cover image
Egyéb

Vasas: biztató 8-8, és ha az ötösök is bemennek...

2023. április 15. 20:45

Nagyot harcolt az A-Hid-VasasPlaket az Euro Kupa döntőjének első, olaszországi felvonásán, és végül 8-8-as döntetlennel térhet haza Savonából. Ez több mint biztató, és ha még az ötméteresek is bementek volna, mert kettőt sikerült kapufára törölni a meccs folyamán... – de ne legyünk telhetetlenek, elvégre a végén mínusz kettőről álltak fel a piros-kékek.

Természetesen abszolút telt ház fogadta a feleket: a Savona 2012, a Vasas 2003 után szerepelt először európai kupadöntőben, azaz teljesen érthető volt a felfokozott várakozás.

Az elején gyors gólváltást követően kettővel megugrottak a hazaiak, akik érezhetően hiperagresszív játékstílusukkal igyekeztek megtörni az angyalföldieket, ám a spanyol-montenegrói bírókettős nem igazán tolerálta mindezt, és már az első nyolc percben hét súlyos hibát ítélt az olaszok ellen. Bár Sava Randelovic a negyed második felében értékesített egy fórt, ezt követően rémesen teljesítettek a mieink elöl, kimaradt egy kettős előny, majd egy szimpla, 32 másodperccel a duda előtt pedig Ivan Nagaev a lécet trafálta telibe büntetőből.

A második rész kibekkelt hátránnyal és Bátori Bence újabb előnygóljával indult (3-3), ám ezt követően ismét az itáliaiak akarata érvényesült, akcióból, majd hat az öt ellen is betaláltak, míg hátul elég hatékonyan védekeztek. Végül Erdélyi Balázs csaknem ötperces gólcsendet tört meg, szépen rakta be a fórt, és 26 szekundummal a nagyszünet előtt Bátori harmadszor is mattolt, ez volt az ötödik előnygólja a Vasasnak (5-5).

Egy-egy jó hátrányos védekezést követően ismét az olaszok szereztek vezetést, újfent fórból, aztán megint kibekkeltünk egyet, hogy aztán mi kapjunk ötöst egy hat az ötös szituban, ezt meg Konarik Ákos törölte a kapufára... S bár aztán kivédtünk egy hátrányt, Bogdan Durdic átlövésével újfent kettővel ment a Savona. Sőt, hamarosan labdája volt a plusz háromhoz is, ám összekapták magukat hátul az angyalföldiek, s bár átellenben megint sikerült elbaltázni egy dupla fórt, újfent az utolsó másodpercekben sikerült végre megtörni a jeget: 7:43 másodpercnyi góltalanság után Drasko Brguljan bizonyította, hogy jó a higgadt öreg a háznál (7-6).

Nem indult jól a zárórész, Eduardo Campioano értékesített egy előnyt, ismét kettővel ugrott meg a hazai gárda, és még 5:44 perc maradt a meccsből. Kevesen gondolták volna, hogy a Vasas nem enged több gólt riválisának, ezzel szemben Randelovic maradt igen higgadt előnyben, majd csaknem három perc irdatlan fizikai ütközet után időkérés után jöhetett az újabb fórmegjátszás, Gábor Lőrinc vállalta a befejezést, és egyenlített. Ötvenkilenc másodperccel a duda előtt szintén time-out után a győzelemért támadhatott előnyben a Savona, ám sikerült szétzilálni az adogatásukat, sőt, hét másodperccel a vége előtt 16-odszor is előnybe került a Vasas, ám nem sikerült a kilencedik előnygólt besajtolni.

Így sem rossz a vége: 8-8 – nyolc fórból szerzett találattal, avagy az olaszok 20 súlyos hibája (ellenünk 13-at ítéltek) mutatja, mire próbált építeni a Savona. Annyira nem jött be – ha kicsit higgadtabbak lesznek a piros-kékek két hét múlva a Komjádiban, és nem hagynak ki két ötöst és két kettős fórt, akkor a női Euro Kupa után a férfiak trófeája is Budapesten marad.

Slobodan Nikic, a Vasas edzője (a klub honlapjának):
"Nem vagyok elégedett, dekoncentráltan és rengeteg hibával játszottunk, de végül még így is sikerült döntetlenre mentenünk a meccset. Ha csak ezt nézem, ez egy jó eredmény, és minden esélyünk megmaradt, hogy a szurkolóink előtt megnyerjük a kupát két hét múlva. Volt azonban a mai meccsen sok olyan tényező, ami mellett nem mehetek el szó nélkül, a csapattal közösen meg kell vitatnunk, hogy miért sikerült így ez a mai meccs."
Vízilabda hírek