cover image
Egyéb

BL: FTC-siker a csoportelső, OSC-pont a Jug ellen

2023. január 25. 21:52

Jól sikerült a hatodik játéknap a két magyar csapatnak a Bajnokok Ligájában. A Ferencváros a csoportot szerdáig vezető, tartalékos Novi Belgrád ellen aratott győzelmet, míg az OSC nagy hátrányból jött vissza a Jug Dubrovnik ellen.

Finoman szólva sem volt könnyű dolga az OSC-nek a szerdai játéknapon. Egyrészt egy nagy pofonként értékelhető, Eger elleni bajnoki vereség után kellett lábadozni, másrészt a rivális az a Jug Dubrovnik volt a Bajnokok Ligája aktuális fordulójában, amely Nyolcas Döntőt érő pozícióban várhatta a kört, és amely megszorongatta a Ferencvárost az előző fordulóban (7-9).

Varga Dániel az Eger ellen pihentette a csapat legjobbját, Manhercz Krisztiánt, most ez szóba sem jöhetett. Jó védekezéssel indított az OSC (Aranyi Máté-blokk, Lévai Márton-védés, labdaszerzés - hogy csak néhány elemet említsünk), Tóth Márton akciógólja után sokáig tartotta is előnyét, de a negyed második fele elég rosszul sikerült.

Ráadásul talán elkerülhető gólok révén fordított és alakított ki háromgólos előnyt a Jug. Kakaris Aranyi és Vigvári Vince között lőtt gólt, Mozara Manhercz Krisztián mellett, Lévai kezei között volt eredményes, az utolsó másodpercben pedig szabaddobásból lőtt gólt Fatovic Salamon Ferenc mellett.

Sok volt a síp a meccsen, Vigvári Vince a dudaszó pillanatában lőtt góllal szépített a 2. percben (2-4), majd fontos fórban hibázott a Jug, Lévai „révén". Sokadik próbálkozásra jött össze Aranyi Máténak a gól, emberelőnyből, egyre közeledett a horvátokhoz az OSC (3-4), ezért volt roppant bosszantó, amikor szintén a dudaszó pillanatában lőtt gólt a Jug Vukojevic jóvoltából.

A jelenet után Bisztritsányi Dávid vette át az irányítást a hazaiak kapujában, rögtön kapufára is szuggerálta a vendégek egyik emberelőnyös löketét - kár, hogy utána kollégája kifogta Manhercz ötméteresét. Gyorsabban játszott a Jug, de nem tudott lőtávolon kívül kerülni a nagyszünetre (4-6).

Manhercz Krisztián lőtte közelebb az OSC-t fordulás után szűk két perccel, de Biljaka válaszolt rá, hogy aztán nagy nehezen egy eseménydús akció végén 5 méterest fújjanak a továbbra is „aktív" játékvezetők: Manhercz bevágta (6-7). Sőt, Tóth Márton úszott meg (!) nem sokkal később, és egyenlített, 2:53-mal a vége előtt. Bisztritsányi-bravúrok következtek, így 7-7 állt az eredményjelzőn az utolsó negyed előtt.

Vigvári Vince óriási góljával először vezetett az OSC, rögtön az első támadás végén (8-7), majd Angyal Dániel pöccintett be egy kipattanót, nagy leleményességről tanúbizonyságot adva, nos, ez egy egészen más OSC volt már, mint legutóbb vagy mint a meccs elején (9-7). Bisztritsányi Dávidnak ebben a szakaszban nem lehetett gólt lőni, legalábbis 2:33-mal a meccs vége előttig, akkor Fatovic lőtt messziről a kapuba.

Fotó: OSC Újbuda

Fotó: OSC Újbuda

Az utolsó percben pedig Maro Jokovic, szintén a távolból, kicsit ütemtelenül (9-9), 40 másodperce maradt az OSC-nek. Megkapta a fórt a magyar csapat, de végül nem sikerült betalálni, így maradt a pontosztozkodás.

Varga Dániel, az OSC vezetőedzője:

„Mindkét csapatnak jár a gratuláció, mert jó mecset játszottunk. Egy-egy pont jár érte, senki sem lehet elégedett. Lassan kezdtük a játékot, lassú volt a gondolkodás is, de tudtunk ritmust váltani. Sajnálom, hogy a vége így alakult, de ennek a csapatnak meg kell tanulnia azt is, hogy egy ilyen helyzetben hogyan kell megtartani az előnyt. A csapatom ezzel együtt megmutatta, hogy tud azon a szinten játszani, ami kell a négy közé jutáshoz. Lépésről lépésre kell haladni tovább."

Vogel Soma és Pohl Zoltán sem játszhatott a Ferencvárosban, Luca Damonte viszont már ott lehetett a keretben a Novi Belgrád elleni esti csúcsrangadón. A végső győzelemre is esélyes belgrádiak a Szolnokkal (játékosként vagy edzőként) mindent megnyerő Zsivko Gociccsal a kispadon tértek vissza Budapestre, de nem lehetett ott a keretben több klasszisuk sem, így az ex-ferencvárosi Nikola Jaksic, az ex-egri Angelos Vlachopoulos, valamint Dusko Pijetlovics, Dimitrios Skoumpakis vagy a fiatal U19-es Európa-bajnok és MVP Vasilije Martinovic.

Az ex-szolnoki (hogy folytassuk a nosztalgiázást) Radomir Drasovic ott volt, ő szerezte meg a vezetést a Final Eight házigazdájának, majd Vucinic gólja után Nagy Ádám lemásolta a Vasasnak legutóbb lőtt gólját, ez volt az első ferencvárosi találat. Dusan Mandic kegyetlen bombával válaszolt, de nem sokkal később Szakonyi Dániel bravúrjának tapsolhattunk, a házi gólkirály Alvaro Granados ötméteresét hatástalanította.

Stylianos Argyropoulos ötméterese, valamint Fekete Gergő gólja az egyenlítést jelentette, kiegyenlített volt a játék a második negyedben, felvette a ritmust ekkorra a Ferencváros. A vezetést is átvette egy időkérést követő fórmegjátszás révén, de Savo Cetkovic második góljával ismét egál volt az állás. Nem sokáig, Nemanja Ubovic akciógólt lőtt középen (6-5), előnyben vonulhatott pihenni a magyar bajnok.

Nagy Ádám emberelőnyös távoli bombája nyitotta a harmadik negyedet (7-5), majd egy fantasztikus ejtéssel jelentkezett a zöldek 3-asa, hárommal ment a Ferencváros! Jól védekezett a magyar csapat, kezdtük azt hinni, el is dőlt ez a meccs ebben a szakaszban. Többször is négy góllal vezetett ugyanis az FTC. Azonban visszajött a szerb élcsapat, Mandic volt elemében, kétgólosra csökkent a különbség (11-9-ről jöhetett a zárónegyed).

Sőt, 11-10-nél többször is az egyenlítésért támadhatott a Novi Belgrád, 3:11-gyel a vége előtt Daniil Merkulov gólja nagyon kellett a hazaiaknak. S mivel nem sokkal később Fekete Gergő is betalált, közelebb került a győzelemhez a Ferencváros.

De figyelni kellett még, s végül Varga Zsolt csapata figyelt is, a győzelem egyúttal azt is jelentette, hogy a Novi Belgrád lecsúszott az első helyről, azt a Spandau ellen győztes Brescia vette át.
 
Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője:

„Ma kaptunk egy lehetőséget, hogy a Spandau ellen elvesztett pontokat visszaszerezzük. Hiányos volt a belgrádi keret, de ez mindig egy fordított pszichológiát is eredményezhet. Tud ez a helyzet mélyről a felszínre hozni energiákat. Mégis, úgy érzem, hogy a rossz kezdés és a harmadik negyed vége felé elérkező hullámvölgy ellenére végig irányítottuk a játékot. Nagyon örülök a három pontnak, mert ez egy nehéz mérkőzés volt.”


Bajnokok Ligája, 6. játéknap:

Genesys-OSC Újbuda-Jug Dubrovnik (horvát) 9-9 (1-4, 3-2, 3-2, 2-2)
Gólszerzők:
Manhercz K. 2, Vigvári Vince 2, Tóth M. 2, Angyal 2, Aranyi, illetve Biljaka 2, Mozara, Fatovic 2, Vukojevic, Kakaris, Zuvela

FTC Telekom-Novi Belgrád (szerb) 14-12 (1-3, 5-2, 5-4, 3-3)
Gólszerzők
: Nagy Á. 4, Argyropoulos 4, Merkulov 2, Fekete G. 2, Varga Dénes, Ubovic, illetve Mandic 4, Drasovic 4, Cetkovic 3, Vucinic

Sabadell (spanyol)-CN Marseille (francia) 13-11 (3-1, 4-2, 3-4, 3-4)
Spandau (német)-Brescia (olasz) 10-16 (3-5, 2-4, 2-3, 3-4)

A csoport állása:
1. Brescia 15 pont, 2. Novi Belgrád 13 pont, 3. FTC 12 pont, 4. Jug 8 pont, 5. OSC 6 pont, 6. Spandau 5 pont, 7. Marseille 4 pont, 8. Sabadell 4 pont
Vízilabda hírek