cover image
Egyéb

Komjádi Kupa: indul a 2023-as sorozat!

2023. január 24. 13:47

A legrangosabb, a közvetlen utánpótlás számára kiírt versenysorozat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy sportélmény lehet a vízilabdatársadalom számára. Egyenes kieséses rendszerben rendezik meg a kupát, az új szabályokat alkalmazva.

A két tavalyi döntős, a címvédő Budapesti Honvéd és a Ferencváros kiemelt az első körben a 2023-as Komjádi Kupában, ők egyelőre páholyból követik a hét eseményeit. Szerdán a Pécs-Szentes meccsel indul a sorozat, a többi mérkőzést vasárnap rendezik.

„Évek óta szeretnénk egy nagyon komoly Komjádi Kupa-sorozatot 7-8-10 alapszakasz-mérkőzéssel, de annyira erős a versenynaptár, hogy erre nincs lehetőség" - mondta Cseh Sándor utánpótlás szakmai vezető az idei rajt apropóján. - A világversenyek összenyomják a bajnokságokat, nincs elég idő, szabadnap, így minimalizálni kell a mérkőzésnapokat. Meg van kötve a kezünk, három-négy alkalmat tudunk elcsípni, ráadásul a játékosok nagy része az OB I-ben játszik. Mindezek ellenére így is nagyon izgalmas, nagy presztízsű ez a sorozat, a Honvéd tavalyelőtti bronzérme, majd ezt megfejelve a tavalyi győzelme nagy érzelmi plusz jelentett sokak számára. Számomra mindegy, ki nyeri a Komjádi Kupát, de a tavalyi döntő valóban az egyik legnagyobb sportélmény volt az utóbbi időszakból. Ha csak pár napig is tart, és ha lebonyolításából adódóan nem is feltétlenül igazságos a kupa, mégis komoly sportértéke van és a hazai vízilabdázás egyik csúcseseményévé vált. Most is színvonalas végjátékra lehet számítani."

(Az előző szezon döntőjében a Honvéd 1-5-ről fordította meg a döntőt és nyert 12-11-re a Ferencváros ellen.)

Már évek óta 25 méterre írják ki a Komjádi Kupát, így lesz ez most is, emellett már alkalmazni fogják azokat a szabálymódosításokat, amelyeket az országos korosztályos bajnokságok tavaszi szakaszában is fognak, ahogyan a nyári utánpótlás világversenyeken is így játszanak majd a válogatottak. Az új 2 méteres szabály is érvényes lesz a Komjádi Kupában.

A Komjádi Kupa első fordulójának párosítása:

Január 15., szerda:
PSN Zrt. PVSK-Legrand-Szentes - 11:15

Január 29., vasárnap:
KSI SE-Szolnoki Dózsa - 10:00 (Széchy-uszoda)
Tigra-ZF Eger-Genesys OSC Újbuda - 10:00
BVSC-Zugló-PannErgy-Miskolci VLC - 10:00
Kaposvári VK-Vasas SC - 11:00
UVSE-Szegedi Vízipóló Suli - 13:00 (Komjádi)

A Ferencváros és a Honvéd kiemelt, ők a második fordulóban kapcsolódnak be. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el, döntetlen esetén 5 méteresekkel.

A második forduló tervezett időpontja: februárban, a csapatok megegyezése szerint
Elődöntők: február 27. és március 24. között, a csapatok megegyezése szerint
Döntő, bronzmérkőzés: március 26. (Komjádi-uszoda)
Vízilabda hírek