cover image
Egyéb

Drávucz Ritát a LEN Női Vízilabda Bizottságának tagjává választották

2023. február 5. 10:00

Egykori klasszisunk, a társadalmi szerepvállalásairól is híres bajnokunk mindennapjait Flóra kislányának az ápolása, leendő komplex lábfej-műtétjének szervezése, anyagi fedezetének előteremtése teszi ki, ugyanakkor sohasem felejti, mit kapott a sportágtól, így örül annak, hogy lehetősége lehet viszonozni is. Mint mondja, momentán az állapotfelmérés időszakát éli a vízilabdában.

Az Európai Úszószövetség (LEN) hírlevele számos vizes sportágakkal kapcsolatos döntésről adott tájékoztatást - ebben hirdették ki, hogy a szervezet dr. Molnár Tamás által vezetett Vízilabda Technikai Bizottságán (TWPC) belül megalakult női szakbizottságába a török Ylimaz Ozalp mellett az izraeli Revital Cohen, a görög Stavroula Kozompoli és Drávucz Rita került be.
 
Kétszeres olimpiai negyedik helyezettünk, világ- és Európa-bajnokunk, a kétezres évek első évtizedének meghatározó klasszis vízilabdázója először meglepődött a megkeresés hallatán: „Még korábban Molnár Tamás vetette fel, mi volna, ha szerepet vállalnék ebben a bizottságban, ám ezt követően sok ideig nem kaptam hírt erről, nem tudtam mennyi szabadidőbe telik majd a társadalmi feladat ellátása, mik a tervek."
 
Rita szokása szerint jobban beleásta magát a történetbe, és rögvest a kihívást ecsetelte: „Végtelenül megtisztelő, hogy rám gondoltak, hogy azt érzik, tudok bármit is tenni a sportágért. Ugyanakkor még pontosítani szükséges, milyen feladatokkal is jár ez a pozíció. Merthogy amibe belefogok, azt szeretem jól csinálni, azt komolyan is veszem. És fontos kiemelni, hogy ezt a feladatot el kell helyeznem a puzzle-ben, merthogy sok szabad perccel momentán nem rendelkezem."
 
Dolgozott a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatóságán, tagja lett a szervezet a Nők a Sportban Bizottságának, amelyet az ő javaslatára Esélyegyenlőségi Bizottságnak nevezték át. A II. kerületi sportjáért dolgozik főállásban, tagja a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ), nagyköveti szerepet vállalt a Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!" „A játék összeköt program" szemléletformáló kampányának. A társadalmi felelősségvállalást szívügyének tekinti, mint természetesen kiemeli: „A fő motivációt Flóra adja az életemben."
 
IMG_3819_.JPG Kislánya, Flóra egy ritka, Charcot-Marie-Tooth elnevezésű genetikai rendellenességgel született, ami miatt az izomzata nem tudott felépülni - mindent megtesz azért, hogy segítsen kislányának és sorstársainak, hogy a lehető leginkább megtapasztalhassák az épek közötti életet. Létrehozta a WonderFlora & CMT Alapítványt, orvosokkal konzultál, információt gyűjt, százasával ír és olvas emaileket, keres, kutat, hazai és külföldi konferenciákon vesz részt - „Flóra leendő műtétje anyagi fedezetének előteremtése a jelenlegi legfontosabb anyai feladatom, ennek a beavatkozásnak mindennel kapcsolatos szervezésével foglalkozom. Emellett - bár nehezen tudok bármi jóra nemet mondani - jól be kell osztanom a maradék kevés időmet, és sajnos a sportra jut a legkevesebb."
 
Drávucz Rita mindazonáltal oly sok mindent megélt már a vízilabdában, hogy minden gondolata megfontolásra minimum érdekes lehet - viszont őszintén, gyorsan leszögezi: „Az elmúlt időben némiképpen eltávolodtam az uszodáktól, tíz éve hagytam abba a profi pályafutásomat, és bár 2017-ben volt egy pár évig tartó visszatérésem a sikeresen zárult Masters Világbajnokságot követően, elérkezett a pont, amikor éreztem, hogy ennyi elég volt, valósággal sokkolta egy-egy bajnoki hétvége sorozatterhelése a testemet minimális alatti  edzésszámmal, nem beszélve a hideg vízről, ami nem hiányzik, ugyanakkor az úszás és a játék továbbra is fejben ellazít. A törpeuszkár segítőkutyával, Sámsonnal való közös séták és futások jól esnek. A vízilabdát persze szeretem, hogy ne szeretném, tartom a kapcsolatot a régi játszótársakkal, amikor tehetem, megnézem a tévében a meccseket, és természetesen figyelemmel követem a válogatottak szereplését. Kimondottan örülök, hogy Bíró Attila hosszú időre kapta meg a bizalmat, és ennek látszik is az eredménye."
 
Elmondása szerint a sportág népszerűsítése továbbra is a legfontosabb feladat, mint hozzátette, így volt ez az ő idejében is, bár akkor nem léteztek a mostani aktív közösségi felületek. Ám mint említi, felesleges elmélkedésbe most nem szeretne belemenni, mert „Fogalmazzunk úgy, információkat gyűjtök, igyekszem majd jobban elmélyülni a vízilabda mai világában, feltérképezni a jelen állapotokat és lehetőségeket a jó gyakorlatokat megvizsgálva."
 
Utóbbi mondata is bizonyítja, jól döntöttek vele, máris érződött rajta a tettrekészség; és azt se feledjük, kortársai már eddig is sokat tettek a női póló népszerűsítéséért - nem véletlenül jegyezte már meg többször is jelenkori válogatottunk csapatkapitánya, a LEN Award 2022-es listájára is felkerülő Keszthelyi Rita, hogy az elődök milyen sokat tettek hozzá az ő sikereikhez. „Hallottam, olvastam én is többször Rita szavait, jól estek, nem tagadom. Talán tényleg adtunk valamit a vízilabdának, de én azt is kihangsúlyozom, mennyit kaptam tőle. Ezek közül kiemelném a küzdeni akarást, ami végig kíséri az életemet. Ha tudok, igyekszem a jövőben is visszaadni valamit a sportágnak."
 

Vízilabda hírek
Drávucz Rita