cover image
Egyéb

Fradi: tapadni az elsőkre – OSC: reménykedni

2023. április 3. 20:07

Újabb BL-kör következik, ezúttal idegenbeli meccsekkel, amelyek eddig messze nem hoztak annyit a konyhára az FTC-Telekom és a Genesys-OSC esetében, mint az itthon megvívott partik. Ha sikerülne javítani az eddigi nem túl acélos eredményeken, az akár sokat érhet hosszú távon.

Egyébként az egyre haloványabb, szabad szemmel már nehezen kivehető OSC-remények erősítéséért épp a Fradi tehet a legtöbbet. Elvégre a még Final Eight-szereplést érő negyedik helyen a Jug Dubrovnik áll, a magyar bajnokcsapat pedig épp a horvátok otthonában lép fel kedd este. Egy FTC-siker látótávolon belülre hozná a Jugot annak a két gárdának, amelyik a hátsó traktus mérkőzésein győz a 11. fordulóban – merthogy ebben a körben az első négybe tartozók meccselnek egymással, illetve az 5-8. helyen tanyázók találkoznak.

A Fradinak azért is lenne fontos a dubrovniki diadal, mert így megőrizné az esélyét arra, hogy végül a csoport első két helyének valamelyikén zárjon. Ez csak annyiban érdekes, hogy bár a Barceloneta-Recco-Olympiacos hármasból igazából mindegy, ki jön szembe a negyeddöntőben, de azért nem lenne baj, ha nem az utóbbi két alkalommal győztes Recco lenne az; márpedig a papírforma azt ígéri, hogy a B-csoport harmadikja majd az olaszokkal csatázik az elődöntőért.

A Brescia–Novi Beograd csoportrangadón egy döntetlen akár a csoportelsőség esélyével is kecsegtetné a zöldeket – bár a szerbeknél zajló házon belüli őrület inkább az olaszok sikerét vetíti előre (a kétszeres olimpiai bajnok csapatkapitányt, Dusan Mandicsot se szó, se beszéd felfüggesztették, még az edzéseket sem látogathatja) –, ám bármiféle számolgatáshoz az alap a Jug legyőzése lenne.

Ami persze nem egyszerű, még ha az utóbbi években rendre sikerült is, őrült kiélezett meccseken: a 2019-es és a 2021-es negyeddöntőben, majd legutóbb a Komjádiban is egy góllal győzött a Fradi. Dubrovnikban most találkoznak először, ahol a Jug úgy egyébként igen veszélyes, ám a horvátok az utóbbi időben elképesztő hullámvasutazást mutattak be, melynek mélypontján épp a Gruzban veszítettek a Spandau ellen. Igaz, az OSC-t aztán megverték, viszont aztán Sabadellben 15 gólt kapva buktak újfent, majd a balkán bajnokságban, a Regional League-ben nem kis meglepetésre legyőzték a Novi Beogradot az elődöntőben, s végül a Jadran ellen elhódították a trófeát. Szóval, erre nehéz gombot varrni – érzésre alighanem megint egy gól dönt majd újfent.

A Jug egyébként jelenleg hat ponttal vezet az üldözői előtt (a Fradi ugyebár már továbbjutott), köszönhetően annak, hogy bár akadtak váratlan pontvesztései, a Spandau, Sabadell, OSC, Marseille négyes derekasan körbeverte és „körbedöntetlenezte” egymást, avagy nemigen láttunk még olyat a BL-ben, hogy a hátsó kvartett így álljon 11 kör után (8-7-7-7 ponttal). Az egyik hétpontos gárda az OSC, amelyik eddigi egyetlen győzelmét épp a mostani vetélytárs, a Sabadell ellen aratta tavaly a 4. fordulóban, egy végletekig kiélezett meccset húzva be. Azóta az újbudaiak is szánkáznak föl-le, legutóbb elképesztő mérkőzésen, mínusz négyről visszakapaszkodva raboltak pontot a Bresciától. Ugyanakkor a Sabadellnek sem megy rosszul, megütötték otthon a Jugot, a legutóbbi bajnokin nem kis meglepetésre egy 4-1-es zárónegyeddel legyőzték a BL A-csoportját simán vezető Barcelonetát, azaz otthon vezetik az alapszakaszt. Igaz, ha a Fradi leteperné a Jugot, ennek a mérkőzésnek a győztese még akkor is csupán 4 pontra kerülne a horvátoktól, ami három körrel a zárás előtt továbbra sem túl kecsegtető, de ha másért nem, „az névért s jó hírért” garantáltan megküzdenek az urak mindkét együttesben.

Bajnokok Ligája, 11. forduló
(valamennyi mérkőzés élőben követhető a www.championsleague.len.eu oldalon)

B-csoport (kedd)

19.00 Jug Adriatic Osiguranje Dubrovnik (horvát)–FTC-Telekom
19.30 Astralpool Sabadell (spanyol)–Genesys-OSC

19.30 Spandau 04 Berlin (német)–CN Marseille (francia)
20.30 AN Brescia (olasz)–VK Novi Beograd (szerb)
Az állás: 1. Novi Beograd 25, 2. Brescia 25, 3. Ferencváros 21, 4. Jug 14, 5. Spandau 8, 6. Sabadell 7, 7. OSC 7, 8. Marseille 7

A-csoport (szerda)
16.00 Dinamo Tbilisi (grúz)–Jadran Split (horvát)
18.00 Olympiacos Piraeus (görög)–Waspo 98 Hannover (német)
18.00 NC Vouliagmeni (görög)–Pro Recco (olasz)
20.30 VK Radnicki Kragujevac (szerb)–Zodiac CNA Barceloneta (spanyol)
Az állás: 1. Barceloneta 27, 2. Recco 24, 3. Olympiacos 22, 4. Vouliagmeni 14, 5. Jadran 11, 6. Radnicki 9, 7. Dinamo 6, 8. Hannover 3

Vízilabda hírek