cover image
Egyéb

E.ON OB I: a Ferencváros maradt veretlen az OSC legyőzésével

2023. január 17. 20:25

Egy kiélezett, nem túl nagy iramú meccsen Varga Dénes gólerős játékával győzött a bajnoki címvédő az OSC elleni rangadón.

A bajnokság első csúcsrangadójára készült két BL-résztvevő csapatunk, mindkét oldal főszereplői azt nyilatkozták a meccs előtt, hogy az átlag bajnokiknál azért ennek a találkozónak nagyobb a jelentősége.

Így lesz ez majd a Bajnokok Ligájában is, hamarosan ott is összefut a két csapat, de nem szaladnak ennyire előre egyik oldalon sem, nagyjából a fejüket kapkodják egyébként is: sorra jönnek a meccsek, és mint tudjuk, mindig a következő a legfontosabb.

Az előző héten betegségek miatt foghíjas volt mindkét keret, a hazaiak ezúttal is nélkülözték Vogel Somát és Luca Damontét, mellettük Vigvári Vendel is kimaradt, a lelátóról figyelte a meccset. Jansik Szilárd viszont már rendelkezésre állt, ahogyan a túloldalon Salamon Ferenc és a csapatkapitány Tóth Márton is.

A hazaiaknál Zeman Márton és a cserekapus Sipos Bendegúz, a vendégeknél Egressy Mátyás volt benevezve fiatalként - nagy tapsot is kaptak a lelátón helyet foglaló csapattársaiktól.

Négy és fél percet kellett várni az első gólra a meccsen, Jansik Szilárd szerezte akcióból, előtte kevés érdemleges történt, annyi viszont mindenképp, hogy az első ferencvárosi támadásnál Manhercz Krisztián arcába kaptak bele véletlenül, fájlalta is aztán, de nem kellett ápolni.

Csak a hatodik percben ítélték az első kiállítást, az emberfórt Pohl Zoltán a kapufára bombázta. Átellenben is jött az előny, Manhercz Krisztián vágta be a bal oldalról (1-1), majd aztán újabb fór következett - belejöttek a játékvezetők -, ami végül kimaradt, de pár másodperccel később Vadovics Viktor Vigvári Vince mellett ellőtte a rövidbe. Javított aztán az OSC fiatalja, távoli lökettel egyenlített, végül kiderült, övé volt az utolsó szó a negyedben, 2-2.

Varga Dénes távoli bombája nyitotta a gólok sorát a második szakaszban, majd Nagy Ádám csent labdát, hogy aztán egy oda-vissza játék után emberelőnyből ismét Varga Dénes lőjön gólt, 4-2-nél először vezetett két góllal a Ferencváros.

Az OSC fórja kimaradt (Salamon Ferenc nagy passzát Dala Döme épphogy nem érte el), majd Angyal Dániel lőtt bődületes kapufát, közeledhetett volna a vendégcsapat. Végül közelebb is jött, Lévai Márton védése után Burián Gergely lőtt akciógólt (4-3). 1:35-tel a nagyszünet előtt ráadásul emberelőnybe került az OSC, Varga Dániel kérte ki idejét, végül Szakonyi Dániel védte Burián lövését. Megvolt az esély az újabb vendéggólra, de Tóth Mártonra kontrát fújtak, 4-3 állt a nagyszünetben az eredményjelzőn.

Nem diktált mindenesetre nagy iramot a hazai csapat, így az OSC közel maradt ellenfeléhez, Manhercz Krisztián például egyenlített Angyal Dániel fórkialakítása nyomán, 4-4. Varga Dénes rá jellemző klasszisgóllal jelezte, hogy jelen van (5-4), majd az 5. percben fontos fórt hagyott ki a vendégcsapat, középre ment a labda. Nem úgy Varga Dénesé, aki negyedik gólját lőtte (ejtette ezúttal).

Salamon Ferenc szépített emberfórból, majd 1:33-mal az utolsó kisszünet előtt Varga Zsolt kért időt, a szintén létszámfölényes támadás előtt. Danyl Merkulov használta ki, 7-5.

Molnár Erik pontozódott ki az utolsó perchez érve, az 5 méterest érő hibája révén, a büntetőt Angyal végezte el, Szakonyi Dániel pedig hatástalanította - a hazaiak sajnálhatták, hogy az OSC-nél maradt labdát a támadóidő lejárta előtt háromnegyed másodperccel Manhercz vágta a kapuba, 7-6.

Nyílt maradt a meccs a negyedik negyedre, amelyet Merkulov második gólja, majd Szakonyi védése nyitott. Vigvári Vince akcióból egy kapásból ellőtt passzal már túljárt az eszén, 8-7-nél még mindig sok minden benne volt a pakliban.

2:48-cal a vége előtt Varga Dániel kikérte idejét, Csacsovszky Erik lőtte mellé a támadás végén, majd jött egy hazai fór és ferencvárosi időkérés. A dudaszó pillanatában lőtt gólt az FTC, de nem adták meg, Salamon Ferenc viszont második próbálkozására bevette Szakonyi kapuját, 8-8, 1:14 volt hátra.

48 másodperccel a vége előtt emberelőnybe került a hazai csapat, Varga Dénes a támadóidő legvégén meglőtte ötödik gólját, s mivel Burián lövését blokkolta a hazai védelem, megnyerte a mérkőzést a bajnoki címvédő.

Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője:

"Azt mondják, van év elejei forma, lassan én is úgy gondolom, hogy van. Úgy láttam, mindkét csapat lassan játszott a meccs elején, de volt egy periódus, amikor egész nagy ritmusa volt ennek a mérkőzésnek. A kupadöntő tanulsága is az volt, és biztos vagyok benne, hogy Dani is így látja, hogy a védekezést kell rendbe tenni. Ne rohanjunk annyira előre, hátul kezdjük el felépíteni magunkat. Nálunk ez volt a terv. Berlinben nem játszottunk jól, kikaptunk, sok gólt kaptunk zónából, hátrányból, ezt kellett rendbetenni. Ha 7-8 gólon tudjuk tartani az ellenfelet, bár a preferenciám inkább 6-7 lenne, egy jó csapat ellen a 8 is belefér, akkor van esélyünk hosszú távon nyerni."
 
Varga Dániel, az OSC vezetőedzője:

"Nem is feltétlen enerváltságot láttam, hanem egy végtelen fájdalmas, fáradtságot leküzdeni akaró képet, a lélek küzdött, hogy a test mozogjon, aztán valahogy a második negyed végén megmozdult mindenki testileg és lelkileg is. Onnantól tényleg egy jó meccset, egy rangadót játszottunk. A játékosok ki vannak zsigerelve, holott január 17-ét írunk, persze, túl fogunk ezen is lendülni. Csináltunk egy beosztást arra vonatkozóan, mikorra tegyük a csúcspontokat, sajnos, nem tehettem meg, hogy erre a meccsre is teszem, mert akkor annak a későbbi fontos feladatok látták volna a kárát. Nagyon bíztam benne, hogy ebben az állapotban valamilyen hullámra fel tudunk ülni, és pontot vagy pontokat hozni el a Komjádiból. Nem sikerült, de közel voltunk hozzá. A fontos, hogy a játékosok lássák, hogy az a munka, amin rajta vagyunk, előrefelé visz minket. Építkezünk, ennél csak fontosabb meccsek jönnek. Büszke vagyok a csapatomra, mert ebben a jelenlegi állapotbunkban nagyot mutattunk."

E.ON OB I, 9. forduló:

FTC Telekom-Genesys OSC Újbuda 9-8 (2-2, 2-1, 3-3, 2-2)
Gólszerzők
: Varga Dénes 5, Merkulov 2, Jansik Sz., Vadovics V., illetve Manhercz K. 3, Vigvári Vince 2, Salamon 2, Burián
 
A forduló további mérkőzései:

Január 18., szerda:

KSI SE-UVSE - 12:30
Szolnoki Dózsa-MetalCom-Szentes - 19:00
PannErgy-Miskolci VLC-Szegedi VE - 19:30
Tigra-ZF Eger-Kaposvári VK - 19:30
BVSC-Zugló-EPS-Honvéd - 20:00
A-Híd VasasPlaket-PVSK-Mecsek Füszért - 20:00

A bajnokság állása:
1. FTC 27 pont, 2. OSC 24 pont, 3. Szolnok 22 pont, 4. Vasas 21 pont, 5. Honvéd 15 pont, 6. Eger 13 pont, 7. BVSC 10 pont, 8. Szeged 8 pont, 9. Miskolc 7 pont, 10. Pécs 7 pont, 11. Kaposvár 6 pont, 12. Szentes 3 pont, 13. UVSE 1 pont, 14. KSI 1 pont
Vízilabda hírek