cover image
Egyéb

FTC: 100%-os alapszakasz-győzelem – „A rájátszásra kell kihegyezni a formát”

2023. március 21. 15:00

Gerendás György csapata 18. mérkőzését is magabiztosan behúzva végzett az alapszakasz élén, ugyanakkor a mesteredző hangsúlyozta, a neheze csak most következik. A montreali olimpiai bajnok értékelt.

A 18. forduló, az az alapszakasz utolsó fordulója kedden az FTC-Győr meccsel kezdődött meg - a partit a papírformának megfelelően magabiztosan (20-2) nyert meg a listavezető. Mindez azt jelenti, hogy 18/18-as mérleggel, azaz százszázalékos teljesítménnyel zárt az élen.
 
Érdekesség, hogy nagyon senki sem tudta megszorítani a csapatot: három legnagyobb ellenfelét is egy gólnál nagyobb különbéggel győzte le, hiszen az UVSE-t 13-6-ra és 9-7-re, a Dunaújvárost 11-9-re és 8-4-re, az Egert 10-7-re és 14-9-re múlta felül. A 18 meccsen 288 gólt szerzett, mindössze 121-et kapott, azaz 167-es gólkülönbséggel zárt. Majd' minden mutatóban egyéni szinten is a legjobbak között a Fradi játékosai, avagy kijelenthető, hogy a bajnokság egyértelmű favoritja a csapat?
 
A választ a sokat megélt vezetőedzőtől, Gerendás Györgytől kaptuk meg a keddi, népligeti találkozót követően: „Álszerénység lenne, ha azt mondanám, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, ugyanakkor feltétlen rögzíteni kell: megcsináltuk eddig hibátlanul a bajnokság egyik felét – a kevésbé fontos felét… Saját magamat is emlékeztetve emelem ki, hogy elég sok bajnoki címet nyertem meg úgy csapataimmal, hogy nem zártunk az alapszakasz élén. Hogy nyertem-e valaha alapszakaszt százszázalékos mérleggel, őszintén bevallom, nem emlékszem – de ez nem baj, papírom is van arról, hogy nem probléma, ergo nyugdíjas vagyok… A viccet félretéve, a rájátszásra kell kihegyezni a formát, hiszen, ha az ellenfelek jobbak lesznek, mi pedig ne adj isten rosszabbak, akkor az eddigi viszonylagos szépség el is csúfulhat. A Padova elleni itthoni mérkőzés megmutatta, még törékenyek vagyunk, mindazonáltal pont az Euro Kupa-döntőbe jutás, illetve a Magyar Kupa-győzelem és a bajnoki alapszakasz elsőség ad önbizalmat a csapatnak. Úgy fogalmaznék, hogy van egy érési folyamata a Fradi női vízilabdának – ne feledjük, öt és fél éve még nem is létezett. A mi érési folyamatunkban a legfontosabb, hogy a játékosok – akik nagyon jó játékosok, ezt ki lehet jelenteni – elhiszik, hogy bármire képesek. Ezt az önbizalmat szükséges olyan mederbe tartani, ami még nem ártalmas, de egyúttal segítségünkre lehet.”

A rájátszásban, az elődöntőben az Eger-Szentes/BVSC prharc győztesével találkozhat majd az FTC – de ez még odébb van, hiszen majd háromhetes válogatott szünet következik. Ezzel kapcsolatban elmondta Gerendás György, hogy bízik abban, a ligaülésen szóba kerül majd a bajnoki rájátszás időpontjainak újragondolása, merthogy a Világkupa-selejtező után pár nappal finoman fogalmazva nem szerencsés rögvest a szezon legfontosabb hazai klubmeccseit elkezdni.

Ami viszont a közeljövőt illeti: szombaton és jövő szerdán az UVSE elleni Euro Kupa-finálé következik – „Két olyan mérkőzés, amely remélem idegnyugtató lesz edzői szempontból” – jegyezte meg térfásan a Fradi mestere. Merthogy pontosan tudja, kemény kétfelvonásos csata következik a serlegért.
  
E.ON Női OB I
18. forduló
 
FTC-Telekom - UNI-Győr GYVSE 20-2 (6-0, 4-1, 6-1, 4-0)
Gólszerzők: Gurisatti 5, Pőcze 3, Tóth-Csabai 2, Máté 2, Dömsödi 2, Leimeter, Farkas T., Kuna, Petik, Millot, Vosseberg, ill. Kurucz 2
 
A bajnokság állása: itt
 
Vízilabda hírek
E.ON Női OB I: százszázalékos teljesítménnyel alap