunk magunkból!”

A vb-ezüstérmes Hollandia ellen ezúttal is Kasó Orsolyát állította a kapuba Bíró Attila szövetségi kapitány, csak úgy, mint a novemberi Világliga-csata alkalmával, amikor ugyan 10–7-re nyert a rivális, ám a dunaújvárosiak kapusa jó teljesítményt nyújtott.

Aki rögvest két védéssel kezdett: hátrányban (Garda Krisztinát állították ki szinte azonnal a centerről) ütötte ki van der Sloot és Smit lövését. Utóbbi sajnos aztán akciógóllal jelezte, nem szegte kedvét semmi, így másfél perc után 1–0-ra vezetett Hollandia.

Nem sokkal később már 2–0-ra: amíg nálunk nem sikerült megjátszani a centerben Bujka Barbarát, addig ők pontosan hozták helyzetbe Sevenichet, akiről kiküldték Szücs Gabriellát. A fórnál először ismét védett Kasó, ám a sarokdobás után Stomphorst már nem hibázott.

Czigány Dóra kapufáig jutott, Bujka a zóna mellett nem kapott labdát, sőt egy elrontott támadás után visszahúzást fújtak ellene, a hollandok pedig időt kértek. Ezt a fórt Smit belőtte, így 3.50-nel a negyed vége előtt nagyon rosszul állt a szénánk. Csoda, hogy Bíró Attila időt kért?

Ezt követően az első támadásunknál Tóth Ildikó kiharcolta az első előnyünket, ám Szücs kapufáig jutott. Az első 2016-os Eb-gólunk aztán a 6. percben csak megszületett: Takács Orsolya pattintása után kerül a labda Aarts kapujába. Sajnos azonban átellenben Megens pattintása is révbe ért, így 4–1-es első negyedet regisztrálhattunk.

A második negyed sem nézett ki sokkal jobban: ellenfelünk kíméletlenül lövöldözte be fórjait, a nagyszünet előtt 5/6-ig jutott, ami jelentős kritika az emberhátrányos védekezésünkre. Különösen Smit ellen voltunk tehetetlenek, aki eddigre már négy gólig jutott. Válogatottunk csupán három kapott fórnál jár, „köszönhetően” annak, hogy nem igen tudta játékba hozni centereit. Bujka szerencsés akciógólja mellett azért valahogy kibrusztolt egyet, ami után Keszthelyi Rita az első 16 perc legjobb magyar lövését mutatta be…

A 8–3-as állás nem sok jót ígért a folytatásra, ám megpróbálta a csapat a lehetetlent. A kapitány Gangl Edinát küldte a kapuba, ám 18 másodperc elteltével ő is a kapujából vehette ki a labdát: a jól ismert van der Sloot járt túl az eszén. Nem sokkal később Sevenich előnyből lőtt gólt – bizony, már 10–3 állt a táblán…

Nem ment, nem ment, nem ment.

Smit az ötödik gólját is megszerezte (11–3), valljuk be, rossz volt nézni.

A rendkívül rossz képen három belőtt fór javított némileg (Keszthelyi, Csabai Dóra és Antal Dóra talált be), ám miután van der Sloot is mattolta a védelmünket, kétszer annyi lőtt góllal 12–6-ra vezetett a záró etap előtt Havenga mester együttese.

Apró szépségtapasz, hogy az utolsó negyedet megnyerte a csapat (Antal Dóra lőtt két gólt, és Bujka Barbara centerezetett össze gyönyörűen kettőt), Gangl is védett, ám vallju be, Hollandia ekkor már minden bizonnyal takaréklángon "üzemelt".A vége nem lett olyan csúnya, "csak" 10-14, de sajnos nem volt esélyünk. Kedden Görögország ellen azonban lehet javítani!



Eredmény – 32. Európa-bajnokság, Belgrád
Nők, A csoport, 1. forduló

Hollandia–Magyarország 14–10 (4–1, 4–2, 4–3, 2–4)

Kombank Aréna. Vezette: Buch (spanyol), Koryzna (lengyel)


HOLLANDIA: Aarts – Smit 6, van der Sloot 2, Stomphorst 1, Nijhuis, Sevenich 3, Megens 2. Csere: D. Genee, A. Genee, van Toorn, Klaassen, van der Molen. Szövetségi kapitány: Arno Havenga

MAGYARORSZÁG: Kasó – Czigány, Kisteleki H., Illés, Keszthelyi 2, Bujka 3, Garda. Csere: Szücs, Antal 3, Takács O. 1, Tóth I., Csabai 1, Gangl (kapus). Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól/emberelőny: 6/8, ill. 5/10

További eredmények a csoportból:

Portugália–Görögország 3–27 (1–7, 1–7, 0–5, 1–8)
Gólszerzők:
Sarmento, Nunes, Estorninho, ill. Tsoukala 5, Asimaki 5, E. Plevritou 3, Chydirioti 3, Avramidou 3, Diamantopoulou 2, Manolioudaki 2, Xenaki 2, M. Plevritou, Roumpesi

Oroszország–Törökország 29–0 (8–0, 5–0, 8–0, 8–0)
Gólszerzők:
Simanovich 5, Prokofyeva 4, Lisunova 4, Krimer 4, Ivanova 3, Iarondaikina 2, Tomofeeva 2, Soboleva 2, Karimova, Tankeeva, Grineva


A magyar válogatott további csoportmérkőzései:

Január 12., kedd, 15.45:

Görögország–Magyarország

Január 14., csütörtök, 12.30:
Magyarország–Törökország

Január 16., szombat, 11.00:
Portugália–Magyarország

Január 18., hétfő, 17.15:
Magyarország–Oroszország



Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
Eb 2016
belgrád
hollandia-magyarország