cover image
Egyéb

Női Euro Kupa: nagy csatában az FTC került előnybe – folytatás a Népligetben!

2023. március 25. 20:48

A finálé első meccsén, a Hajós-uszodában hatalmas küzdelemben 9-8-ra nyert Gerendás György csapata. A második öszecsapás szerdán következik.

9-5, 10-8, 13-6, 9-7 - így nézett ki FTC-szempontból az idény eddigi négy UVSE-elleni összecsapást mérlege, ugyanakkor Gerendás György vezetőedző óva intett mindenkit a kezdés előtt ebből kiindulni, mondván „A szezon java, fontosabb része most következik, ahol, ha nem figyelünk oda rendesen, bármi megtörténhet!"
 
Kollégája, Benczur Márton bátorságot, felszabadultságot remélt fiatal csapatától, amelynek „Van egy érési folyamata, amelyben nem feltétlen ez az Euro Kupa-döntő lesz a csúcsa, bár mondanom sem kell, nyerni szeretnénk!"
 
Ahogy sokan várták, kiélezett, nagy csata zajlott a lelátókat szépen megtöltő szurkolók előtt a Hajós fedett medencéjében. Az első negyedben a hazaiak Baksa Vanda fórgóljával vezettek, de az FTC Gurisatti Gréta duplájával (megúszásos centerakció, átlövés) fordított. Majd jött Faragó Kamilla, aki előnyből egyemlített.
 
uvseftcdonto12.jpg A második etapban is akadt hiba szép számmal mindkét oldalon, igaz jó megoldásokat, blokkokat is láthattunk - avagy nem nagyon bírtak egymással a felek. Bár a vendégek 4-2-re és 5-3-ra is vezettek (Tóth-Csabai Dóra fórt tett be a falból, Kuna Szonja ötöst értékesített, majd szépen ejtett), de az UVSE küzdelme is gólokat ért - Szegedi Panni, majd Irmes Rozi talált be.
 
Fordulás után Neszmély Boglárka védte Kuna büntetőjét, majd átellenben Leimeter Dóra ejtett pompásan, de Szücs Gabriella rutinja fórban szépítést ért. Időkérés után a Fradi nem lőtt gólt előnyből (Gurisatti lövését blokkolta Tiba Panna), a túloldalon ugyanilyen szituáció után a régóta két személyi hibával játszó nagy visszatérő, Rybanska Natasa egyenlített a falból.
 
Az UVSE fórban már a vezetésért támadott, de az FTC is jól védekezett. Magyari Alda védett a negyed végén, de elöl nem jött a gól, így 6-6-tal mentek az utolsó szünetre a felek.

A negyedik negyedben Pőcze Panna remek lövéssel szólt hozzá érdemben a meccshez, így ismét vezetett az FTC, de Tiba Panna pazar átlövéssel hamar egyenlített. Hogy elsősorban a védekezésről szólt a parti, jól bizonyította, hogy az UVSE emberfórból sem tudott kapura lőni, de az FTC is nehezen tudta feltörni riválisa falát.
 
Rybanska Pőczéről büntetőt brusztolt ki, Szegedi bepattintotta - hosszú idő után vezetett újra a házigazda. De nem sokáig: az addig hihetetlen mezőnymunkát végző Simon-Illés Anna egyenlített. Az utolsó percben a centerben nagyot harcoló Dömsödi Dalma kíméletlenül vágta be a Gurisattitól érkező labdát a falból, végül egy "döntetlenszagú" partin ezzel nyert 9-8-ra az FTC.
 
Folytatás szerdán 20 órától a Népligetben!
 
uvseftcdonto13.jpgBenczur Márton: „Gratulálok a Fradinak, valahogy egy góllal jobb volt. Kiegyenlített mérkőzés volt, tulajdonképpen semmi sem történt, van még négy negyed a páharcból. Jobban kell kihasználni a helyzeteinket, ez a kulcs. Semmilyen szempontból nem játszottunk alárendelt szerepet, pontosabbnak kell lennünk. Három nap múlva újabb összecsapás, még nem adták oda senkinek a serleget."
 
Gerendás György: „Nem az ellen az UVSE ellen játszottunk, mint korábban, ez érződött. Nagyon jól beleállt az ellenfelünk a csatába, ahogy nekünk, pillanatnyilag nekik is az év meccsei ezek. Olyan meccs volt, amely után kalapot emelek mindkét csapat előtt. Nagyon kemény volt, sok hibával, sok helyzet maradt ki, valljuk be, néha a szerencse is kellett a gólokhoz - ez most mellénk állt. Jól hangzik, hogy egygólos előnyben vagyunk, de ez semmit sem jelent, nagyon-nagyon hasonló meccsre számítok szerdán a Népligetben."

Női Euro Kupa, döntő, 1. mérkőzés
UVSE - FTC-Telekom 8-9 (2-2, 2-3, 2-1, 2-3)
Gólszerzők: Szegedi 2, Baksa, Faragó, Irmes, Szücs, Rybanska, Tiba, ill. Gurisatti 2, Kuna 2, Tóth-Csabai, Leimeter, Pőcze, Simon-Illés, Dömsödi


Vízilabda hírek
euro kupa
döntő