Világkupa: a férfiak Los Angelesben, a nők Long Beach-en döntőzhetnek!

2023. február 23. 10:04

A World Aquatics nyilvánosságra hozta a Világliga helyébe lépett Világkupa-sorozat Szuperdöntőjének helyszíneit. Az Egyesült Államokban utazhat férfi- és női válogatottunk is, amennyiben sikerrel veszi a selejtezős akadályokat.

Azt már tudtuk, hogy Varga Zsolt férfiválogatottja márciusban Zágrábban játszik selejtezőket a Világkupában (a japánok, a franciák, a horvátok, az olaszok és az amerikaiak ellen), míg a nők Hollandiába utazhatnak áprilisban.

A férfiaknál a legjobb három csapat jut a Szuperdöntőbe (de egy helyet elvesz az Egyesült Államok), a hat csapat mellé még kettő érkezik a májusi, a második divízió számára rendezett berlini selejtezőkből.

A nőknél az első, rotterdami selejtező után a két csoport első két helyezettje automatikusan megváltja jegyét a Szuperdöntőre, a második, athéni selejtezőn ez a négy csapat a későbbi kiemelések eldöntéséért játszik majd. Bíró Attila válogatottja a görög, a holland és az ausztrál válogatott ellen küzd áprilisban.

A csoportok harmadik és negyedik helyezettjei Athénban a fennmaradó két szuperdöntős helyért játszanak.

A lebonyolítást tekintve kiemelendő, hogy döntetlen esetén büntetőlövések következnek, ahol a vesztes is kap egy pontot, a győztes kettőt - a rendes játékidős siker három pontot hoz a konyhára.

Ami pedig a helyszíneket illeti: a nők a Long Beach City College létesítményében, míg a férfiak a University of Southern California (USC) kampuszán játszhatnak a Világkupa döntőjében, hozta nyilvánosságra a World Aquatics.

Long Beach lesz majd a 2028-as Los Angeles-i olimpia vízilabdatornájának helyszíne is, az USC pedig a kaliforniai egyetemi vízilabdasport egyik fellegvára, 17 alkalommal nyerték meg a férfiak az összeamerikai bajnokságot. 

Világkupa, férfiak:

Március 8-14.: selejtezők, 1. és 2. forduló

A-csoport (Zágráb): Olaszország, Japán, Horvátország, Franciaország, Egyesült Államok

B-csoport (Podgorica): Szerbia, Görögország, Georgia, Ausztrália, Spanyolország, Montenegró

Május 1-7.: a 2-es divízió selejtezői (Berlin)

Június 30.-július 2.: Szuperdöntő (Los Angeles, Egyesült Államok)

Világkupa, nők:

Április 11-13.: selejtezők

A-csoport (Rotterdam): Görögország, Hollandia, Magyarország, Ausztrália

B-csoport (Rotterdam): Spanyolország, Egyesült Államok, Olaszország, Kína

Április 19-21: selejtezők, 2. forduló

A-csoport (Athén): Görögország, Hollandia, Magyarország, Ausztrália

B-csoport (Athén): Spanyolország, Egyesült Államok, Olaszország, Kína

Május 1-7.: a 2-es divízió selejtezői (Berlin)

Június 23-25.: Szuperdöntő (Long Beach, Egyesült Államok)A férfiválogatott sajtónyilvános edzése (2023.03.07., Fotók: Kovács Anikó)
Komjádi Kupa: Vasas SC-FTC 7-17 (2023.02.13., Fotók: Dobos Sándor)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok