cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Kovács Róbert: Megtiszteltetés ez a feladat!

2023. január 5. 8:07

Varga Zsolt, férfiválogatottunk szövetségi kapitánya új taggal bővítette stábját: Nyéki Balázs távollétében Kovács Róbert segíti az év elején a munkáját, a fiatal szakember ott lesz a két márciusi Világkupa-selejtezőtornán is másodedzőként a kispadon. Már a juniorválogatott szövetségi edzőjeként.

Világbajnok tréner csatlakozik Varga Zsolt stábjához, Kovács Róbert volt ugyanis az U18-as válogatott vezetőedzője tavaly, a csapat augusztusban aranyérmet szerzett a belgrádi tornán, a döntőben a házigazda Szerbiát legyőzve. A keret egy részével ebben az évben is együtt dolgozhat, az idősebb játékosokkal pedig két fronton is. Ez a mostani felkérés egyik alapja.

- Varga Zsolt valamikor december elején hívott fel, és kért fel a feladatra, ami egyelőre erre az év elejei összetartásra, illetve a márciusi Világkupa-selejtezők másfél-két hetére szól - mondta Kovács Róbert. - Nyéki Balázs ezekben az időszakokban a Ferencvárosban látja el az edzői feladatokat. Mivel a juniorválogatott és a felnőttválogatott keretében vannak átfedések, Zsolt és Cseh Sándor úgy gondolták, jó opció, ha mindkét helyen jelen vagyok, és közelebbről is látom, milyen munkát végeznek a fiúk a felnőttválogatottnál. Emellett reményeim szerint tudok is segíteni a csapatnak, amennyiben szükség lesz rám.

Mit szóltál a híváshoz?
Természetesen óriási megtiszteltetés a felkérés, próbálok megfelelni a feladatnak, és a legjobb tudásom szerint segíteni a csapatot. Jó ennyire közelről látni, hogy dolgozik a felnőttválogatott és Zsolt, milyen feladatokat talál ki a fiúknak, mi a napi rutin. Ahogyan azt is jó látni, hogy a juniorok hogyan fejlődnek ezen a szinten.

A mostani feltűnésedig még nem volt hivatalos, hogy te viszed a juniorválogatottat.
Valóban nem, Zsolt hívása ennek is a folyománya. Cseh Sándor felkérésére én fogom felkészíteni vezetőedzőként a juniorválogatottat a június 10-én kezdődő világbajnokságra, segítőm Dávid Zoltán lesz (a szakember az U16-os vb-n aranyérmet szerző válogatott vezetőedzőjeként dolgozott az elmúlt évben - a szerk.), míg a kapusedzői feladatokat Kardos István látja el, ő volt ott velünk tavaly az U18-as válogatottnál is, mindannyian Cseh Sándor irányítása alatt dolgozunk majd természetesen. Megpróbáljuk ezen a világbajnokságon is a legfényesebb érmet hazahozni.

A héten együtt készült a bő keret, milyen volt?
Nagyon tetszik a társaság. Öt edzésünk volt, benne kétkapukkal, ahol meg tudtam nézni azokat a játékosokat is, akik számomra még újak, ők a 2003-as korosztály tagjai. Persze nem teljesen ismeretlenek ők számomra, mindenkit ismerek a keretből, elég sok olyan felnőttmérkőzést próbálok megnézni és néztem is meg ősszel, ahol ők játszanak. Tetszett az összkép, de rengeteget kell még dolgoznunk, hogy jól szerepeljünk a világbajnokságon.

Ami végül nem Ausztráliában lesz, ahogyan azt először olvashattuk. Ehelyett Romániában, és már Bukarestet is megnevezték egyes fórumok.
Erős váltás, valóban, de hozzá vagyunk szokva, egy jó ómen is lehet a változás. Tavaly az U18-as vb-t is Ausztrália helyett játszottuk Belgrádban, végül megnyertük. Legyen ez egy jó kiindulópont, ismét Ausztrália helyett, és ismét egy „b" betűs városban lesz feladatunk, reméljük, szerencsét hoz nekünk ez az egybeesés.

Egy ideje kimondott cél, Cseh Sándor részéről is például, hogy a válogatottak játéka egységes képet mutasson. Egymásra lehet majd illeszteni a juniorválogatott és a felnőttválogatott szisztémáját és taktikáját a következő hónapokban?
Ezen vagyunk, ezen dolgozunk. Jó volt látni az Universiade-válogatott elleni edzőmérkőzéseken, hogy a 2003-as játékosok nagyjából ugyanazt a taktikát követik, amit mi is követtünk az U18-as válogatott tagjaival, de ez felfelé is igaz. Így amikor egy-két juniorkorú játékos megérkezik a felnőttválogatotthoz, nem éri őket nagy meglepetés a taktikai variációkat illetően. Zsoltnak már csak minimális dolgokat kell összecsiszolnia.
 
Gondolom, szívod be az információkat Varga Zsolttól. De mennyire befogadó ő, azért úgy sejtem, nem fogja visszautasítani, ha van egy-két ötletet, meglátásod.
Sokat beszélgettem már vele az elmúlt napokban is, ahogy ő is elmondta, nagyon örül, hogy itt vagyok. Érdeklődött is már szakmai kérdésekben, kíváncsi volt, mi van a fejemben egy-két dologgal kapcsolatban. Abszolút nyitott az irányomban, és biztos vagyok benne, hogyha lesz olyan, ami tetszik neki és fel tudja használni a felnőttválogatottnál, akkor beépíti a programba.

Mikor találkozik legközelebb a juniorválogatott kerete?
Elég rendhagyó lesz ez a vb-felkészülés, amit el is mondtam a fiúknak az utolsó edzés után. Sűrű a versenynaptár, mindenki az OB I-ben játszik, többen a nemzetközi kupákban, így nagyon kevés időnk lesz a közös munkára. Márciusban mindenesetre lesz egy összetartás, meglátjuk, hogy áprilisban is lesz-e erre lehetőségünk, időnk, helyünk, akár egy-két edzés erejéig is. Májusban már a rájátszás után azonnal el kell kezdeni a munkát, még ha akkor foghíjasan is. Három-négy hétnél több nem lesz a felkészülés, hatványozottan fontos, hogy a játékosok úgy dolgozzanak a klubjaikban, hogy már a vb-re is hangoljanak. Mi a szövetség részéről nem leszünk, nem lehetünk ott a klubokban minden egyes nap, de nekik úgy kell edzeni, minden meccsen úgy kell teljesíteniük, hogy tudják, figyeljük őket. Ez a munka lesz az alapja a mostaninál szűkebb keret kijelölésének.
 
A januári összetartásra meghívott játékosok:

Kapusok: Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda), Szakonyi Dániel (FTC-Telekom), Vogel Soma (FTC) - hétfőtől: Mizsei Márton (A-Hid Vasas Plaket)

Mezőnyjátékosok:
Angyal Dániel (OSC), Aranyi Máté (OSC), Burián Gergely (OSC), Fekete Gergő (FTC), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Vasas), Manhercz Krisztián (OSC), Molnár Erik (FTC), Nagy Ádám (FTC Telekom), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Vámos Márton (Olympiacos Piraeus), Vigvári Vendel (FTC), Vigvári Vince (OSC), Zalánki Gergő (Pro Recco).

Kereten kívül (január 4-6.): Mészáros Mátyás (BVSC-Zugló), Nagy Ákos (KSI), Szalai Péter (KSI), Vismeg Zsombor (Szolnoki Dózsa)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott