cover image
Felnőtt Válogatott
Férfi

Férfiválogatott: huszonnégyen kezdik meg a vb-felkészülést

2023. május 24. 11:03

Huszonnégy fős kerettel, öt kapussal és tizenkilenc mezőnyjátékossal kezdi meg a vb-felkészülést Varga Zsolt. A kapitány úgy tervezi, hogy a június végi Világliga Szuperdöntőre már a vb-csapattal utazik.

Két „turnusban” indul a vb-felkészülés: a csapat egyik fele június 5-től kezdi a munkát a Margitszigeten, míg a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében érdekelt FTC-Telekom játékosai 14-én csatlakoznak a többiekhez.

Varga Zsolt szövetségi kapitány ugyanakkor nem szavazott meg pihenőt magának, a Fradival lejátszott utolsó mérkőzései után, Belgrádból hazatérve már ötödikétől vezeti az edzéseket. „Olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülünk, minden perc számít, én ráérek pihenni utána is” – mondta ezzel kapcsolatban a kapitány.

A most közzétett keret valamennyi tagja „ismerős” a tavaly augusztus óta tartó Varga-érából, egy visszatérő van csupán: Hárai Balázs, aki utoljára a nem túl acélosan sikerült 2022-es budapesti vb-n játszott a válogatottban, majd hosszú hónapokat hagyott ki vállműtétje miatt.

„Szűk az idő a világbajnokságig, én úgy gondolom, ez az a keret, amelyből összeáll majd egy jó csapat, viszont mindenkinek bizonyítania kell, nincsenek garantált helyek – jelentette ki a kapitány. – Több fiatalt is behívtam, úgy gondolom, nekik mindenképpen jót tesz, hogy a válogatottal edzenek, mert így fejlődhetnek. Egyébként pedig sok függ a játékosok fizikai állapotától: miután elkezdünk dolgozni, kiderül, ki, milyen szinten áll, meddig fejlődhet, ez nyilván befolyásolja majd a csapatkijelölést is.”

Varga Zsolt szerint nem gond, hogy a csapat több kulcsembere a Fradi BL-szereplése miatt kilenc nappal később kezd csak el dolgozni. „Ez az elmúlt években sem volt másképp, hozzászoktak a játékosok. Ötödikétől elkezdjük a komoly munkát, én örülök annak, hogy legalább a csapat egyik felével már tudok dolgozni.”

A közös készülést befolyásolja a relatíve korai időpontra tett bukaresti junior vb, amelyre már nyolcadikán elutazik a keret több érintett játékosa. Ettől függetlenül a szakvezető azt tervezi, hogy a június végi, Los Angeles-i Világkupa Szuperdöntőre már a vb-csapatot viszi, de ezt persze befolyásolhatják szubjektív tényezők, például egy-egy kisebb sérülés.

A magyar férfiválogatott kerete

Kapusok

Grieszbacher Márk (Tigra-ZF-Eger)
Gyapjas Viktor (BVSC-Zugló)
Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda)
Szakonyi Dániel (FTC Telekom Waterpolo)
Vogel Soma (FTC Telekom Waterpolo)

Mezőnyjátékosok
Angyal Dániel (Genesys OSC Újbuda)
Aranyi Máté (Genesys OSC Újbuda)
Burián Gergely (Genesys OSC Újbuda)
Fekete Gergő (FTC Telekom Waterpolo)
Hárai Balázs (Genesys OSC Újbuda)
Jansik Szilárd (FTC Telekom Waterpolo)
Konarik Ákos (A-HÍD VasasPlaket)
Manhercz Krisztián (Genesys OSC Újbuda)
Molnár Erik (FTC Telekom Waterpolo)
Nagy Ákos (KSI SE)
Nagy Ádám (FTC Telekom Waterpolo)
Német Toni (FTC Telekom Waterpolo)
Pohl Zoltán (FTC Telekom Waterpolo)
Vámos Márton (Olympiacos)
Varga Dénes (FTC Telekom Waterpolo)
Vigvári Vendel (FTC Telekom Waterpolo)
Vigvári Vince (Genesys OSC Újbuda)
Vismeg Zsombor (Szolnoki Dózsa)
Zalánki Gergő (Pro Recco)
Férfi válogatott