cover image
Egyéb

E.ON Ob I: előny a Fradinál, őrült végjátékot követően

2023. május 16. 19:32

Kőkeményen tartotta a frontot a Genesys-OSC a bajnoki döntő első mérkőzésén, sokáig vezetett is, ám végül, tán némi szerencsével, az FTC-Telekom felülkerekedett. Az OSC 22 másodperccel a duda előtt egyenlített, ám Luca Damonte megpattanó lövésével végül a Fradi ért révbe, amikor már csupán 3.4 másodperc állt az órán.

Bár Varga Dénes rosszkézről érkező átlövésénél picit mellényúlt, az első negyed Bisztritsányi Dávid jegyében telt. Az OSC (elvben második) kapusa három hét múlva ünnepli a 36. születésnapját, ehhez képest úgy nyúlkált a labdák után, mint fénykorában (vagy az még mindig tart...). Három emberhátrányt tartóztatott le, plusz odanyúlt Varga Dénes ötméteresére és a végén Fekete Gergő centerezésére is, így nem csoda, hogy a zöldek egy gólon maradtak az első nyolc percben. Az OSC támadójátéka sem volt igazán olajozott, de kettőt csak összegereblyéztek az újbudaiak: előbb Burián Gergő verte meg a dudát fórban, majd Manhercz Krisztián pattant meg, s lőtt végül Merkulov hóna alól a hálóba, azaz az első szünetben 1-2 állt a táblán.

A második rész egy gyors Varga Dénes-góllal indult, ez is kintről jött, amiért Bisztritsányi pörölt kissé Manherczcel, ám aztán helyreállt a világ rendje, megint odaért néhány lövésre, Argyropoulosnak egy újabbat halászott ki hátrányban (bár ezt világversenyen alighanem visszanézték volna VAR-ral). Mindeközben ismét az OSC szerzett vezetést, jobban jött ki egy, az edzők által oda-vissza vitatott a kontrafault-partyból: Burián mehetett el végül egyedül (2-3). Manhercz nyúlt le aztán egy passzt, így a Fradi már 5/0-nál járt hátrányban, igaz, aztán a rivális előnyét is szétszedték a zöldek, így Várnai relatíve reménytelen lövését védte simán Vogel. A hatodik előnyre aztán már időkérés után kanyarodott rá a címvédő, és Nagy Ádám ravasz surrantása megakadt a hálóban 26 másodperccel a nagyszünet előtt – s miután Angyal Dániel a lécre bombázott a falból a félidőt záró OSC fórban, 3-3-ról indult a folytatás.

A szünetben némi emlékidézés zajlott, az FTC mámoros KEK-győzelmének 25. évfordulóján köszöntötték az egykori hősöket, akiket vastapssal honorált a publikum.

A vendégeket ugyanakkor kevésbé izgatták a meghitt pillanatok, Hárai Balázs fórt szállított, majd értékesítette is közelről egy perc után, bár Vogel rajta volt, de bentről húzta ki. Német Toni meg „bentről” tette be a másik oldalon – a Bisztritsányi által lekapott labdára csapott rá előnyben, ám két métert fújtak. Másodjára már tisztán megoldották a franzstadtiak, Jansik Szilárd vágta be hátulról a következő előnyt (4-4). A kapusok párharcában eztán Vogel Soma emelte a tétet egy óriási védéssel hátrányban – holott az OSC-nek két kísérlete is volt –, aztán Bisztritsányi ellen egy védés után ötöst fújtak, mert a kipattanónál gyanúsan matatott Argyropoulos környékén, igaz, Merkulov lövését is csaknem megfogta. 1-0 után vezetett újfent az FTC, de nem sokáig, mert egy fantasztikus akciógóllal rögvest egyenlített Vigvári Vince. Csakhogy a hazaiak is megoldották a fal megjátszását a következő előnyükben, és Német nem hibázott (6-5). Beindult a gólgyártás, Manhercznek nem szegte kedvét, hogy Vogel védte az első lövését hat az ötben, másodjára is elvállalta, és bődületes gólt pattintott (6-6). Négy egymást követő támadásból született gól, majd visszatértünk a küzdelemhez, igaz, ebben a játékrészben ugyanannyi gól esett, mint az első kettőben – ám ettől még a döntés a zárórészre maradt.

Manhercz ott folytatta aztán, ahol az előzőben, ezúttal hátulról lőtte át a kapu előtti kavalkádot előnyben, ám a Fradi is, ha második kíséreltből is egy kipattanó után, de Argyropoulos révén egyenlíteni tudott. Ezután Vogel védett kettőt Manhercznek hátrányban, majd Jansik hibázott fórban. Hárait meg a védők tudták blokkolni az OSC előnyében, aztán Bisztritsányi szerzett vezetést, legalábbis kapusfronton, őrizve az ikszet Molnár centerezésénél (11-12-re álltak a védéseknél a fenomének). Molnár cserébe blokkolt egyet, majd 2:07-tel a zárás előtt időkérés után jöhetett fórban a Fradi. Argyropoulos próbált ravaszkodni kapásszélen, de blokkolták, ám aztán egy kevésbé reményteli támadás (kapufa) után a nehezebbet oldotta meg a görög: szabaddobásból küldte át két blokkoló emberen a labdát, és az elment Bisztritsányi keze mellett (8-7).

53.4 másodperce maradt az OSC-nek, aminek időkérés után mentek neki – ebből lett egy kettős előny, és Angyal nem tévesztett közelről, úgyhogy most a Fradinak maradt 22 másodperce – és ez elegendőnek bizonyult. Először egy fórra, 11 másodperccel a duda előtt, majd Luca Damonténak egy gólhoz, miután a labdája a blokkról bekocogott a hosszú felsőbe, 3.4 másodperccel a vége előtt.

Így előny a Fradinál, egy olyan meccsen, ahol az OSC óriásit küzdött, ám ellentétben a tavalyi fináléval, ahol a zöldek esélyt sem hagytak, ezúttal némi szerencsével kerekedtek ellenfelük fölé. Folytatás csütörtökön, 1830-tól a Nyékiben.
Vízilabda hírek