cover image
Egyéb

E.ON Női OB I: minden igényt kielégítő csata, szétlövés után egri előny

2023. május 13. 13:59

Az egyik fél második győzelméig tartó finálé első összecsapása kiegyenlített erők küzdelmét hozta Dunaújvárosban: a 10-10-es döntetlen után az ötméterespárbajt Sike József együttese nyerte, így a szerdai folytatásban otthon a bajnoki aranyért játszhat.

Lehetne örömjáték is, mondták többen, hiszen mindkét csapat bravúrral került a fináléba. De pont attól finálé a finálé, hogy a végén győztest, bajnokot hirdetnek, avagy a tét hatalmas. Mind Dunaújvárosban, mind Egerben hosszú ideje várnak arra, hogy újfent megkoronázzák a csapatot - most pedig itt is, ott is jó esély kínálkozott erre. Merthogy mindkét oldalon feltették a kérdést: „Mikor, ha nem most?"
 
Az újvárosi Fabó Éva Sportuszodában szombaton kora délután természetesen kiváló hangulat uralkodott végig - a végén azonban az egri szurkolók örülhettek.
 
Az első negyed rögvest igazolta, a felek azonos játékerőt képviselnek: hol a hazaiak, hol a vendégek vezettek, végül 4-4-es eredmény hozott az etap. Az újvárosiaknál Garda Krisztina állt csapata élére, de megvillant a saját nevelésű Horváth Brigitta és Sümegi Nóra is, míg a hevesieknél Parkes Rebecca centermunkája volt a szokásos kiváló, és persze az elődöntő egyik hőse, Czigány Dóra volt főszereplő.
 
KA1_9903.JPG A második szakaszban Mahieu Geraldine, a válogatott másik centerét voltak képtelenek tartani az egriek (két büntető), átellenben Parkes szerzett egyet - Garda Krisztina és Szilágyi Dorottya lőttek be ezeket. A hazaiak 7-5-re vezettek, de fórból Weston Eve szépített még a szünet előtt.
 
Fordulás után a harmadik menet az Egeré volt: Czigány Dóra mellé felzárkózott Jancsó Patrícia, aki duplával jelentkezett, miközben a hazaiaknál csak Dobi Dorina talált be a jól záró egri védelemmel szemben. Az izgalmak közepette a záró negyedben Garda hamar egyenlített (10-10), majd fórból vezetést is szerzett, de Parkes újabb büntetőt „szállított", amit Cizgány értékesített. Laura Aarts és KJiss Alexandra védései (a két kapus 52, illetve 50 %-kal teljesített a négy negyed alatt) is kellettek ahhoz, hogy a végletekig látott izgalmak közepette nem jutottak dűlőre a felek - így következhettek az ötméteresek.
 
Milye a sors, a mezőny legjobbja, Garda Krisztina hibázott először a szétlövésben, de aztán a szintén jól játszó Jancsó Patrícia lövése sem volt sikeres. A negyedik lövők közül Mucsy Mandula kísérletét védett Kiss Alexandra, Parkes nem hibázott, így végül Dobi Dorina hiába lőtt a kapuba, a végén Szellák Csenge kezében volt a döntős lehetősége. Az újvárosiaktól igazolt játékos idegei rendben voltak, nem hibázott, ezáltal egri ünneplés kezdődhetett.

Mihók Attila: Az elődöntőben sikerült ötméteresekkel nyerni, most nem. Kétszer nem kaptuk meg a sorstól , hogy így nyerjünk. Úgy indultunk ennek az idénynek, hogy sokat kell tanulnunk. Volt és még mindig van is mit. Szerdán úgy megyünk Egerbe, hogy akkor ott kell nyernünk.
 
dr. Sike József: Féltem egy kicsit attól, hogy mi az elődöntőben három mérkőzésen vívtuk ki a továbbjutást, ők kettőn. Gondoltam, hogy frissebbek lesznek. Ugyanakkor óriásit játszottak, küzdöttek a lányok. Ez volt az első felvonás, de a lényeg az, hogy a megoldás kulcsa most már a mi kezünkben van!

20230513_dfve_eger_2.JPG E.ON Női OB I
 
Döntő, 1. mérkőzés
 
Dunaújvárosi FVE - Tigra-ZF-Eger 10-10 (4-4, 3-2, 1-3, 2-1) - ötméteresekkel 3-4
Gólszerzők: Garda 6, Dobi 2, Horváth B., Sümegi, ill. Czigány 4, Jancsó 3, Weston, Szellák, Szilágyi D.
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1-0, az Eger javára
Vízilabda hírek
női bajnokság