cover image
Egyéb

A magyar női klubpóló csodás hétvégéje - „Ebből a válogatott is profitálhat!"

2023. február 13. 8:47

Bíró Attila szövetségi kapitány kifejezte örömét, hogy a Bajnokok Ligájában a Dunaújváros, az Euro Kupában az FTC, UVSE, Eger trió vitézkedik, plusz két légiósa, Keszthelyi Rita (Mataro) és Vályi Vanda (Padova) is további meccseket vívhat a nemzetközi porondon. Az érintett magyar csapatok szakvezetői is elismeréssel szóltak játékosaik teljesítményéről.

Pazar hétvégét zárt a magyar női póló: a Dunaújváros a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén győzött 13-9-re a spanyol Mediterrani ellen, az UVSE, FTC, Eger trió pedig bravúros tettet végrehajtva jutott az Euro Kupában a legjobb négy közé.
 
A történések természetesen válogatottunk szövetségi kapitányát Bíró Attilát is boldoggá tették, miként fogalmazott: „Az, hogy mind a négy nemzetközi porondon elinduló csapatunk versenyben van még, kimondottan örömteli. És ha ehhez hozzáveszem, hogy Keszthelyi Rita csapata, a Mataro is vitézkedik a BL-ben, és Vályi Vanda csapata, a Padova is ott van az Euro Kupa elődöntőjében, akkor egyrészt kijelenthetem, hogy mindketten jó döntést hoztak a nyári klubváltásuk során, másrészt minden válogatott kerettag tovább pallérozódhat a nemzetközi szinten, ami egyértelműen segíti a fejlődésüket, ebből a válogatott is profitálhat. A magyar csapatok sikerét tovább emeli, hogy amíg az ellenfelek soraiban mindenhol komoly légiósok vannak, addig a mieinknél vagy egyáltalán nincs külföldi játékos, vagy ha van is, húzóembernek nem nevezhetjük. Egy biztos, ez a négy csapat roppant kiegyensúlyozott bajnoki végjátékot ígér, rég nem látott izgalmakra számítok itthon is."
 
A szakember külön kitért a nyáron többek között két ászát, Gurisatti Grétát (FTC) és Szilágyi Dorottyát (Eger) elveszítő, talán kissé lesajnált Dunaújvárosra, amely egyedüli magyar csapatként élte túl a Bajnokokok Ligájában a selejtezőt, s amely a szombati parádés játékával közel került a négyes döntős szerpeléshez is.
 
„A legnagyobb értékkel Mihók Attila kollégám BL-menetelése bír, hatalmas tett, hogy a csapat ilyen közel került a legjobb négybe jutáshoz - említette a kapitány. - Miként a hazai bajnokságban, a nemzetközi szintéren is bizonyította a csapat, hogy minden bennük van, bármire képes lehet ebben az összeállításában is. Egy komoly spanyol csapat otthonában nyerni négy góllal nem akármilyen teljesítmény, ugyanakkor természetesen óvatosnak kell lenni, mert a visszavágó ettől még igencsak nehéz is lehet. Esélyesebb most már a Dunaújváros, de rá kell tenni még egy lapáttal. A meccset látva természetesen örültem, hogy a válogatottban számításba vett Garda Krisztina és Mahieu Geraldine is vezéregyéniséghez méltóan vízilabdázik - utóbbiról ki kell emelnem, hogy mennyire szépen fejlődik. Jó csapat a Dunaújváros, a Fradi elleni ragadón is megmutatta ezt, ahol mindössze egy Gurisatti Gréta volt a felek közötti különbség."
 
Az élő közvetítéseknek hála a másik három csapat összecsapását is nézte Bíró Attila, aki maga sem gondolta volna, hogy 3/3-as lesz a mérleg az Euro Kupában. Márpedig így lett, hiszen az UVSE a hazai 10-10 után nyert 13-9-re a görög Ethnokis otthonában, az FTC kétgólos hátrányt dolgozott le, és győzött itthon 14-9-re a spanyol Terrassa ellen, míg az Eger a görög Vouliagmeni ellen dolgozta le a Bitskey-uszodában a háromgólos hátrányát (14-11), és harcolta ki ötméterespárbajban a továbbjutást.
 
„Az Eger továbbjutása a legnagyobb bravúr, ezt az erős Vouliagmenit három góllal legyőzni hatalmas teljesítmény. De nem sokkal marad el tőle az UVSE győzelme, hiszen az Ethnikos otthonában négy góllal nyerni megsüvegelendő tett. A Fradi győzelmét vártam, hiszen az idegenbeli meccsen láthatóan alulmúlta önmagát Gerendás Gyuri csapata, amely egyértelmen erősebb, mint a Terrassa. Összeségben elmondhatom, kifejezetten bíztató, hogy spanyol és görög ellenfelek ellen bizonyítottak csapataink, hárman ott vannak a négy között, biztos lesz minimum egy döntősünk, de én természetesen bízom abban, hogy magyar finálét láthatunk."
 
Az érintettek is optimistán fogalmaztak természetesen - bár Mihók Attila, a Dunaújváros mágusa óvatosságra intett: „A mérkőzés utáni megbeszélést szándékosan nem kapkodtam el, alaposan végigondoltam a történéseket. Azt próbáltam hangsúlyozni a lányoknak, hogy bár valóban csodálatosan játszottak, de a párharc még közel sem lefutott, nem szabad semmit sem változtatni, ugyanazzal az attitűddel kell mindent folytatni. Be kell valljuk, még vagyunk annyira sérülékenyek, hogy ha kibillenünk a saját egyensúlyunkból, akkor hosszabb időbe telik, amíg talpra állunk, ez pedig jelentős mennyiségű gólokban tud megmutatkozni. A legfontosabb, hogy nem fordulhat el a változtatás, nem játszhatunk majd a hazai meccsen sem bunkervízilabdát, nem ülhetünk rá a négy gólra a meccs végét várva."
 
Az újvárosi szakember nem titkolja, maga sem gondolta volna a Bajnokok Ligája kezdetekor, hogy csapata ennyire közel kerül a négyes döntőbe jutáshoz - de mint hozzátette: „Mások sem nagyon..."
 
S hogy mégis miben látja az okát a bravúrnak? „Azt történt a szombati mérkőzésen, amire számítottunk. A videóelemzések jól sikerültek, a Ferencváros elleni meccsüket éppúgy kielemeztük - köszönet érte a Fradinak -, miként néhány bajnoki meccsüket, alaposan felkészültünk belőlük, és miután jellemzően azokat a megoldásokat keresték, amelyeket láttunk, nem ért bennünket semmilyen meglepetés. Hozzá kell tenni, a mérkőzés elején nekünk szinte minden sikerült, nekik pedig semmi, és az ekkor megszerzett négygólos előnyt sikerült jól menedzselnünk a végéig. Az utolsó negyedben váltottak, aminek örülök, mert erre az agresszív, mindent egy lapra feltevő gyors játékukra számíthatunk a hazai mérkőzésen, a saját bőrükön érezhették a lányok, mi vár rájuk. Természetesen szeretnénk továbbjutni, de lesz még addig három bajnoki meccsünk, például egy Eger elleni rangadó, és nekünk minden találkozóra összeszedettnek kell lennünk. Ha elérjük majd a Bajnokok Ligájában az elődöntőt, akkor sem változik semmi, nem lesz nálunk senki sem világsztár, mindazonáltal nyilvánvalóan az adott körülmények között jó érzés ilyen magaslatok közelében járni."
 
csodasfradi.jpg A Magyar Kupát már megnyerő, a bajnokságban százszázalékos FTC mestere, Gerendás György csapata Euro Kupa-elődöntős szereplésében bízott - s mint említette: „Azt kaptam a Terrassa elleni szombati meccstől, amit vártam. Ugyanakkor talán idétlen egy ilyen meccs után ezt mondani, de sokkal inkább ott van bennem az a méreg, az a düh, mert az a csapat, amelyik így tud játszani, az a csapat hogy tud úgy játszani, ahogy kint játszott... Ott alámentünk egy szintnek, és ezt nem szabadna. A jó érzés az, hogy itt viszont ott voltunk a saját szintünkön. Talán, ha valamit tanulni lehet ebből a párharcból, az, hogy a kinti teljesítményt nem akarom látni soha többet..."
 
csodasuvse.jpg A bajnok UVSE Athénban parádézott, az Ethnikos 13-9-cel történő kiejtése után Benczur Márton vezetőedző büszkén nyilatkozott fiatal csapatáról: „Izgalmas, helyenként ugyan hajmeresztő, de a hozzáértők számára is rengeteg pozitívumot hozó párharcon vagyunk sikeresen túl. Fordulatokban gazdag, feszült mérkőzés volt mind a kettő, szakmailag abszolút jónak értékelem a teljesítményünket. Büszke vagyok a lányokra, az elődöntőbe jutásra, hiszen kimondottan jó csapatot ejtettünk ki. A szereplésünk fontos megerősítésként bír, rengeteg értékes tapasztalatot gyűjthettünk." A szakvezető ezúttal külön kiemelte Magyari Alda kapusteljesítményét, Szücs Gabriella intelligens irányítójátékát, Aubéli Tekla centerben nyújtott kimagasló játékát, Baksa Vanda és a visszatérő Faragó Kamilla remeklését, Szegedi Panni fontos találatait, és Peresztegi-Nagy Kinga teljesítményét, de mint hangsúlyozta, igazi csapatjátékkal sikerült felülmúlni a riválist.
 
Nem fukarkodott a pozitív jelzőkkel az Eger vezetőedzője, Sike József sem. A sokat látott szakember - akinek cspatában Szilágyi Dorottya, Czigány Dóra és Parkes Rebecca is remekelt - a roppant izgalmas párharc után nagyot fújva ekképpen értékelt: „Egyértelműen gratulálni kell a lányoknak, a görög kupadöntős Vouliagmeni kiejtése a bravúrkategóriába tartozó dicsőség. Ellenfelünk három jó légióssal játszott, kimondottan erős vetélytárs, háromgólos legyőzése bizonyítja, bennük is ott van az erő. Ez a továbbjutás biztos vagyok benne, hogy fantasztikus lökést ad a csapatnak a következő három hónapra, nagyon hiányzott ez nekünk!"
 
csodaseger.jpg Női Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzések

CE Mediterrani (spanyol) - Dunaújvárosi Főiskola 9-13 (1-4, 3-3, 1-4, 4-2)
Gólszerzők: 
Prats 3, Crespi 3, Munoz, C. Espar, Moreno, ill. Mahieu 2, Mucsy 2, Dobi 2, Sajben 2, Pál, Jonkl, Sümegi, Garda, Horváth B.
 
Astralpool Sabadell (spanyol) - SIS Roma (olasz) 15-10
Olympiacos Piraeus (görög) - Assolim CN Mataro (spanyol, Keszthelyi 2) 9-11
NC Glyfada (görög) - Ekipe Orizzonte (olasz) 13-14
 
Női Euro Kupa, negyeddöntő, 2. mérkőzések
 
Ethnikos Piraeus (görög) - UVSE 9-13 (1-1, 2-2, 4-5, 2-5)
Gólszerzők:
 Faragó 3, Peresztegi-Nagy 2, Baksa 2, Macsai E. 2, Szegedi 2, Aubéli, Hajdú
Továbbjutott: UVSE, 23-19-as összesítéssel
 
FTC-Telekom Waterpolo-CN Terrassa (spanyol) 14-9 (5-3, 2-1, 4-2, 3-3)
Gólszerzők: Leimeter 3, Farkas T. 2, Simon-Illés 2, Kuna 2, Tóth-Csabai 2, Máté, Gurisatti, Petik
Továbbjutott: FTC, 21-18-as összesítéssel

Tigra ZF Eger - NC Vouliagmeni (görög) 14-11 (3-4, 4-1, 3-4, 4-2) - ötméteresekkel 5-4
Gólszerzők: Czigány 4, Szilágyi D. 4, Borsi 3, Szellák 2, Parkes, ill. Elliniadi 4, Wright 3, Ridge 2, Kaifa, Angelidi
Továbbjutott: Eger, 26-26-ös összesítés után ötméteresekkel
 
Lille UC (francia, Hertzka 2 gól) - Plebiscito Padova (olasz, Vályi 1 gól) 5-11
Továbbjutott: Padova, 23-15-ös összesítéssel
 
 
 
Vízilabda hírek
női BL
női euro kupa