cover image
Egyéb

Újvárosi parádé a BL-ben! Az UVSE, az FTC és az Eger is elődöntős az EK-ban!

2023. február 11. 19:21

A Női Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első meccsén Mihók Attila csapata a spanyol Mediterrani otthonában pazar játékkal 13-9-re nyert. Az Euro Kupa negyeddöntőjének második meccsén az UVSE Athénban az Ethnikos ellen harcolta ki a továbbjutást, míg a Fradi a spanyol Terrassa, az Eger a görög Vouliagmeni ellen tette ugyanezt.

Ugrás az ismeretlenbe? Vagy már egyértelműen kijelenthető, hogy a Dunaújváros a jelentős nyári változások ellenére a nemzetközi elithez mérhető csapat?
 
Kérdések, amelyekre Mihók Attila sem tudta igazán a választ - a barcelonai Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első meccsének végig. Merthogy most már véglegesen kijelenthető: a társaság vitathatatlanul a legjobbak közül való. Azok után, hogy bravúrral harcolta ki a negyeddöntőbe jutást (egyedüli magyar együttesként), négygólos előnyt harcolt ki a Mediterrani otthonában a negyedöntő első összecsapásán!
 
A kezdés adta meg az alapot: a holland Laura Aarts a kapuban kezdett azonnal kifogástalanul, miközben Mahieu Geraldine, Pál Réka, Mucsy Mandula és Jonkl Csenge is gólt jegyzett, avagy 4-0-s álomrajtot vett a csapat! Az első negyedben Prats, a második elején Crepsi szépített, de az újvárosiak nem este kétségbe: Dobi Dorina, majd Mucsy igazolta tehetségét, őrizte előnyét a vendég együttes.
 
A 7-4-es vezetés jól mutatott a nagyszünetben - de a folytatás még inkább tapos érdemlő volt. Aarts továbbra is jól takart, Mahieu centerben válogatott formában játszott, Sajben Nikoletta és Sümegi Nóra is betalált, avagy igazi csapatjátékkal haladt célja felé a Dunaújváros. A 11-5-ös vezetés a végére ugyan 13-9-re alakult, de senki sem lehetett újvárisi részről szomorú, nem véletlenül mondta Mihók Attila: „Büszke vagyok a csapatra, az összes játékosra!"
 
Február 25-én négygólos előnyről indulhat majd a második parti, amelyen már egyértelműen a négy közé jutás a fő és nagyon is reális cél!
 
Négy között van az Euro Kupában az UVSE és az FTC is! Benczur Márton csapata a hazai 10-10 után a görög Ethnikos otthonában 3-3-as félidő után 8-7-ra vezetett három negyednyi játék után, a záró etapot pedig még jobban megnyomva végül 13-9-re nyert. Ki kell emelni a szokásos csapatjátékot, a védekezést, Magyari Alda teljesítményét, illetve a triplázó Faragó Kamilla nemzetközi visszatérését.
 
A Fradi az idegenbeli kétgólos vereség után otthon is kétgólos hátrányba került - de nem esett kétségbe. Gerendás György csapata zsinórban öt gólt szerezve máris jobban állt, és előnyét határozott játékkal, magabiztosan végig is vitte. Döntőnek bizonyult, 7-4-es félidő után  harmadik negyedben tovább tudta növelni előnyét (Farkas Tamara duplázott ebben a nagyon fontos szakaszban), és 11-6 után okos játékkal révbe is ért (14-9). Nyolc játkos szerzett gólt, Lemieter Dóra hármat is.

Az Eger 12-15-ről igyekezett ezt a bravúrt véghez vinni a görög Vouliagmeni ellen - sikerrel tette! Sike József együttesében Czigány Dóra és Szilágyi Dorottya ismét karmester volt, mindketten négyszer találtak be, de Borsi Ilona játékát, Parkes Rebecca centerben mutatott klasszisát, majd a végén az ötméteres párbajban minden lövő magabiztosságát ki kell emelni. A szoros csatában rendre jobban állt a hevesiek, határán volta a hátrány ledolgozásában - a záró menet végül „csak" 10-9-ről indult. A jó hajrára volt szükség, ami sikerültaz utolsó két percben, az idegek csatájában aztán sem itt, sem ott nem sikerült bevinni a kegyelemdöfést. S miután Kiss Alexandra védte a vendégek utolsó lövőjének, Kaiafának a kísérletét, kezdődhetett az ünneplés.
 
Három magyar az Euro Kupában a négy között, parádé - a negyedik a Vályi Vandát a soraiban tudó olasz Padova.
 
Női Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzések

CE Mediterrani (spanyol) - Dunaújvárosi Főiskola 9-13 (1-4, 3-3, 1-4, 4-2)
Gólszerzők: 
Prats 3, Crespi 3, Munoz, C. Espar, Moreno, ill. Mahieu 2, Mucsy 2, Dobi 2, Sajben 2, Pál, Jonkl, Sümegi, Garda, Horváth B.
 
Astralpool Sabadell (spanyol) - SIS Roma (olasz) 15-10
Olympiacos Piraeus (görög) - Assolim CN Mataro (spanyol, Keszthelyi 2) 9-11
NC Glyfada (görög) - Ekipe Orizzonte (olasz) 13-14

 
Női Euro Kupa, negyeddöntő, 2. mérkőzések
 
Ethnikos Piraeus (görög) - UVSE 9-13 (1-1, 2-2, 4-5, 2-5)
Gólszerzők:
 Faragó 3, Peresztegi-Nagy 2, Baksa 2, Macsai E. 2, Szegedi 2, Aubéli, Hajdú
Továbbjutott: UVSE, 23-19-as összesítéssel
 
FTC-Telekom Waterpolo-CN Terrassa (spanyol) 14-9 (5-3, 2-1, 4-2, 3-3)
Gólszerzők: Leimeter 3, Farkas T. 2, Simon-Illés 2, Kuna 2, Tóth-Csabai 2, Máté, Gurisatti, Petik
Továbbjutott: FTC, 21-18-as összesítéssel

Tigra ZF Eger - NC Vouliagmeni (görög) 14-11 (3-4, 4-1, 3-4, 4-2) - ötméteresekkel 5-4
Gólszerzők: Czigány 4, Szilágyi D. 4, Borsi 3, Szellák 2, Parkes, ill. Elliniadi 4, Wright 3, Ridge 2, Kaifa, Angelidi
Továbbjutott: Eger, 26-26-ös összesítés után ötméteresekkel
 
Lille UC (francia, Hertzka 2 gól) - Plebiscito Padova (olasz, Vályi 1 gól) 5-11
Továbbjutott: Padova, 23-15-ös összesítéssel

Vízilabda hírek
dunaújváros
bl