cover image
Egyéb

Férfi Bajnokok Ligája: FTC, OSC – nagy csata, fontos győzelem!

2022. december 21. 20:37

Varga Zsolt csapata a horvát Jug Dubrovnik, Varga Dániel együttese a spanyol Sabadell ellen aratott nagyon értékes győzelmet.

A Spandau elleni döntetlen után győzelmi kényszerben volt az OSC csapata az év utolsó mérkőzésén, de ebben a kőkemény csoportban egyébként is mindig abban van, hazai környezetben feltétlenül. A Sabadell is döntetlent játszott azt megelőzően a Spandauval, az iksznek most semmiképp sem örültünk volna.

Lévai Márton kezdett a kapuban, elég hamar bevették a várát, a jó nevű Sanahuja tett így szabaddobásból, hogy aztán Averka már megduplázza az előnyt egy akciógóllal (0-2). Sőt, Lluc Bertran a 6. percben egy távoli bombával már háromgólosra hizlalta a vendégek előnyét, Salamon Ferenc emberelőnyből szépített (1-3). A negyed végén Tóth Márton és Manhercz Krisztián próbálkozását hatástalanították a spanyolok, javulni kellett hát a folytatásban. Mégis kapkodás volt jellemző a második szakasz elején is, mígnem Várnai Kristóf szépített fórból, majd az 5. percben 5 méteresből sikerült egyenlítenie Angyal Dánielnek, kezdődhetett minden elölről (3-3).

MAD04302.JPG Várnai második góljánál először vezetett az OSC (4-3), majd a páros kiállításból visszatérő Manhercz Krisztián büntetőjével már kettővel. Kilenc perc után talált be aztán a Sabadell Bertrand révén, majd Vigvári Vince hibáját 3 másodperccel a nagyszünet előtt Sanahuja kihasználta, kár volt leadni a kétgólos fórt, 5-5.

A meccs derekán megállapíthattuk azt is, hogy remekelt a vendégek kapusa, Eduardo Lorrio Bejar, a Manhercz, Salamon, Burián hármas egy-egy lövése után már 54 százalékos mutatónál járt a harmadik negyed elején. Valera bezeg nem hibázott, újabb akciógóllal vette vissza a vezetést a Sabadell, majd a plusz kettőért támadhatott többször is. Lévai Márton emberhátrányban védett fontosat aztán, majd Vigvári Vince egalizált (6-6), de nem engedte magát a vendégcsapat, Veich gólja után mégis 7-7-ről jöhetett az utolsó nyolc perc.

MAD04564.JPG 5:26-tal a vége előtt az örökifjú Tóth Márton emberelőnyből, Burián Gergely passza után szerzett gólja jelentett ismét magyar vezetést (8-7), de Várnait kiállították, majd nem hagyta el a játékteret, így 5 méterest fújtak - Lévai védte Averka büntetőjét! Kimaradt egy spanyol fór is, majd Varga Dániel időkérését követően egy spanyol labdaszerzés után Burián blokkolt - védte az egygólos előnyt az OSC. Nagy erőfeszítésekbe telt ez, hiszen folyamatosan lövőhelyzetbe kerültek a vendégek, Sanahuja már egyenlített 1:40-nel a vége előtt, 8-8.

MAD04501.JPG A végül három gólig jutó Manhercz Krisztián bő egy perccel a vége előtt emberelőnyből volt eredményes, a végén pedig Lévai és Angyal közbeavatkozása megmentette mindhárom pontot - megszerezte első győzelmét az OSC.

Nem várt könnyű összecsapás az FTC-re, amely egyik nagy ellenlábasát, a horvát Jug Dubrovnikot három meghatározó játékosa, Vogel Soma, Varga Dénes és Vigvári Vendel nélkül fogadta. Varga Zsolt némiképpen szerkezetet kellett, hogy váltson, és természetesen igyekezett győzelemre hangolni csapatát. A felspannolás sikeresnek volt mondható, hiszen Szakonyi Dániel büntetőt védett, átellenben pedig Pohl Zoltánra jó volt a fórmegjátszás, Jansik Szilárd Jokovic, Nagy Ádám pedig Vukojevic bombáját blokkolta ki. Danil Merkulov duplázta meg az előnyt, amelyet kiváló védekezéssel, Szakonyi bravúrjával őrzött a zöld-fehér alakulat. S miután Nemanja Ubovic is bevette Popadic kapuját, már 3-0 állt a táblán! Krzic szépített ugyan fórból, a 3-1-es első negyed, a koncentrált játék kimondottan bíztatónak tetszett.
 
ubocibklna.jpg Persze Kobescak mester csapatát sem a nyeretlenek titulussal lehetet leírni, a második negyedben kihasználva a hazaiak hibáit, Jokovic duplájával hamar egyenlített. Az első negyedben látott magabiztosság sajnos szétesett, rossz centerbejátszások, hátul elmaradó blokkok rontották a helyzetet - Kakaris és Biljaka találataival 5-3-ra vezetett a Dubrovnik. Nagy Ádám keze végre „elsült" úgy igazán, majd a negyed utolsó pillanataiban időkéréses fórt pont a riválistól érkező Stylianos Argyropoulos helyezett be a kapuba - így 5-5-ös döntetlennel mentek a felek a nagyszünetre.
 
Fordulás után - ahogy mondani szokták - a küzdőszellem dominált, mindkét oldalon sok volt a pontatlanság, érezhető volt, így az év utolsó meccsére elfáradtak a játékosok. Argyropoulos és Zuvela célzott csak pontosan, mindkét csapat vezethetett volna, de kihagyta helyzeteit. A záró menetre maradt tehát a döntés, és ezt Molnár Erik hátsó nagy, pontos lövése, illetve Szakonyi védése vezette fel. S miután Jansik kapás szélről fórban pattintott remekül, 8-6-os volt az előny! Kakaris találatára gyorsa válaszolt Ubovic, amúgy pedig elsősorban zseniális blokkok őrizték az előnyt. Főleg ennek köszönhette a magyar bajnok, hogy 9-7-re legyőzte a horvát bajnokot!
 
jansikszblmaffg.jpg Az 5. fordulóban (január 11.) az FTC a Spandau, az OSC a Brescia otthonában játszik majd.

Férfi Bajnokok Ligája, 4. forduló
 
B-csoport

Genesys-OSC-Újbuda - Astralpool Sabadell (spanyol) 9-8 (1-3, 4-2, 2-2, 2-1)
Gólszerzők:
Manhercz K. 3, Várnai 2, Angyal, Salamon, Tóth M., Vigvári Vince, ill. Sanahuja 3, Bertran 2, Averka, Veich, Valera

FTC-Telekom - Jug Adriatic Osiguranje Dubrovnik (horvát) 9-7 (3-1, 2-4, 1-1, 3-1)
Gólszerzők: Argyropoulos 2, Ubovic 2, Molnár E., Pohl, Merkulov, Nagy Á., Jansik Sz., ill. Jokovic 2, Kakaris 2, Biljaka, Krzic, Zuvela

VK Novi Beograd (szerb) - AN Brescia (olasz) 11-9
CN Marseille (francia) - Spandau 04 Berlin (német, Baksa László) 14-7
 
Az állás: 1. VK Novi Beograd 10, 2. Brescia 9, 3. FTC 9, 4. OSC 5, 5. Marseille 4, 6. Jug 4, 7. Spandau 2, 8. Sabadell 1 
 
 
 
Vízilabda hírek