cover image
Egyéb

Új LEN-ranglisták: Magyarország vezet, az FTC második a kluboknál

2023. május 19. 14:02

Új korszak kezdődik az Európai Úszó-szövetségnél (LEN): ezentúl hivatalos ranglistákat vezet a szervezet, külön az országoknál (férfi és női szakág) és külön a kluboknál. A jövőben a kiemeléseket, illetve az európai kupasorozatokban a kvótákat ezek alapján osztja majd ki a szervezet.

A rangsorok az egyes nemzetek, illetve klubok által elért eredmények alapján készülnek, és mindig az utolsó négy év LEN-es eseményein elért helyezéseket veszi figyelembe, súlyozva az adott bajnokság rangját, illetve az esztendőket is: az előző két év pontszámait 100 százalékkal számolják, az azelőtti kettőt 50 százalékkal.

A legtöbb pontot értelemszerűen a felnőtt Európa-bajnokság adja, de a korosztályos Eb-ken (U19, U17, U15) elért helyezéseket is „díjazzák”, igaz, míg a felnőtt Eb-arany 15 000 pont, addig az U15-ös 2500 – a további pozíciókért járó pontokat pedig egy algoritmus számolja ki, amely a résztvevő csapatok számával is kalkulál. Ez utóbbi az európai kupákban fontos, mert ott is minden részvételért jár pont, akár egy selejtezős szereplésért is.

A nyitóranglistán meglehetősen jól áll a magyar vízilabda: a férfiaknál a nemzeti ranglistán Magyarország az első, a nőknél 4. helyen állunk, míg a kluboknál az FTC-Telekom második a Pro Recco mögött, a hölgyeknél pedig az UVSE a harmadik, a Dunaújváros pedig a negyedik. Az egyesületek országonkénti összesített eredményei alapján Magyarország a férfiaknál és a nőknél is második helyen áll.

A rangsor aktuális állása:
https://www.len.eu/disciplines/water-polo/men-country-ranking/


Vízilabda hírek