cover image
Egyéb

Komjádi Kupa: remek Eger ellen szerezte meg a trófeát az FTC

2023. március 26. 19:05

Az ellenfeléből kiválóan felkészülő, de a meccs során többször is megfogyatkozó Eger méltó ellenfele volt a sorozat egyik nagy esélyesének, a Ferencváros nyerte az idei Komjádi Kupát.

Egy magára valamit is adó magyar vízilabdázó legalább egyszer mindenképp szeretné megnyerni csapatával a Komjádi Kupát. Merthogy a legrangosabb, egyben értékmérő utánpótlástornáról van szó, igazi presztízskérdés ez utánpótláskorban.

Nem véletlen, hogy nagy a csalódottság is, ha ez éppen nem jön össze, tavaly a Ferencváros vesztette el a döntőt hatalmas meccsen a Budapesti Honvéd ellen, egy évvel korábban pedig az UVSE-vel szemben maradtak alul a zöldek. Fekete Gergő és Vigvári Vendel kétszer is átélhette a csalódást, bennük érthetően óriási volt a bizonyítási vágy a héten - a Ferencváros Szegeden jutott döntőbe csütörtökön.

A másik ágon némi meglepetésre jutott be a döntőbe az Eger, kedden a BVSC otthonában győztek simán - az egyik főszereplő a sikerben Grieszbacher Márk volt, a kapuban.

Még egy kicsit a csalódottságra visszatérve: természetesen a bronzmeccs két szereplője is ezzel az érzéssel küzdött a vasárnapi meccset megelőzően, ahogyan Pörge Zsombor fogalmazott a meccs végén: tudni lehetett, hogy itt már nem a taktika dönt majd, hanem inkább az, ki akarja jobban azt az érmet. Ezt alapul véve: a Szeged akarta jobban.

S a meccs végén ez valóban így is látszott, a BVSC ellen végig szoros volt a csata, a harmadik negyedben és a negyed elején lépett meg igazán a Szeged, amelyben Bóbis Botond 7 gólt szerzett, de főszereplő volt Pörge Zsombor és Leinweber Olivér is.

Kiválóan kezdte aztán a döntőt az Eger, 2-0-ra, majd 3-1-re is vezetett, Grieszbacher remekül védett, Dóczi Márton jól célzott. Óriási veszteség érte ugyanakkor a csapat 1:27-tel a negyed vége előtt, Baksa Benedeket cserével végleg kiállították - az Eger csapatkapitánya egy góllal zárta így a meccset, idejekorán.

Ökölbe rázott kézzel örült aztán, már a Komjádi lelátójának sarkán Spitz Márk góljának, 4-1-re vezettek az egriek, akik higgadtabban, talán az esélytelenebbek (?) nyugalmával. Rádli Rajmund gólja után időt kellett kérnie Nyéki Balázsnak.

Fekete Gergő hallotta meg leginkább az intelmeket, legalábbis ő fejezte be az akciókat, három gólja közül a másik kettőért nagyon megküzdött, a harmadik pedig ismét mínusz kettőre „mentette" az állást, 7-5-re vezetett az Eger a nagyszünetben.

Az egykori ferencvárosi Klár Gergelyé volt a harmadik negyed első gólja (8-5), majd Grieszbacher elképesztő védései következtek, ellenállhatatlanul védett az egri kapus. Fekete Gergő járt végül túl az eszén, majd egy megúszás után Vigvári Vendel szerezte meg első gólját, már csak egy volt a különbség.

Dóczi passza után a szintén korábbi fradista Spitz Márk lőtt remekbe szabott gólt, nem hagyta az Eger, hogy teljesen rámásszon az FTC. Az ellentámadásnál épp Spitz kapott cserés kiállítást, fejre ment a szabálytalanság, az új szabály ezt így bünteti - más kérdés, hogy a fór kimaradt.

Az utolsó nyolc percre 9-8-as egri előnnyel fordultunk.

Molnár Erik egyenlített azonnal, majd Gólya Noel lövését védte Sipos Bendegúz, így először támadhatott a Ferencváros a vezetésért, de kettős emberelőnybe sem sikerült betalálni.

Sőt, Fekete Gergő rúgott oda Klár Gergelynek, akit ápolni kellett a lelátón, ítélet nem született.

Varga Vince első gólja jelentette végül először az FTC-előnyt (9-10), nagy kérdés volt, a nagyon megfogyatkozott Eger mire lesz képes az utolsó négy percben.

10-11-nél kapufán csattant egy egri lövés, a túloldalon viszont Vigvári ejtése bepottyant, 10-12, 2:13-mal a vége előtt; majd Tóth Kálmán időkérése után Fekete csent el egy passzt. Eldőlt a meccs.

A végére elfáradó, elfogyó, de az egész meccsen és sorozatban fantasztikusan küzdő Eger végül egy góllal alulmaradt, a Ferencváros nyerte a Komjádi Kupát, A Bródy György Vándordíjat, ami a sorozat legjobb kapusának jár, Grieszbacher Márk kapta.

Komjádi Kupa

Bronzmérkőzés:

BVSC-Zugló-Szegedi Vízipóló Suli 16-18 (4-3, 4-5, 4-6, 4-4)
Gólszerzők:
Sziládi 5, Tátrai D. 4, Batizi 3, Mészáros B. 2, Szabó II B., Mészáros M., illetve Bóbis B. 7, Pörge 4, Leinweber 3, Vékony 2, Kasza, Varga M.

Döntő:

Tigra-ZF-Eger-FTC Telekom 11-12 (3-1, 4-3, 2-4, 2-4)
Gólszerzők
: Rádli 3, Sári 2, Spitz 2, Dóczi, Baksa B., Klár, Gólya, illetve Fekete G. 5, Molnár E. 4, Vigvári Vendel 2, Varga Vince

Vízilabda hírek