cover image
Egyéb

BL: pont nélkül maradt az FTC és az OSC is

2023. január 11. 21:42

A Ferencváros Berlinben, az OSC a Brescia otthonában szenvedett vereséget a Bajnokok Ligája ötödik játéknapján. Az újbudaiak – remélhetőleg átmenetelig – kicsúsztak a nyolcas döntőt érő pozícióból.

Tudtuk, hogy veszélyes csapat a Spandau, amely a légiósokra épít, példának okáért pontot csent már az OSC-től is, Budapesten. A legutóbb a Jug Dubrovnikot legyőző FTC-nek oda kellett figyelnie, a dolgát nyilvánvalóan nehezítette, hogy Vogel Soma, Jansik Szilárd és Luca Damonte is hiányzott a keretből.

Német Toniról szóltak a meccs első percei: előbb egy tökéletes passz után fordult be, s harcolt ki ötméterest, amelyet Argyropoulos értékesített, majd emberelőnyből ő maga próbálkozott lövéssel, de Baksa László, a berliniek kirobbanthatatlan magyar kapusa hárított. Shepelev és Strelezkij góljaival fordított aztán a Spandau, sőt! Az orosz csapatkapitány, Dmitrij Kholod góljával már 3-1-re mentek a hazaiak. Nagy Ádám és Argyropoulos tett arról, hogy elolvadjon ez a kétgólos német előny a negyed végére, de Pohl Zoltán mellett Marziali még érvényesülni tudott a végén, 4-3.

Csendesebben indult a második negyed, majd 1-0 után 5-4-nél másodszor vezetett a Ferencváros (gólszerző Vadovics Viktor és Varga Dénes). Nem sokáig tartott az előny, előbb Varga Dénes mellett Kholod lőtt lazán Szakonyi Dániel kapujába, majd a szlovák Marek Tkac fórból volt eredményes (6-5).

Akciógóllal növelte - már fordulás után - előnyét a Spandau, Bozic révén (7-5), majd Argyropoulos emberelőnyös góljára Shepelev reagált, kezdett meleg lenni a pite. Mire lejegyeztük volna, hogy középen már kevésbé tudott érvényesülni a Ferencváros, Nemanja Ubovic cáfolt minderre rá emberelőnyből, fájó volt viszont, hogy 8-7-es hazai vezetésnél kimaradt egy időkéréssel is megtámogatott fór. A túloldalon ugyanis Németre ötöst fújtak, amit Kholod bevágott, 9-7.

A görög Argyropoulos 4 gólt szerzett Berlinben

A görög Argyropoulos 4 gólt szerzett Berlinben

Az utolsó percben aztán a hazaiak is sajnálhattak egy gyorsan ráhúzott emberelőnyt, hiszen plusz három helyett plusz egyről jöhetett a zárónegyed Fekete Gergő gólja révén (9-8).

Minden benne volt a pakliban, végül talán a kimaradt emberelőnyök bosszulták meg magukat. 10-9 után kettő is kimaradt, a második előtt Varga Zsolt kért időt. Mindenesetre még így is egyenlített Argyropoulos révén a Ferencváros (10-10), csakhogy Shepelevnek erre is volt válasza, a végén pedig Fekete Gergő és Ubovic próbálkozásánál is hatalmas bravúrral védett Baksa.

A vége egygólos magyar vereség.

A betegségekkel küzdő OSC a berlini meccs végén már „meccsben" volt Bresciában, előzetesen óriási bravúrnak számított volna az újbudai pontszerzés. Ettől függetlenül megpróbált higgadtan játszani Varga Dániel csapata, és ez az igyekezet elég is volt arra, hogy ne nyíljon ki az olló rögtön a meccs első felében.

Csacsovszky Erik az 5. percben egyenlített Di Somma góljára reagálva, a negyed vége viszont kevésbé sikerült jól, egymás után három hazai gólt jegyezhettünk fel, ráadásul ebből kettő akciógól volt. Nagyon kellett a végén Burián Gergely emberfóros találata, 4-2.

Ahogy remek volt Dala Döme szintén fórból szerzett gólja, amivel 4-3-ra zárkózott az OSC. Innentől sajnos a hazaiak percei következtek, és ezt a rohamot a kapuban villogó montenegrói válogatott Petar Tesanovic bravúrjai is megalapozták. 7-3-ra ment el a Brescia (a hazai menetelés közben Aranyi Máténak szakadt fel a szeme, ápolni kellett), majd egy szép fórmegjátszás után (Várnai lőtt gólt) 10-4-ig ment a Bovo-csapat, innen jöhetett a zárónegyed, amikor Lévai Márton helyett már Bisztritsányi Dávid védte a magyar kaput.

Bundschuch Erik, majd Burián Gergely szépített, de szép lassan tovább növelte előnyét az olasz csapat az emberelőnyeivel kevésbé jól sáfárkodó OSC-vel szemben, a különbség végül nyolcgólosra hízott, a vége 14-6.

A Ferencváros január 25-én a csoportot vezető, Marseille-ben is győzni tudó tavalyi döntőst, a Novi Belgrádot fogadja, míg az OSC a Jug Dubrovnikot látja vendégül, sorsdöntő meccsen. Egy héttel korábban pedig a két BL-induló csapatunk az E.ON OB I-ben méri össze erejét január 17-én.

Bajnokok Ligája, 5. játéknap:

Spandau Berlin-FTC Telekom 11-10 (4-3, 2-2, 3-3, 2-2)
Gólszerzők:
Shepelev 4, Kholod 3, Strelezkij, Marziali, Tkac, Bozic, illetve Argyropoulos 4, Fekete G. 2, Ubovic, Varga Dénes, Nagy Á., Vadovics V.

AN Brescia (olasz)-Genesys OSC Újbuda 14-6 (4-2, 3-1, 3-1, 4-2)
Gólszerzők:
Vapenski 3, Di Somma 3, Renzuto Iodice 3, Dolce, C. Presciutti, Gianazza, Luongo, Gitto, illetve Burián 2, Várnai, Csacsovszky, Dala, Bundschuch

További eredmények a csoportban:

CN Marseille-Novi Belgrád 13-17 (4-5, 2-4, 3-3, 4-5)
Gólszerzők:
Prlainovic 3, Cuckovic 2, Crousillat 2, Marion Vernoux 2, Thomas Vernoux, Bouet, Bodegas, Daube, illetve Alvaro Granados 5, Vlachopoulos 4, Mandic 3, Skoumpakis 2, Drasovic, Jaksic, Perkovic

Jug Dubrovnik-Astralpool Sabadell 14-10 (4-3, 3-3, 4-2, 3-2)
Gólszerzők:
Fatovic 4, Krzic 3, Zuvela 2, Kakaris 2, Lazic 2, Mozara, illetve Sanahuja 3, Valera 3, Cabanas 2, Averka 2

A csoport állása: 1. Novi Belgrád 13 pont, 2. Brescia 12 pont, 3. FTC 9 pont 4. Jug 7 pont, 5. OSC 5 pont, 6. Spandau 5 pont, 7. Marseille 4 pont, 8. Sabadell 1 pont

Vízilabda hírek