cover image
Utánpótlás

Áts Bertalan: „Nagyon sokat fogunk még ezekről a játékosokról hallani”

2023. június 2. 14:19

A gyermekkorosztály után a serdülő lányoknál is az UVSE hódította el a bajnoki aranyat, amely prognosztizálható volt, ugyanakkor a lányok edzője, Áts Bertalan nem csak sajátjait dicsérte. A finálé feléig ugyan tartotta magát a KSI, amely egy gólra zárkózott fel, de a harmadik negyedben elképesztő, 8-1-es rohammal oszlatta el a kétségeket az újpesti csapat, amely megérdemelten lett a korosztály legjobbja.

– A KSI már az alapszakasz két meccsén is megszorított minket, és most is derekasan küzdöttek – értékelt Áts Bertalan, az UVSE edzője. – A lányaink nagyon fegyelmezetten, koncentráltan, igazi csapategységet mutatva pólóztak, ennek tudható be, hogy a döntőt egy nagyobb arányú győzelemmel sikerült abszolválnunk. Ráadásul az esélyesség terhét is remekül kezelték. Ebben persze hatalmas szerepe van Tóth Ildikó Európa-bajnok vízilabdázónak, aki sport coach-ként dolgozik a lányok mellett. Az ilyen döntők előtt felkészíti a lányokat mind a csapategységet, mind a pszichés terhelést figyelembe véve, igyekszik levenni a terhet a vállukról. Ildikón kívül mindenképpen meg kell említenem Tóth Andrea és Aubéli Ottó erőnléti edzőket, valamint Ábel-Antal Dórát, Benczur Mártont és Csicsáky Vincét is, nekik is elévülhetetlen szerepük van ebben a bajnoki elsőségben, ezúton is köszönöm a munkájukat. Egyébként mindig azt szoktam mondani a lányoknak egy ilyen bajnoki nyolcas döntő előtt, hogy felejtsék el az alapszakaszt, mert itt konkrétan egy meccsen múlik az egész éves munkánk, és ha nem figyelünk oda, vagy a legkisebb ellentét van a csapaton belül, akkor nagyon csúnyán meg lehet égni. A finálé kapcsán feltétlenül szeretném kiemelni a védekezésünket, amely szintén a jó egységet mutatja, valamint kapusainkat, akik remekül védtek.

– Serdülő lányokról beszélünk, az összes életkori sajátosságukkal együtt. Egy kollégád nemrég azt mondta, hogy hatványozottan könnyebb ebben a korosztályokban a lányokkal dolgozni, mint a fiúkkal, mert hogy kevesebbet kell fegyelmezni őket, kevesebb a probléma velük. Egyetértesz?
– Egyáltalán nem. Igenis fegyelmezni kell őket, az más kérdés, hogy nem lehet annyira erélyesen, mint a fiúkat, de azért náluk is akad néha probléma. Szóval egyáltalán nem könnyebb, csak más. Ha megvan a csapategység, akkor a csillagokat is le tudják hozni, de ha nincs, akkor sokkal keményebbek tudnak lenni egymással példának okáért, mint a fiúk. Hatalmas segítségemre van ezzel kapcsolatban feleségem, Kisteleki Hanna, aki Európa-bajnok vízilabdázó volt, és mint ilyen, nagyon jól ismeri ezt a közeget. Tőle rendszeresen kapok, kaptam tanácsokat, segítséget, hogy hogyan kezeljem ezeket a problémákat. És akkor még arról nem is tettem említést, hogy nekünk van két lányunk, szóval edzett vagyok ebben a női közegben. Visszatérve a szakmára, mondhatom, hogy nagyon szerencsés helyzetben vagyunk az UVSE-nél, a 2006-os korosztályunk nagyon erős, közülük négyen is a korosztályos válogatott alapemberei. A 2007-eseknél is vannak nagyon tehetségesek, és a múlt héten szintén bajnoki címet szerző gyermekkorosztályban is vannak kimagasló képességű lányok. Ez összességében azt eredményezi, hogy két minőségi sorral tudunk dolgozni, ami ebben a korosztályban más csapatoknál nem jellemző.

– Azt mondod, hogy szerencsés helyzetben vagytok, mivel sok a tehetséges játékosotok. Dicséretes szerénység, ugyanakkor az sem véletlen, hogy ezek a lányok tehetséggé válhattak, hiszen évek óta tudatos, tervszerű és ami a legfontosabb: kézzelfoghatóan is eredményes nevelőmunka zajlik az UVSE-nél.
– Ezt elfogadom, ugyanakkor ezzel nem csak mi vagyunk így, hasonlóan tudatos és jó munka zajlik a már említett KSI-nél, de ide sorolhatom a Szentest, a Ferencvárost, a BVSC-t, a Dunaújvárost, vagy akár a Tatabányát. Tizenöt éve nyerte az első ifibajnokságát az UVSE, akkor még csak két-három ellenfelünk volt a bajnokságban, míg most, az idei nyolcas döntő már kifejezetten kiélezett csatákat hozott, ez is remekül jelzi, hogy nagyon sokat fejlődött a női vízilabda Magyarországon, sok klubban folyik minőségi munka.

– Utánpótlás-edzőként mennyire válik szét az edzői és a nevelői munka? Gyanítom semennyire.
– Így van. Ugyanakkor az utóbbi a fontosabb: elsődleges célunk és hitvallásunk is egyben, hogy jó embereket próbáljuk formálni belőlük, fejlesszük a személyiségüket. Szeretnénk, ha iskola után lejönnek edzeni, akkor jól érezzék magukat, de mindezt úgy, hogy el is fáradjanak kegyetlenül, de persze párhuzamosan megszeressék a vízilabdát és fejlődjenek is benne. Az is kiemelten fontos, hogy második családjukként tudjanak a csapatukra tekinteni.

– Ha összességében nézed a jelenlegi női utánpótlás helyzetét, akkor bíztató a jövőre nézve?
– Abszolút. Ha csak az utóbbi két év világeseményeit nézzük, az U15 és az U16 Eb-t és vb-t is nyert, az U18, U19 Eb-ezüstöt, vb-bronzot hozott. Egy olyan aranygeneráció van felnövőben, amely megfelelő utódja lehet a felnőttválogatott egykori és jelenlegi klasszisainak. Nagyon sokat fogunk még ezekről a játékosokról hallani.
Utánpótlás