cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Horváth János: „Nagyon reményteljes ez a korosztály”

2015. augusztus 17. 9:13

A kragujeváci IX. Darko Cukic Emléktornán történtekről kicsit bővebben beszélt a 2000-es válogatott szövetségi edzője. Az ezüstérem rövid története.

Már írtunk a szikár tényekről, miszerint a magyar serdülőválogatott Montenegró mögött a második helyen végzett Kragujevácon, a hagyományos Darko Cukic Emléktornán. Mindig értékmérő ez a viadal, ugyanis itt találkoznak először nagy számban a korosztály (az első válogatott korosztály) csapatai.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a nyári szerbiai torna előtt nem lenne már érdemi munka a srácokkal. Épp ezzel kezdte értékelését a korosztály szövetségi edzője, Horváth János is:

„Októberben kezdtük el a közös munkát, tíz hónapja dolgozunk együtt. Igazából felmértük az egész korosztályt, a válogatott hétvégéken túl is folyt a munka, az edzések, a felmérők. Tavaszra kialakult egy gerinc, amelynek az első erőfelmérője egy tavaszi montenegrói torna volt. Ott a helyi válogatott mellett a szerb és a horvát csapattal is találkoztunk, végül harmadik helyen zártunk. Akkor nagyjából elhelyeztük magunkat, és a kragujeváci torna előtt is tudtuk, hol tartunk, hol a helyünk. Júniusban volt egy egyhetes edzőtáborunk és a szerbiai utazás előtt is két hetet együtt készültünk.”

Az évek során a Darko Cukic Emléktorna egy nem hivatalos serdülő-világbajnoksággá nőtte ki magát. Most is nagyon erős volt a viadal, hiszen az anyagi és szervezésbeli hiányosságok miatt távolmaradó spanyol és görög válogatott mellett mindenki ott volt, aki csak számít, négy kontinensről ráadásul.

„A tizennégy csapatot két hétfős csoportra osztották, nem nagyon értettük, hogy a 9 erős válogatottból miért volt 7 a miénkben. De nem baj ez, én ennek nagyon örültem, mindegyik meccsünk éles volt, még azok is, amelyeket nagy különbséggel nyertünk meg. A szlovákokkal kezdtünk, rögtön egy presztízsmeccsel, hiszen tavaly a 99-esekkel kikaptunk tőlük. Három egészen kiváló balkezesük van, ennek ellenére simán győztünk, 14-8-ra. Az amerikaiak ellen egy végig hatalmas iramban zajló mérkőzésen győztünk, itt nem a védekezés dominált, örülök, hogy gólerősek voltunk. Tőlük is kikaptunk egy éve, most nem, Fekete Gergő 7 gólt szerzett.

A szerbek elleni meccsünkre megtelt az uszoda, méltó volt a környezet a magyar-szerb meccsekhez. Kemény meccs volt, az elején elmentek a szerbek, de visszajöttünk. A végén az olasz játékvezető megadott egy olyan gólt, ami nem volt bent, később el is ismerte, mint ahogyan a delegátus is. Ez kicsit megtört minket, végül két góllal nyertek a szerbek. Fél tízkor ért véget a meccs, reggel 10-kor már kezdtünk a horvátok ellen. Végig remekül bírták a fiúk, egészen sima lett a vége, 8-3-ra is vezettünk már, a végén kicsit kiengedtünk. Grieszbacher Márk nagyon jól védett, Tóth Gyula és Baksa Levente is kipontozódott, ezért is volt értékes a győzelmünk.


Este úgy ugrottunk vízbe a nagyon kulturáltan játszó franciák ellen, hogy tudtuk, az 24 órán belül a harmadik meccsünk. Nekik is, az edzettségi állapot meghatározta a játékot, jobban is bírtuk. Itt már cseréltem, a három tartalék-játékosnak is lehetőséget adtam. A 12 éves Pető Attilának is, aki két gólt lőtt, ő volt a torna legfiatalabb játékosa egyébként, de egyáltalán nem lógott ki a játékával. Olyannyira, hogy másnap az ausztráloknak 5 gólt lőtt. Azután a meccs után elkönyveltük egyébként, hogy a csoportban a harmadik helyen zárunk, de végül a horvátok nagy meglepetésre legyőzték a szerbeket. Így a körbeverések miatt mi nyertük a csoportot, megérte teljes erővel a horvátoknak menni, az a győzelmünk meghatározta a sorsunkat.


Jött aztán a döntő, ami mindig egy más műfaj. A nyáron már találkoztunk a montenegróiakkal négy edzőmeccsen és egy hivataloson. Az edzőmeccsekből kettőt mi nyertünk, 1 döntetlen lett, egyszer ők nyertek, a hivatalos tavaszi mérkőzést Montenegróban ők. Bizakodva vágtunk neki, sajnos az elején egy kicsit bealudtunk, elmentek 5-2-re, de egyenlítettünk 6-6-nál. A végén nem jött be a kockáztatás, a nyolcadik góljukat már pár másodperccel a vége előtt lőtték. Nyilván a srácok el voltak keseredve, ez volt az első döntőjük, de vigasztaltam őket, mert az egész tornán, az egész nyáron lelkesen, profin dolgoztak. Ez egy nagyon reményteljes korosztály, ha két-három év múlva odakerülnek egy világversenye, érem- és aranyesélyesek lehetnek” –
foglalta össze Horváth János.

A kapitány Fekete Gergőt, Grieszbacher Márkot és Melegh Milánt emelte ki, ők a játékukkal folyamatosan vezéregyéniségei voltak a válogatottnak.

„Szeretném megköszönni a szülőknek a támogatást, azt is, hogy ilyen sokan elutaztak Kragujevácra. Szinte hazai pályát teremtettek a döntőben, ez hatalmas élmény volt a fiúknak. A kollégáknak is köszönöm a munkát, akik októbertől segítették a munkát, így Kis Istvánnak, Keszthelyi Tibornak, Bors Lászlónak és Dávid Zoltánnak. És azoknak a kluboknak is köszönettel tartozom, amelyek a válogatott játékosait adták, így a Százhalombatta, az UVSE, a KSI, a Szentes, a BVSC, a Tatabánya, a Debrecen, a Vasas, a Ferencváros, a Szolnok és az Eger. Ősztől megy tovább minden, folytatjuk a munkát” – mondta a válogatott szövetségi edzője.
 
-dobos-

Emlékeztető - a magyar válogatott eredményei a csoportban:

Magyarország-Szlovákia 14-8
A magyar gólszerzők:
Baksa 4, Fekete G. 3, Schmölcz 2, Tóth Gy. 2, Dala, Turcsányi, Melegh

Magyarország-Egyesült Államok 17-14
A magyar gólszerzők:
Fekete G. 7, Tóth Gy. 3, Dala 2, Melegh 2, Baksa, Schmölcz, Turcsányi

Magyarország-Szerbia 10-12
A magyar gólszerzők:
Melegh 4, Schmölcz 2, Dala 2, Turcsányi, Fekete G.

Magyarország-Horvátország 8-5
A magyar gólszerzők:
Melegh 2, Fodor 2, Dala, Turcsányi, Baksa, Szieben

Magyarország-Franciaország 20-7
A magyar gólszerzők:
Fekete G. 3, Fodor 3, Melegh 3, Katona 2, Schmölcz 2, Rádli 2, Dala 2, Pető 2, Szieben, Tóth Gy., Kolarik

Magyarország-Ausztrália 17-4
A magyar gólszerzők:
Pető 5, Fekete G. 4, Fodor 2, Baksa 2, Rádli, Dala, Szőke, Turcsányi, Katona

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 15 pont, 2. Szerbia 15 pont, 3. Horvátország 15 pont, 4. Egyesült Államok 7 pont, 5. Szlovákia 6 pont 6. Ausztrália 4 pont 7. Franciaország 0 pont

A döntőben:

Magyarország-Montenegró 6-8
A magyar gólszerzők:
Fekete G. 3, Melegh 2, Baksa, Dala

A bronzmeccsen: Szerbia-Olaszország 14-8
Az 5. helyért: Horvátország-Törökország 10-6
A 7. helyért: Egyesült Államok-Németország 10-7
A 9. helyért: Szlovákia-Grúzia 9-5
A 11. helyért: Ausztrália-Bulgária 17-1
A 13. helyért: Franciaország-Szingapúr 13-4

A IX. Darko Cukic emléktorna végeredménye: 1. Montenegró, 2. Magyarország, 3. Szerbia, 4. Olaszország, 5. Horvátország, 6. Törökország, 7. Egyesült Államok, 8. Németország, 9. Szlovákia, 10. Grúzia, 11. Ausztrália, 12. Bulgária, 13. Franciaország, 14. Szingapúr
 
A magyar válogatott tagjai:

Grieszbacher Márk, Lampert Márk, Dala Döme, Fekete Gergő, Melegh Milán, Tóth Gyula, Rádli Rajmund, Pető Attila, Konarik Ákos, Szieben László, Baksa Benedek, Fodor Olivér, Turcsányi Ákos, Szőke Benedek, Katona Gábor, Schmölcz Norman

Szövetségi edző: Horváth János
Edző: Dávid Zoltán
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Fiú korosztályos tehetséggondozó 2000
2000-es válogatott
darko cukic
horváth János
dávid zoltán