cover image
Egyéb

BENU Női Magyar Kupa: történelmi tett - kupagyőztes az FTC!

2022. december 17. 20:28

Ötéves fennállása első döntőjét azonnal behúzta a zöld-fehér alakulat: Gerendás György csapata az UVSE ellen 9-5-re nyert a fináléban, így a férfiak után a nők kupadöntőjét is a Fradi nyerte.

Az UVSE ötödször, vagy az FTC először? A finálé előtt ez volt a kérdés, miközben mondani sem kell, mindkét oldalon erőteljesen fogadkoztak a hölgyek. A bajnokcsapat 2014 és 2018 között nyerte zsinórban a kupákat, viszont miként mondták, „A 2018-as oly rég volt már, ideje lenne ismét magasba emelni a serleget." No, igen, Benczur Márton akkori csapatából a mai meccsre csak Szücs Gabriella, Faragó Kamilla, Peresztegi-Nagy Kinga és Baksa Vanda maradt hírmondónak.
 
A Fradinál az első sereg megszerzése iránti vágy fokozta az érzést, szintén négy olyan játékossal (Tóth-Csabai Dóra, Illés Anna, Gurisatti Gréta, Kuna Szonja), akik nyertek már korábbi csapataikkal Magyar Kupát.
 
A lelátók szépen megteltek a kezdésre (amely előtt Dömsödi Dalma megkapta a MOB Fair Play Cselekedet díjat), így jó hangulatban kezdődhetett a csata, amit Pőcze Panna gyors akciógólja nyitott meg. A Fradi elléphetett volna 2-0-ra is, de hibázott fórban, míg átellenben Faragó Kamilla biztos kezű volt. S ha már szóba került a válogatott játékosa: az első negyedben összeszedett két személyi hibát, így nem véletlen, hogy az UVSE szakmai stábja sokáig jegelte őt a kispadon. Miközben Farkas Tamara szerencsés gólt jegyzett, Neszmély Boglárka védett két nagyot, így az első nyolc perc a zöld-fehérek 2-1-es vezetésével zárult. Lehetett volna nagyobb is a különbség, de a negyed végén újabb fórt rontott a társaság.
 
Tekintettel arra, hogy a második negyedben Magyari Alda is „beindult" (értsd önkívületi állapotban védett nagyokat), kezdett igazán felforrósodni a hangulat a vízben és parton egyaránt - ennek nyilván örült a helyszínen Bíró Attila szövetségi kapitány is (aki mellett ott ült a lelátón az UVSE kiválósága, a lábadozó Rybanska Natasa) hiszen ilyen hőfokú meccseken lehet fejlődni. Szegedi Panni gyorsasága ért gólt, de Farkas Tamara ezúttal már szerencse nélkül zúdított a kapuba; tartotta előnyét a Fradi. De jött a rutin, jött Szücs Gabriella, aki elővett valamit a „régiből", s pazar felső sarkossal alakította 3-3-ra az állást. Magyari és Neszmély is igazolta jó formáját, ugyanakkor a negyed végén a Dömsödi Dalma által kibrusztolt fórnál Leimeter Dóra lövése Baksa Vanda kezén megpattant, és ez becsapta az UVSE kapusát. Ezzel az FTC 4-3-as előnyével mehettek rövid pihenőre a felek.
 
A szünetben a nyáron remekül szereplő leány utánpótlás-válogatottakat (U16 világbajnok, vb-bronz., U19 Eb-ezüst) köszöntötte a szövetség nevében Madaras Norbert elnök és a Komjádi nézőközönsége, joggal szólt a vastaps a lányoknak. Akik közül többen nem lehettek ott a pódiumon - mert ugye éppen a kupadöntőn voltak érdekeltek.
 
A csata hasonló intenzitással folytatódott, a két kapus mellett a blokkokat kell kiemelni. Három perc telt el, amikor Leimeter balosa villant, avagy először vezetett két góllal a Fradi. Egy fórgól itt (Hajdú), egy amott (Dömsödi), majd miután a három hete játékra jelentkezett Európa-bajnok, Csabai bepattintott egy labdát, már 7-4 állt a táblán. Sőt ha egy üzlet beindul: Gurisatti ötöst harcolt ki, Máté Zsuzsanna belőtte, szárnyalt a Ferencváros, amelyben ezúttal is szinte észrevétlenül, de elképesztően hasznosan játszott Illés Anna. 
 
Az UVSE négygólos hátrányból próbált visszakapaszkodni a záró menetben: Szegedi bombagólja hozta közelebb csapatát, Magyari védése után zárkózhatott volna tovább is, de fórban Faragó a lécet találta el. A válogatott kapus aztán ismét hátrányban hozott extrát, így megint megvolt a lehetőség, ráadásul időkérést követően, fórban, de ezúttal Mácsai Eszter tévedett pár centit. Faragót elveszítette az UVSE, viszont Leimeter is pontatlan volt, sok volt a hiba, no.
 
Mindez persze aligha zavart így az FTC-t, avagy teltek a percek, és egyre közelebb került a győzelemhez. A kockáztató, Magyari Aldát is előre küldő riválist aztán üres kapus góllal kontrázta meg (Pőcze), eldőltek a lényeges kérdések. A Dunaújvárost, az Egert, majd az UVSE-t is legyőzve, a létező legnehezebb úton az FTC nyerte meg a Magyar Kupát.
 
Így látták
 
Gerendás György, az FTC vezetőedzője: „Amikor a Fradiba jöttem, egy meggondolatlan, szokásos hülye pillanatomban azt mondtam, ahol vagyok, ott mindig nyer valamit a csapat. A fiúk megtették, most már a lányokon volt a sor - nagyon örülök, hogy sikerült. Jól védekeztünk, nyilván segítségünkre volt az is, hogy az UVSE jobbik centere hiányzott, ez némiképpen megkönnyítette a dolgunkat. Az ellenfél sokáig ott loholt a nyakunkon, de amint úgy igazán összeállt a védekezés, kimagasló lett a kapusteljesítmény, jöttek a blokkok, elkezdett minden működni, az UVSE nem tudott gól szerezni. Így el mondható, hogy nyugodt lett a vége."
 
Benczur Márton, az UVSE vezetőedzője: „Először is szeretnék gratulálni a Ferencvárosnak, eredményesebben játszott, megérdemeltem nyerte meg a kupát. Viszont azt el kell mondanom, hogy ha a ziccereink felét belőjük, akkor fordított számokat is láthatnánk a táblán. Azt nem gondoltam, hogy irányítani tudjuk majd a meccset, viszont így is büszke vagyok a csapatra, a lányokra. Az esetek nagy részében nem azt lőttük, amit megbeszéltünk, tanulunk belőle, s megyünk tovább. Rendszeresen lesajnálnak minket, és persze tiszteletben tartom mindenki véleményét. de aki értő szemekkel nézte ezt a találkozót, az nem téveszti meg a négygólos különbség."
 
BENU Női Magyar Kupa, Négyes Döntő, Komjádi-uszoda
Döntő

FTC-Telekom - UVSE 9-5 (2-1, 2-2, 4-1, 1-1)
Gólszerzők: Farkas T. 2, Leimeter 2, Pőcze 2, Dömsödi, Tóth-Csabai, Máté, ill. Szegedi 2, Faragó, Szücs, Hajdú
 

Vízilabda hírek
női kupadöntő