cover image
Egyéb

E.ON Férfi OB I: nagy szegedi és egri bravúr a 10. fordulóban

2023. január 21. 20:18

Elvesztette veretlenségét a Szolnoki Dózsa Szegeden, míg a Ferencváros simán győzte le a Vasast a Komjádiban. Este az OSC hazai pályán kapott ki az Egertől. A játéknap összefoglalója.

Az OSC elleni - megnyert - bajnoki után, a Novi Belgrád elleni Bajnokok Ligája-találkozó előtt fogadta a Vasast a Komjádi-uszodában a címvédő Ferencváros. A vendégek a Honvéd elleni hazai vereség után megverték a Pécset, mellesleg ők is fontos nemzetközi meccs előtt állnak, a szerb Sabac érkezik Budapestre szerdán.

Nos, nagyon rosszul kezdte a kapuban Mizsei Mártonnal felálló Vasas a szombati találkozót, szinte minden kimaradt, ami kimaradhatott, benne négy emberelőnnyel és egy Konarik-büntetővel is, amelyet Szakonyi Dániel hatástalanított. Ezzel szemben a Ferencváros higgadtabb és pontosabb volt, 4-0-ra hozta az első negyedet, Nagy Ádám gólja után két emberelőnyös találat és egy büntető hozta meg ezt a góltermést.

Simon Roland megúszása után a százszázalékosnál is nagyobb ziccert hibázott, vagy ha úgy tetszik, Szakonyi Dániel védett óriásit, nem ment a piros-kékeknek.

Szava Randjelovic törte meg végül a gólcsendet, Szlobodan Nikics időkérése után emberelőnyből talált be a szerb légiós, de még ebbe is beleért az FTC kapusa, a labda végül áthaladt a képzeletbeli gólvonalon. Könnyedebben fejezte be az akcióit ebben a szakaszban a Ferencváros, így megvolt az esélye a Vasasnak a felzárkózásra, Randjelovic második épphogy becsúszó labdájával ez sikerült is (4-2). Bedő Krisztián örült aztán egy szép húzásnak, de kétmétert fújtak a Vasas centerére, a túloldalon viszont Varga Dénes ejtését nem fújták vissza, 4-3 helyett 5-2.

Végül ez maradt az állás a nagyszünetre is. Jansik Szilárd lövése a „gólvonalon" táncolt egy ideig, majd Mizsei megkaparintotta a harmadik negyed harmadik percében, sokáig befagyott az eredmény. Ivan Nagajev ötméteresből szépített aztán (5-3), de a ferencvárosi blokkok továbbra is nagyon jól működtek. No és elöl is be-beakadt egy-egy löket, így kényelmes előnyre tett szert Varga Zsolt csapata a zárónegyedre.

Erdélyi Balázs hozta közelebb a Vasast, a bajnoknak még figyelnie kellett, mínusz három még lőtávolnak számít. Merkulov tudta ezt, emberelőnyből lőtte a labdát a kapuba a bal szélről (honfitársa, Nagajev pontozódott ki előtte) bő 6 perccel a vége előtt - 8-4.

Gábor Lőrinc remekül fordult be centerben (8-5), talán még szebb volt aztán Jansik gólja, Varga Dénes elnézős passza után. Vigvári Vendel góljával pedig végleg eldőlt a meccs (ekkor már egy ideje Braniszlav Mitrovics védte a Vasas kapuját), magabiztosan hozta a rangadót a bajnoki címvédő.

Szlobodan Nikics, a Vasas vezetőedzője így összegzett a meccs után:

„Nem jól játszottunk, sok ziccert nem lőttünk kapura. Támadásban nagyon lassúak voltunk, a védekezésünk még működött is, Mizsei is jól védett. Ez egy nehéz szituáció, a Honvéd után most a Ferencváros ellen is vereség, meg kell beszélnünk a történeteket. Sok emberelőnyt hagytunk ki, ebben javulni kell, a Sabac elleni meccsre is."

Varga Zsolt, az FTC vezetőedzőjének gondolatai:

„Ha felnézünk a táblára, láthatjuk, hogy 18 hátrányból kaptunk 5 gólt, ez nagy teljesítmény. Nagyon jól védett Dani is, jó volt a védekezés, rengeteget blokkoltunk. Azt érzem most, hogy azon az úton vagyunk, amire fel kell építeni a játékot. Örülök, hogy végig vezettünk és stabil volt a védekezésünk. A szezon elejétől kezdve kell figyelnünk a játékunk fejlődését, hiszen most nagyon sok változás volt a csapatban. Ez alapján azt mondhatom, hogy a Magyar Kupa hétvégén voltunk a legjobb formában, de ott is voltak hibák, és az elmúlt mérkőzéseinken is. Dolgozni kell azon, hogy tudunk nagyobb ritmusra váltani és ott kevesebbet hibázni."

A játéknap egyébként az UVSE-Miskolc meccsel indult, melyen a hazaiak megszerezték második győzelmüket, szívükbe zárják majd ezt a hetet, hiszen szerdán a KSI legyőzésével lett meg az első siker ebben az idényben. 16 gólt lőni nem kis teljesítmény bármelyik csapatnak, a legutóbb a Szeged ellen ikszelő Miskolc így pont nélkül maradt.

S ha már Szeged: a Tiszavirág-uszodában rengetegen voltak kíváncsiak a Szolnok elleni szombati bajnokira, és nem csalódhattak a nézők. Fantasztikus mérkőzésen, háromgólos hátrányból (3-6) fordított az SZVE, és egyben elvette a Szolnok veretlenségét.

Az elején Szeghalmi Zsombor góljaival alapozta meg előnyét a vendégcsapat, de a félidő után alaposan megváltozott a játék képe, ráadásul Molnár Dávid is remekelt a hazai kapuban (75%-kal zárt), nem különben egyébként Józsa Ottó, akire a statisztika szerint 29 lövés zúdult (20-at megfogott ebből).

Kovács Gergő, a szolnokiak játékosa szerint Leinweber Olivér gólja jelentette lélektanilag a fordulópontot, ezzel egy gólra jött fel a Szeged - hogy aztán a zárónegyed elején már egyenlítsen is Baj Marcell találatával. Sőt, Kürti Dominik és Lakatos Soma góljával már kettővel ment az SZVE, végül 9-8-ra nyerte a meccset.

Hangay Zoltán, a Szolnok vezetőedzője így értékelt:

„Abszolút megérdemelt a szegediek győzelme, félidőben valami megváltozott a játékunkban, nagyon görcsössé váltunk. A Szeged védekezésben szinte eksztázisban játszott. Kézben tartottuk a meccset egy ideig, jól ment az emberelőnyös játék, de a második félidőben valami történt. Nehéz szavakat találni, mert nem tudom, mi történhetett. Ha oda akarunk érni, ahová szeretnénk, ilyen botlás nem fér bele, magunkat vertük meg. Főleg támadásban nem hoztuk azt, amit eddig, aminek már a Szentes ellen is volt előjele. Szerdán jön a Trieszt, nem fér bele, hogy nyalogassuk most a sebeinket."

Barna Tamás, a szegediek megbízott vezetőedzője (Kiss Csaba piros lap miatt nem állt rendelkezésre):

„Rendkívül parázs mérkőzés volt, ami után hatalmas köszönet Kiss Csabának. Az elmúlt három napban szinte összeköltöztünk, folyamatosan készültünk a mai bajnokira, és mondhatom, hogy tényleg felkészültünk minden tekintetben. Ahogyan a csapat is, amit kértünk a fiúktól, azt betartották."

A BVSC a Honvéd legyőzése után lendületben maradt, Tátrai Dávid és Mészáros Mátyás 4-4 góljával (is) győzte le idegenben a Kaposvárt, összesen 16 gólt vágtak a zuglóiak, de sima győzelmet aratott a Honvéd is a Szentes ellen a Kőér utcában (4-3 után állva hagyták riválisukat).

Az Eger az első és a második negyedet is megnyerte a Kondorosi úton az OSC ellen, ez meglepetésnek számított, a hazaiak Manhercz Krisztián nélkül álltak ki erre a meccsre. Nagy kérdés volt, megtörténik-e a papírformának megfelelő fordítás, vagy bombameglepetés születik. Nos, Gólya Noel góljával már 7-4-re mentek az egriek, de Tóth Márton emberelőnyös és Angyal Dániel akciógóljának köszönhetően visszajött mínusz egyre az OSC. De Lőrincz Bálintnak volt erre még válasza, kétgólos vendégelőny után vonulhattak a csapatok az utolsó szünetre.

Vigvári Vince megúszása után újra egy volt a különbség, de a vendégek légiósa, Dimitrije Krijestorac eddigi egri pályafutása egyik legfontosabb góljával visszaállította a kétgólos differenciát. Csacsovszky Erik kicsit dühből is lőtte el a szabaddobást (8-9), majd kimaradt egy egri fór, pedig háromszor is próbálkozhatott a vendégcsapat. Ekkor már Lévai Márton védte az OSC kapuját, Bisztritsányi Dávidot váltotta. A végül háromig jutó Csacsovszky egyenlített, hogy azután másfél perccel a vége előtt kettős emberelőnyből vegye vissza a vezetést az Eger, Lőrincz Bálint révén.

Az utolsó pillanatokban az OSC is megkapta a fórt, de az kimaradt, nagy meglepetésre az Eger mindhárom pontot elvitte a Nyéki-uszodából.

A KSI is meglepte a Pécset az első félidőben, Nagy Ákos 3/3-mal állt a nagyszünetben, a vendégek 7-6-ra vezettek a nagyszünetben. Pellei Kristóf két lövésével megfordította az állást rögvest a Pécs, majd 11-8-ra is elhúzott, a harmadik negyed 6-2-es sikere megalapozta végül a hazai győzelmet.

Ennek ellenére a KSI is büszke lehet magára, a vége 14-12, Nagy Ákos 5 gólt lőtt.

E.ON OB I, 10. forduló:

FTC Telekom-A-Híd VasasPlaket 10-5 (4-0, 1-2, 2-1, 3-2)
Gólszerzők:
Argyropoulos 2, Vigvári Vendel 2, Nagy Á., Fekete G., Varga Dénes, Merkulov, Jansik Sz., illetve Randjelovic 2, Nagajev, Erdélyi, Gábor

UVSE-PannErgy-Miskolci VLC 16-12 (5-1, 5-3, 3-4, 3-4)
Gólszerzők:
Bencz 4, Szentesi Á. 4, Garancsy 3, Korényi 2, Korbán, Ionescu, Szécsi, illetve Brkic 5, Krasznai 3, Várkonyi 2, Molnár G., Oltean

Kaposvári VK-BVSC-Zugló 10-16 (2-3, 2-3, 4-6, 2-4)
Gólszerzők:
Szatmári 3, Berta 2, Langiewicz 2, Vindish, Takács, Kaksteder, illetve Mészáros M. 4, Tátrai D. 4, Csapó M. 3, Nagy M. 2, Kovács P., Gyárfás, Sziládi

Szegedi VE-Szolnoki Dózsa 9-8 (2-3, 1-3, 3-1, 3-1)
Gólszerzők:
Lakatos S. 2, Boros 2, Kürti, Leinweber, Baj, Bóbis B., Kardos A., illetve Szeghalmi 4, Jansik D., Kovács Gergő, Pásztor, Vismeg Zs.

PVSK-Mecsek Füszért-KSI SE 14-12 (3-4, 3-3, 6-2, 2-3)
Gólszerzők
: Keresztúri 4, Pellei K. 2, Lajkó 2, Némethy 2, Dubinák, Vogel Simon, Reisz, Csorba, illetve Nagy Á. 5, Szalai 3, Szépfalvi 2, Bede, Irmes M.

Genesys OSC-Újbuda-Tigra-ZF Eger 9-10 (2-3, 2-3, 2-2, 3-2)
Gólszerzők
: Csacsovszky 3, Angyal 2, Várnai, Vigvári Vince, Tóth M., Bundschuch, illetve Lőrincz B. 3, Krijestorac 3, Baksa B. 2, Gólya, Dóczi

EPS-Honvéd-MetalCom-Szentes 13-4 (3-2, 3-1, 6-0, 1-1)
Gólszerzők
: Ekler Zs. 4, Simon H. 3, Hessels S. 2, Kevi, Gregor, Sugár, Manhercz Á., illetve Gusarov 2, Hajdu A., Hegedűs B.
 
A bajnokság állása:

1. FTC 30 pont, 2. Szolnok 25 pont, 3. OSC 24 pont, 4. Vasas 24 pont, 5. Eger 19 pont, 6. Honvéd 18 pont, 7. BVSC 16 pont, 8. Szeged 12 pont, 9. Pécs 10 pont, 10. Miskolc 8 pont, 11. UVSE 7 pont, 12. Kaposvár 6 pont, 13. Szentes 3 pont, 14. KSI 1 pont
Vízilabda hírek