„Tudom, hogy nagyon sokat lehet ezekből a komoly vereségekből meríteni”

2023. március 13. 20:35

Mint beszámoltunk róla, a zágrábi Világkupa-selejtező gyakorlatilag a félidőre eldőlt az amerikaiak elleni Világkupa-meccs, 15-9-re kaptunk ki, ami rávilágított a csapat törékenységére. A Szuperdöntő így is meglehet, ha legyőzzük a horvátokat a zárónapon.

Fotók: Kovács Anikó/MVLSZ

A mérkőzés tudósítása: ezen a felületen!

Nyilatkozatok
Varga Zsolt szövetségi kapitány

„Maga a vereség mindig benne van, amikor kimegyünk a csatamezőre – azaz alakulhat így is egy meccs, ahogy ma alakult. Ez mindig is az én felelősségem, a játékosoknak az a dolguk, hogy játsszanak. Nyilván kevés volt az együtt töltött idő, illetve jeleztem, hogy előfordulhat: egyes csapatok kicsit nehezebben viselhetik azt, hogy a játékosai többsége három-három és fél negyedeket játszik rendszeresen, és nekik egy ilyen sorozat harmadik-negyedik meccse elhozhatja a mélypontot. Ez a mai mérkőzés egyértelműen egy rossz élmény, nem vízilabdáztunk jól, az elejétől kezdve kapkodtunk – miközben az első negyedben azért akadt néhány olyan helyzet, hogyha 3-0-ra vezetünk, akkor is azt mondjuk, ez a reális. Ehelyett ők jöttek ránk, és aztán nagyon elkapták a fonalat, minden pozícióból lőttek gólokat. A mélyére kell nézni a történteknek, és nem a fáradtságra fogni a történteket, meg hogy ők két pihenőnap után játszottak, vagy hogy tényszerűen egyébként szerencsénk sem volt. Ahogy most, az Eb előtt is elmondtam, sok olyan dolog van, amiben le vagyunk maradva, amin dolgozni kell – és ma gyakorlatilag úgy ahogy volt, minden egyszerre mutatkozott meg a lemaradásunkat illetően, az összes hiányosságunk előjött. Amíg én pozícióban vagyok, ezen fogok dolgozni, hogy ezeket a részleteket rendbe tegyük, hogy a magyar vízilabda ne kerülhessen ilyen helyzetbe, egy amerikai csapat nem lőhet ellenünk öt-hat akciógólt, a legmagasabb szinten ez nem férhet bele. Nagyon komoly munka vár ránk, játékosokat kell építeni, én kizárólag ebben hiszek. Ennek a csapatnak ilyen mérkőzésekre van szüksége, akár ilyen helyzetekre is – meccs közben mondtam nekik, ez egy új szituáció, most ebből kell kijönni, el is kezdtünk valamelyest, aztán azonban megint visszazuhantunk. Pályafutásom során egyébként akadtak ilyen mérkőzéseim, edzőként is, és tudom, hogy nagyon sokat lehet ezekből a komoly vereségekből meríteni. Először is, ez generál egy nagyon-nagyon mélyről jövő érzést, hogy ezt többé senki sem akarja átélni, és ezt kell aztán jó irányba fordítani. De ennél is fontosabb, amit folyamatosan hajtogatok: munka, munka, munka, mert rengeteget kell dolgoznunk azon, hogy valóban egyenletes és magas szintű teljesítményt tudjunk nyújtani.”


Zalánki Gergő, aki négy gólt lőtt

„Az elején sok egyszerű gólt kaptunk, illetve azt éreztem, hogy védekezésben elég puhányak voltunk, akciógólokat lőttek, bementek elénk, amiből kiállításokat és ötmétereseket szereztek. Elég szomorú, de úgy nézett ki, mintha ők jobban akarnának nyerni. A végén már későn kapcsoltunk, amikor elkezdtünk védekezni – így is tizenöt gólt kaptunk, azzal nem lehet nyerni. Azaz abszolút a védekezésen ment el, és ez elöl is szült egy olyan kapkodást, hogy mindenki egyedül akarta megoldani, én is – és ezek az egyéni akciók nemigen működnek, főleg ma nem akart semmi sem összejönni. Ahogy lenni szokott, mi lőttük a kapufákat, náluk több lövés pattant be a blokkról – az most egy ilyen nap, nem kell szomorkodni, holnap a horvátokkal játszunk, megint meg lehet mutatni. Azért vagyunk itt, hogy gyakoroljunk, együtt legyünk – megpróbálunk nyerni, de az a legfontosabb, hogy akarjunk, nagyon komolyan akarjunk nyerni.”
 
 
A torna valamennyi mérkőzését a World Aquatics (FINA) youtube oldalán lehet követni, élő, ingyenes streamen. 
És lesz élő eredménykövető is.

A szabályok megegyeznek a 2002-től 2022-ig megrendezett Világligában alkalmazott metódussal: a győzelem 3 pontot ér, döntetlennél büntető-párbaj jön, ahol a győztes 2, a vesztes 1 pontot kap.
 
Férfi Világkupa, selejtező
A-csoport, Zágráb
Egyesült Államok-Magyarország 15-9 (4-2, 5-1, 4-2, 2-4)
Gólszerzők: Irving 5, Cupido 3, Daube 2, Vavic 2, Abramson, Hallock, R. Dodd, ill. Zalánki 4, Angyal 2, Pohl, Vámos Fekete
 
További eredmények
Japán-Franciaország 18-15
 
Az Egyesült Államok rendezőként tagja a Szuperdöntőnek, rajtuk kívül a két legmagasabban rangsorolt együttes kvalifikál.
 
B-csoport, Podgorica
Görögország-Georgia 17-7
Ausztrália-Spanyolország 8-18
 
A másik csoport Podgoricában játszik, ott Montenegró, Szerbia, Spanyolország, Görögország, Ausztrália és Grúzia küzd a három továbbjutó helyért.
 
A magyar válogatott kerete
Kapusok:
Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda)
Szakonyi Dániel (FTC-Telekom Waterpolo)
Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo)
Mezőnyjátékosok:
Angyal Dániel (Genesys OSC Újbuda)
Aranyi Máté (Genesys OSC Újbuda)
Burián Gergely (Genesys OSC Újbuda)
Fekete Gergő (FTC Telekom Waterpolo)
Jansik Szilárd (FTC Telekom Waterpolo)
Manhercz Krisztián (Genesys OSC Újbuda)
Molnár Erik (FTC Telekom Waterpolo)
Nagy Ádám (FTC Telekom Waterpolo)
Német Toni (FTC Telekom Waterpolo)
Pohl Zoltán (FTC Telekom Waterpolo)
Vámos Márton (Olympiacos Piraeus)
Vigvári Vendel (FTC Telekom Waterpolo)
Vismeg Zsombor (Szolnoki Dózsa)
Zalánki Gergő (Pro Recco)

Tartalék (szükség esetén játszhat)
Vigvári Vince (Genesys OSC Újbuda)
 
A magyar válogatott további mérkőzése:
Március 14. 18:30: Magyarország-Horvátország
 

E.ON Férfi OB I.

Genesys OSC Újbuda - FTC Telekom

2023. ápr. 08. 12:45

E.ON Férfi OB I.

Genesys OSC Újbuda - A-HID VasasPlaket

2023. ápr. 20. 18:45

A férfiválogatott sajtónyilvános edzése (2023.03.07., Fotók: Kovács Anikó)
Komjádi Kupa: Vasas SC-FTC 7-17 (2023.02.13., Fotók: Dobos Sándor)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok