cover image
Felnőtt Válogatott
Férfi

Varga Zsolt: „Pontosan tudjuk, min kell dolgoznunk”

2023. július 2. 4:10

Miután az elmúlt két hetet szinte együtt töltötte a magyar és a spanyol válogatott – az épp egy éve a szigeten vébét nyerő hispánok nálunk edzőtáboroztak, és két napja Los Angelesben is közösen gyakoroltunk –, túl sok meglepetést senki sem tudott okozni a másiknak. Mint ahogy az sem volt meglepő, hogy a Világkupa elődöntőjében (is) jobban bizonyultak (10-8), de Varga Zsolt amondó: a vébéig hátralévő két hétben még szintet tudunk ugrani.

Varga Zsolt szövetségi kapitány
„Sok meglepő nem történt, mintha egy harmadik alkalmat találtunk volna egy újabb edzőmeccsre. A spanyolok, akárcsak az elmúlt másfél hétben, a közös készülés alkalmával, dinamikusan játszottak, tisztább lövésekkel dolgoztak hátulról, meg közelebb is tudtak kerülni a kelleténél, ez jelentette a különbséget. Ez a rész nekünk még nincs meg, fejlődnünk kell lövőerőben, ami a következő időszak feladata – miképp az is, hogy még jobban kialakuljon, az ilyen típusú zónáknál mikor honnan kell lőni. Nyilván tanulunk mindenből, ebből a mérkőzésből is – egyébként is vallom, sok dolgot csinálnak nagyon jól más csapatok, így a spanyolok vagy az olaszok, amiket el kell tanulnunk tőlük, mert ez jelentheti az előrelépést. És persze az sem változott, hogy alapvetően egyvalamiben hiszek: munka-munka-munka.
Ez a mérkőzés hasznos volt, megjelentek a hiányosságok, pontosan tudjuk, min kell dolgoznunk, és azt gondolom, hogy ezeket a szinteket a világbajnokságig hátralévő két hétben meg kell tudnunk ugrani. Kemény meló zajlott eddig, azaz tudunk és kell még gyorsulnunk, és javítanunk kell a struktúránkat is, mert épp a spanyolokkal vívott kétkapuk és a mai meccs demonstrálta, mennyivel szervezetebben játszanak ők, jó helyzetfelismerésekkel, kiváló reakciókkal. Régóta együtt lévő, nagyszerűen összeért, jó kis csapat az övék, nem véletlenül vívtak döntőket zsinórban és lettek pont egy éve világbajnokok.
Én hiszek abban, hogy elég lesz két hét arra, hogy jelentősen javuljunk. Nagyon jó játékosaink vannak, csak meg kell értenünk, mire van szükségünk. Megvan ehhez a kvalitás, és én tisztán látom, melyek azok a pontok, ahol megvan a kitörési lehetőség. Fel kell jönnünk lövőerőben, szisztematikusabban kell játszanunk – akkor lehet esélyünk. Több olyan csapat van, amelyik képes megnyerni egy világversenyt, a spanyol egyértelműen ebbe a körbe tartozik, talán mi is, de ezért még nagyon sokat kell dolgoznunk.”

David Martin, a spanyolok szövetségi kapitánya
„Nagyon boldog vagyok, mert nagyon jól játszottunk egy kiváló magyar csapat ellen. Az, hogy a második félidőre sikerült kialakítani egy három-négygólos különbséget, és azt tudtuk tartani hosszan, rendkívüli fegyvertény, mert a magyarok komoly értéket képviselnek. A németek ellen még kissé lassú volt az egész játékunk, viszont erre a meccsre felpörögtünk – de hát teljesen más mentalitással mész a vízbe, amikor tudod, hogy Varga Dénessel, Zalánkival vagy Vámossal találkozol. Ma nagyon jók voltak a lövések, minőségiek, ez sokat jelentett. Azt nem hinném, hogy a miénk lenne a legjobb védelem, az olaszok és a magyarok is nagyon komoly kvalitást képviselnek ezen a téren, de tény, ha megvan a kellő intenzitás – és ma megvolt –, akkor elég hatékonyak tudunk lenni, elvégre van két jó kapusunk, és amikor minden összhangba kerül, akkor sokkal könnyebb kiharcolni a győzelmet.
Örülök, hogy megvan a dohai kvótánk is, bár igazából az számít, hogy ismét döntőt játszhatunk.”
Férfi válogatott