cover image
Egyéb

Női Euro Kupa: Benczur Márton - „Nagyon, de nagyon büszke vagyok a csapatra!"

2023. március 30. 11:00

Az UVSE sikerének jogosságát az FTC vezetőedzője, Gerendás György is elismerte, ugyanakkor máris kiadta a jelszót, avagy csapata a bajnoki címmel vigasztalódna. Ehhez nyilván az Euro Kupa-győztesnek, de akár a Dunaújvárosnak és az Egernek is lehet egy két szava, avagy jó kis bajnoki rájátszás elé nézünk!

Miután a maroknyi UVSE-tábor az ünneplés során befejezte Benedek Tibor éltetését, a Fradi-tábor zendített legendánk méltatásába. Szívszorító pillanatok voltak ezek egy olyan európai kupadöntő után, amelyet a női vízilabdában (is) elfoglalt helyünket bizonyítandó két magyar csapat vívhatott.
 
A hazai 9-8-as vereség után szédületes, 5-1-es utolsó negyeddel 13-9-re nyert a Népligetben az UVSE, amelynek vezetőedzője, Benczur Márton nem győz szavakat találni, érzelmektől nem menetesen így fogalmazott: „Azzal szeretném kezdeni, hogy gratulálok a Ferencvárosnak, nagyszerűen menetelt ebben a sorozatban is, szintén megérdemelte volna a győzelmet. Csapatom játékosai azonban olyan gátakat törtek át, amelyek után mindenki láthatta, mire képesek. Nagyon büszke vagyok rájuk, nem is tudom hányadik alkalommal bizonyították, hogy bármire képesek. Különleges győzelem ez, tényleg nehéz rá szavakat találni. Benedek Tibor ezúttal is itt volt velünk, éreztük az általa közvetített erőt, sohasem feledjük, remélem, büszke most ránk."
 
EKEdzok.JPG Kollégája, Gerendás György, aki a meccs után őszintén gratulált neki, elismerte az ellenfel job játékát, egyúttal máris meghatározta csapata felé a következő feladatot: „A sorozatoknak megvan az a tulajdonságuk, hogy előbb-utóbb megszakadnak. Sajnos nekünk egy nagyon szép Fradiünnepnek induló valami szakadt meg... Ahogy előtte is mondtam, egy UVSE-t hatból hatszor nagyon nehéz megverni. Nem jött ki ez a meccs jól, nagyon sajnálom a lányokat, egy rossz szót nem tudok rájuk mondani, küzdöttek, hajtottak, akartak. Idáig egy olyan szezont produkáltunk, amely során itthon veretlenül meneteltünk. Volt most egy nem jó meccsünk, de ilyen a sport. Ahogy véget ért a mérkőzés, és a lányokkal pacsiztam, annyit mondtam nekik, hogy ezek után egy megoldás létezik: meg kell a bajnokságot nyerni."
 
EKGabi.JPG Az ezúttal is remeklő Szücs Gabriella emelhette először magasba az Euro Kupa-serleget - a három Euroligát és LEN Kupát is nyerő klasszis ekképpen nyilatkozott: „Már hazai medencében is jó mérkőzést játszottunk a Fradival, akkor is nyerhettünk volna, örülök, hogy ezúttal sikerült. Az utolsó negyednek úgy vágtunk neki, hogy mindent kiadunk magunkból, és végre átszakadt a gát, amire már régóta vártunk. Büszke vagyok a lányokra, nagyon fiatal csapattal értünk fel a csúcsra az Euro Kupában."

EKGreta.JPG A Fradi vezére, Gurisatti Gréta csalódottan, de elszánta formálta szavait: „Sok hibával játszottunk, többször megakadtunk, ezek nem fértek bele a fiatalos lendülettel játszó UVSE ellen. Az emberelőnyös játékunk az első mérkőzéshez hasonlóan gyenge volt, az utolsó negyedben nem tudtuk megfékezni a vendégek lendületét. Csalódottak vagyunk, de dolgozunk tovább, még az út elején járunk."
 
EKBirge.JPG A két mérkőzést természetesen a lelátón megtekintő szövetségi kapitány, Bíró Attila ezúttal is kiemelte, milyen sokat profitálhat a magyar női póló az ilyen mérkőzésekből: „Telt ház, tévéközvetítés előtt európai kupadöntő két magyar csapattal, ez mindent elmond. A szerdai is parádés meccs volt, amelyen az UVSE áttörte azt a gátat, amely korábban akadályozta. Tudvalévő volt, hogy a csapatban több van, mint amit addig mutatott, valljuk be, Rybanska Natasa visszatérése sokat lendített a játékon. Örömteli, hogy a fiatalok milyen sokat fejlődtek. Két játékost, Aubéli Teklát és Tiba Pannát névvel szeretném kiemelni, mert fél év alatt fantasztikusan sokat léptek előre, ha így folytatják, idővel meghatározó játékosai lehetnek nem csak klubcsapatuknak, hanem a válogatottnak is. Az UVSE azért nyert, mert a többiek is jó formát mutattak, Farag Kamilla, Baksa Vanda fontos gólokat szerzett, Magyari Alda védett, és a csapatjáték dominált. Természetesen közben sajnálom a Fradit, hiszen talán a legrosszabbkor szakadt meg a sorozata, de ebből is lehet tanulni, és biztos vagyok benne, tanul is majd Gerendás Gyuri csapata. Nyilván a vesztes oldalon voltak gyengébb teljesítmények, de ebben semmi meglepő nincs, így volt ez szombaton fordítva. A lényeg, gratulálok mindkét csapatnak!"

Női Euro Kupa, döntő, 2. mérkőzés
Szerda
FTC-Telekom - UVSE 9-13 (3-2, 3-5, 2-1, 1-5)
Gólszerzők: Kuna 3, Leimeter, Tóth-Csabai, Farkas T., Gurisatti, Petik, Pőcze, ill. Faragó 4, Hajdú 2, Baks 2, Rybanska, Mácsai E., Szücs, Tiba, Szegedi
 
A győztes: UVSE (Aubéli Tekla, Baksa Vanda, Faragó Kamilla, Golopencza Nóra, Golopencza Szonja, Hajdú Kata, Irmes Rozália, Kóka Zelma, Lendvay Zoé, Mácsai Eszter, Magyari Alda, Peresztegi-Nagy Kinga, Rybanska Natasa, Szegedi Panni, Szücs Gabriella, Tiba Panna, Varró Eszter. Edző: Benczur Márton)

Vízilabda hírek
euro kupa