cover image
Egyéb

E.ON Női OB I: Dobi Dorina hatosa, az újvárosiak öröme - fináléban a Mihók-csapat

2023. május 7. 18:14

A Bajnokok Ligája-negyedik az elődöntő második meccsén 10-8-ra legyőzte az Euro Kupa-győztes UVSE-t, így bejutott a bajnoki döntőbe. 2014 után rendeznek majd először úgy finálét, hogy abban nem érintett az UVSE, amely zsinórban hétszer volt aranyérmes.

A hétközi, első elődöntő után meglehetősen kritikusan fogalmazott Benczur Márton, az UVSE vezetőedzője, mondván, hiába „nyerte meg négyszer" a meccset csapata a Dunaújváros ellen, végül ötméterespárbajban alulmaradt ellenfelével szemben. Kollégája, Mihók Attila természetesen csapata tartását emelte ki, hiszen valóban több alkalomból is mélyről kapaszkodott vissza az újvárosi alakulat.
 
Miután a Hajósban 10-10 után megnyert szétlövés döntőközeli helyzetbe hozta a Dunaújvárost, a Fabó Éva Sportuszodában vasárnap délután, ahogy mondani szokták, egy gombostűt sem lehetett leejteni, avagy a teltházas publikum bízott abban, kedvenc lányaik kiharcolják a finálét.
 
Nos, kiharcolták.
 
Kiharcolták, hiszen fontos pillanatokban higgadtabbak voltak, Laura Aarts 50%-kal védett (8/16), míg Magyari Alda megragadt 38%-kon (6/16). Ebben persze szerepet játszott az is, hogy a hazaiak jóval masszívabb falat húztak a kapujuk elé, válogatottunk kapusának sokkal nehezebb dolga volt. És meg kell említeni a szezon talán legjobb újvárosi igazolását, az Egerből megszerzett Dobi Dorinát, aki pazar teljesítményt tett le az asztalra: a 10-8-as meccsen hat gólt jegyzett!
 
Az UVSE küzdött, vezetett 1-0-ra, 2-1-re, 4-3-ra, majd miután a Dunaújváros Dobi duplájával, és az első parti hősének, Garda Krisztinának a találatával 3-0-s szakaszt produkált, nem tört meg. Sőt! Mácsai Eszter, Rybanska Natasa és Hajdú Kata találataival 3-0-val válaszolt, és 7-6-ra újra vezetett!
 
Innen azonban a hazaiak uralták az összecsapást, Horváth Brigitta egyenlített, Dobi Dorina akciógólt jegyzett, aztán megúszás után is betalált, majd pedig miután Szegedi Pannit cserével végleg kiállították Garda Krisztináról, a sértett belőtte az ötöst. Az UVSE már csak szépíteni tudott, a 10-8-as hazai győzelem azt jelentette, hogy a Dunaújváros jutott be először a bajnoki fináléba. Azaz 2014 után rendeznek majd először úgy finálét, hogy abban nem érintett az UVSE, amely zsinórban hétszer volt aranyérmes. 

Mihók Attila: – Azért is van nagy értéke a döntőbe jutásnak, mert kétszer le kellett győznünk hozzá az UVSE-t. Hatalmas fizikai küzdelem zajlott a vízben, rengeteg emberhátrányt kellett kivédekezniük a csapatoknak. Hét hét után Dobi Dorina gólja billentette felénk a mérleg nyelvét, büszke vagyok rá, hogy fiatal csapatom újabb csodát vitt véghez.

Benczur Márton: – Nagyra tartom azt a munkát, amelyet évek óta végeznek Dunaújvárosban, nem véletlenül borítják rendszeresen a papírformát a hazai és a nemzetközi porondon egyaránt. Ezúttal is megérdemelten nyert ellenfelünk, és bár a játék képe alapján nem maradtunk alul, a kritikus pillanatokban jobb megoldást választottak az újvárosiak.
 
E.ON Női OB I
 
Elődöntő, 2. mérkőzés
 
Dunaújvárosi FVE - UVSE 10-8 (2-2, 3-2, 2-3, 3-1)
Gólszerzők: Dobi 6, Garda 2, Horváth B., Sümegi, ill. Hajdú 3, Mácsai E. 2, Baksa, Peresztegi-Nagy, Rybanska
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2-0, a Dunaújváros javára
Vízilabda hírek