cover image
Utánpótlás

FTC-Telekom: hogyan nyerjünk ifibajnokságot a 7. helyről?

2023. május 14. 22:05

A Fradi ifigárdája minden várakozásra rácáfolva bajnoki aranyéremmel távozott az ifik nyolcas döntőjéről a Margitszigetről. Az alap- és a középszakaszt egyaránt 7. helyen záró zöldek a KSI után a másik favoritot, az UVSE-t is legyűrték, 13-12-vel húzva be a döntőt.

Ahhoz képest, hogy péntek délután kétszer is egyetlen jól irányzott ötméteresre volt a Fradi attól, hogy az 5-8. helyért játsszon, vasárnap a bajnoki aranyéremmel a nyakukban fényképezkedtek a zöld-fehérek a Hajósban. Az alapszakaszt megnyerő KSI-nek két labdája volt a büntetőpárbajban a továbbjutáshoz, ám egyiket sem sikerült kihasználni, így végül az alapszakaszban, majd a középszakaszban is 7. ferencvárosiak ünnepelhettek a negyeddöntő végén. 

Itt azonban nem álltak meg, kiélezett meccsen búcsúztatták a Szegedet, hogy aztán jöjjön a középszakaszt 11/11-es mutatóval záró, a Fradit két hónapja 11-7-tel elintéző nagy esélyes UVSE. Egyetlen mérkőzésen azonban bármi megtörténhet, és a zöldek tovább írták a tündérmeséjüket a Margitszigetre beszökött őszben.

Bár az első részben 1-2 után a rendező lilák egy 3-0-ás rohammal elkezdték volna az általuk elképzelt mederbe terelni a meccset, Simon Sebestyén azonban harmadik góljával jelezte, ma ő lesz az ügyeletes góllövő a franzstadtiaknál. Plusz csatlakozott Lugosi Csongor, aki egy pazar centergóllal egyenlített a második rész elején, majd Haverkampf Bence remek akcióból ismét az FTC-t juttatta előnyhöz. Az újpestieknél Tamás Kevin kapta el a ritmust: ekkor, majd Haverkampf újabb találata után is ő egyenlített, hogy aztán egy újabb emberelőnyös gólváltást követően Simon ötödjére is bevegye az UVSE kapuját, ezúttal szabaddobásból, így a félidőben 7-8 állt a táblán.

Az újpestiekben legkésőbb a harmadik rész elején kellett tudatosodnia, hogy ez ma egy másik nap – egy kontrával elment fór után Haverkampf akcióból duplázta meg az FTC előnyét, sőt, 53 másodperccel később Simon is beköszönt, így már hárommal vágtáztak a zöldek (7-10). Megzavarodott az első kiemelt, a következő fór is lövés nélkül ment el, végül egy hat a négy elleni játék kellett ahhoz, hogy csaknem hat és fél perc után gólt szerezzen az UVSE.

Az elődöntő hősének, Varga Vincének ezúttal nem ment annyira, rosszul lőtt egy időkérés utáni fórban, átellenben pedig Ionescu Erik akciógólt szerzett, azaz közte három helyett 9-10 következett. Varga azonban megmutatta, nem véletlenül tartják nagy ígéretnek: kiállítást szállított, majd a 19. másodpercben higgadtan kihasználta a fórt. Ám Tamásnak is nagyon ment: 10 másodperccel a duda előtt ő is csöngetett, így 10-11-ről indult a mindent eldöntő játékrész.

UVSE.jpgMégpedig Varga labdaszerzésével, majd Tóth Artúr előnygóljával, ám Andriy Labyk azonnal válaszolt egyenlő létszámnál, hogy aztán a lilák szétzilálják riválisuk következő fórját. Drámai percek következtek, Simon labdája ezúttal elakadt a kapusban, így a második FTC-előny maradt ki gyors egymásutánban, viszont Gidófalvy Elemér sem tudta befejezni az UVSE emberelőnyét időkérés után. Eztán elment a harmadik Fradi-fór is, és végül Besenyei Áron 3:08-cal a duda előtt egyenlíteni tudott – 7-7 után először álltak ikszre a felek. S miután a zöldeknek sehogysem ment hat az öt ellen, úgy festett, ez a megtorpanás sokba kerülhet, ám végül az ilyen mérkőzéseken aranyat érő centergól meghozta az áttörést: Lugosi 2:08-cal a befejezés előtt birkózta magát helyzetbe, és nem hibázott (12-13). Gyorsan válaszolhatott volna az UVSE, Ladyk labdáját azonban hárította Balla hátrányban – és innentől az utolsó szűk két perc csatájában már nem adódott több igazán komoly esély. A végén még időkérés után maradt 14 másodpercük a liláknak, csakhogy végül Gidófalvynak kellett volna megoldania jobbal, rosszkéz szélről, ő pedig a lécet trafálta telibe.

Így a ferencvárosiak folytattak egy haladónak mondható klubhagyományt: ahogy annak idején a felnőttek csoportnegyedikként nyertek BL-t, ők most szintén nagyon hátulról indulva, a két legnagyobb esélyest legyőzve lettek bajnokok.

Vasas.jpgA bronz a Vasasnak jutott, amely remek utolsó negyeddel darálta be a Szegedet, míg a KSI az 5. hely megszerzésével vigasztalódott.

Ifi nyolcas döntő
Döntő:
UVSE I–FTC-Telekom 12-13
Bronzmeccs: Vasas–Szeged 10-8
Az 5. helyért: Honvéd–KSI 9-15
A 7. helyért: Pécsi Sportiskola–BVSC-Zugló 9-13
Utánpótlás