cover image
Felnőtt Válogatott
Női

Női Vk Szuperdöntő: 20 gól a görögöknek? Mi történt itt?

2023. június 23. 23:41

Egészen fenomenális támadójátékkal söpörte el a görögöket női válogatottunk Los Angelesben. A Világkupa Szuperdöntő első negyeddöntőjében már a félidőben 12 gólnál tartott csapatunk, a vége 20-13 lett, régen vertük meg ennyire egyik legkomolyabb riválisunkat.

Félelmetesen kezdte együttesünk a mérkőzést – bár az első fórunkat a kapufa mentette, aztán Mahieu Geraldine fantasztikus centercsavarral nyitott, aztán az első hátrányból lőttünk gólt, miután Keszthelyi Rita leverte a labdát a kilépő görög kezéről, majd előírásszerűen végigszelte a medencét. Bár Giannopolou a kissé berogyó zónánk ellen szépített, hamarosan Rybanska Natasa a falból húzott remek gólt előnyből.

Kisvártatva egy öt a négyes kontrát Garda Kriszta fejezett be, azaz négy perc alatt elszáguldottunk 4-1-ig. És maradt lendület a negyed második felére, mert egy újabb hátrányt sikerült kibekkelni, majd Garda lőtt egy eszméletlenül nagy gólt távolról. Xenaki egy labdanélküli-egypasszost értékesített, ám erre is volt válasz, Rybanska szenzációs centergóllal növelte ismét négyre a különbséget, Magyari Alda pedig Xenaki második kísérletét már lekapta nem sokkal a duda előtt, így 6-2-re vezettünk nyolc perc után.

Giannopolou ugyanonnan nyitotta góllal a második részt, ahonnan előzőleg is betalált, ellenben Tiba Panna is megmutatta, hogy rosszkéz hátulról ő is simán be tud zúzni egyet. Ezután jött egy jobb hellén periódus két akciógóllal, ám mielőtt picit aggódni kezdtünk volna 7-5-nél, következett egy olyan eszméletlen sorozat, amivel gyakorlatilag félidőre eldőlt az összecsapás.

CH20230623_HUN_GRE_1-5.jpgTiba robbantott még egyet kintről, majd Faragó Kamilla olyan Sapic-szerűen oldotta meg a fórt kapásszélről: visszakanyarodott, aztán visszahúzta a rövidbe, megverve blokkot-kapust egyszerre. Ezután Keszthelyi vitorlázott el újfent egy labdaszerzésből, utána egy kontrafaultból indulva Baksa Vanda nyomakodott ötméteresig, amit Rita lőtt be úgy, hogy a sapkát a labda levitte a kapus fejéről... Még belefért egy akciógól Gardától, azaz 2:15 perc leforgása alatt zúgattunk egy 5-0-ás sorozatot. Eleftheriadou még értékesített egy fórt, ám így is 12-6 állt a táblán – negyedenként hatot lőttünk, mondjuk úgy, a görögöket ennyire fényévenként szokták kidekorálni.

Miután Keszthelyi két újabb előnygóllal jelentkezett – közte Alda védett egy óriásit –, 14-6-nál rettenetes verés nézett ki vetélytársunknak, elvégre még a harmadik negyed felénél sem jártunk. Érezték ezt ők is, úgyhogy a Plevritou-nővérek kicsit összekapták magukat, és néhány mutatós lövéssel kicsit visszább hozták a csapatukat, ám mi sem álltunk le. A harmadik rész végén Rybanska például dudára használt ki egy hat a négyet (15-8).

CH20230623_HUN_GRE_1-8.jpgA zárórész pedig Leimeter Dóra jegyében telt, aki egy egészen varázslatos ejtéssel indított a szélről, éles szögből, a végén pedig szabaddobásból és fórból talált be. Közben még Keszthelyi belőtte a hatodik gólját is (6/6-tal zárt, épp mint Rotterdamban, a selejtezőben), és Pőcze Panna is feliratkozott. Igaz, a védelmünk ekkorra picit leállt, így kevesebb segítség jutott a csereként érkező Neszmély Boginak, úgyhogy a görögök is lőttek ötöt a zárórészben, az 5-5-ös utolsó negyed pedig végérvényesen gólfesztivállá változtatta a találkozót.

Egyébként a támadójáték hatékonyságát jól jellemzi, hogy 27-ből 22 lövés ment kapura, hellén hálóőröknek pedig mindössze két védésük akadt (2/22...). Hogy mikor lőttünk 20 gólt a görögöknek – egyáltalán: ki lőtt nekik ennyit utoljára?! –, azt még keressük, meg a szavakat is, elvégre csodálatosan vízilabdázott a csapat, úgyhogy szombat hajnalban jöhet az elődöntő az amerikaiak ellen. (Update: a 20 gól rekord – világversenyen korábban még nem szereztünk ennyit ellenük, legutóbb, Rotterdamban 14-ig jutottunk, a rekordkülönbségű győzelem pedig egy 10-0 még egy 1991-es Eb-csooportmeccsről.)

Női Világkupa Szuperdöntő
Negyeddöntő
Magyarország–Gögögország 20-13 (6-2, 6-4, 3-2, 5-5)

Gólszerzők: Keszthelyi 6, Garda, Leimeter 3-3, Mahieu, Rybanska, Tiba 2-2, Faragó, Pőcze, illetve E. Plevritou, V. Plevritou, Giannopoulou 3-3, Eleftheriadou 2, Xenaki, Myriokefalitaki
Női válogatott