cover image
Egyéb

BENU Női Magyar Kupa: az FTC és az UVSE játssza a finálét

2022. december 16. 21:02

Gerendás György csapata a címvédő Egerrel vívott küzdelmes, nagy csatát, amelyből a végén hosszabb kispadjának is köszönhetően 12-10-es sikerrel jött ki, így a Fradi ötéves csapata fennállása első döntőjére készülhet. Ott a bajnok UVSE vár majd rá szombaton 19 órától, miután Benczur Márton csapata a III. Kerületi TVE együttesét győzte le 14-5-re.

Az Eger a címvédésért, az FTC fennállása első trófeájáért érkezett a Komjádi-uszodába, avagy rögvest az első elődöntőben két tettre kész, felettébb motivált alakulat feszült egymásnak. A szezonban eddig kétszer találkoztak: a Bitskey-uszodában a november végi bajnoki 10-7-re Gerendás György csapata nyert, az elmúlt héten pedig a Bajnokok Ligájában a csoportharmadik helyet eldöntő, feszült partin Sike József együttese örülhetett a 13-12-es győzelemnek. Mindkét találkozón főszerepet kapott az olimpiai bronzérmes Szilágyi Dorottya (5, majd 8 gól!), a szakemberek egyetértetettek abban, nyilvánvalóan sorsdöntő lesz „Dorka" semlegesítése. Mellette válogatott társát, a 2022-es esztendő legjobb játékosának megválasztott Parkes Rebecca emelték értelemszerűen ki, no és persze a sokadvirágzását élő Czigány Dóráét. A Fradiból külön-külön nem került kiemelésre senki, ami ezúttal pozitív, hiszen a valóban erős keretből, a sok játékos közül voltaképpen bárki bármikor kezébe beheti a karmesteri pálcát, még akkor is, ha a legtöbben ezt két tokiói érmestől, Gurisatti Grétától vagy Leimeter Dórától várták a legtöbben.
 
Nos, a csapatok aztán úgy bekezdtek, hogy még a szövetségi kapitány, Bíró Attila is csak kapkodta a fejét: ebben persze talán főszerepet játszott az első negyed 11 személyi hibája is, avagy emberelőnyben, és két büntetőnél jöttek sorjában a gólok. 1-0-ra, 2-1-re és 3-2-re az egriek vezettek, de a rendre egyenlítő Fradi Gurisatti találatával 4-3-ra már jobban állt. Ezt Szilágyi egyenlítette ki, így 4-4-gyel nyitottak.
 
fradi_eger_9.JPG Az első akciógólt Jancsó Patrícia lőtte, 5-5 után ezzel vezetett újra az Eger, amely a védőkkel hatalmasat küzdő Parkes mellett többször egy másik centerrel nehezítette ellenfele dolgát. A nagy adok-kapokban aztán dörgedelmes edzői utasításra összekapta magát hátul a Parkesra küldött Csabai Dóra reaktiválásával stabilabb fővárosi társaság, így Neszmély Boglárkának is könnyebb volt a dolga a kapuban. Czigány Dóra két emberelőnyös helyzetben volt pontatlan, miközben Farkas Tamara egyenlített, majd Gurisatti előnyből és akcióból is beköszönt, így 8-6 állt a táblán a nagyszünetben.
 
Fordulás után még volt egy nagy feltámadása az Egernek, hiszen szívósan küzdve Borsi Ilona, Katona Zsófi és Kékesi Boglárka is betalált, ezáltal 9-9 is volt a részeredmény, de innen már egyértelmen a kevésbé fáradt, hosszabb kispaddal rendelkező FTC akarata érvényesült. Avagy magára talált Leimeter Dóra, hozzászólt a meccshez támadásban Máté Zsuzsanna is, illetve a mezőny talán legjobbjaként Illés Anna továbbra is bámulatos összeszedettséggel végezte feladatát. A hevesiek 12-9 után is mentek becsülettel, eggyel közelebb is férkőztek, de a címvédés lehetőségéről le kellett mondaniuk.
 
Így látták
 
fradi_eger_5.jpg Gerendás György, az FTC vezetőedzője: „Az elején belementünk egy gólváltásba, egy tébolyult ki lő többet játékba, úgyszólván minden játékos all in-re ment... Amint ezt sikerült levetkőzni, rendbe tenni, és a védekezést hátul összerántani, megváltozott minden. A védekezés már csak azért is kiemelten fontos, mert láthattuk, ha ez rendben van, akkor jön meg igazán az önbizalom, plusz az ellenfélnél meg úgy válnak bizonytalanná a lövők. A második negyed közepétől így történt, és természetesen hozzá kell tennem, hogy a hosszabb kispadunk is döntőnek bizonyult. Az ötéves csapat első döntője következhet szombaton, mondani sem kell, még nehezebb csatára számítok."
 
Sike József, az Eger vezetőedzője: „Hogy mi döntött? Azt hiszem, mindenképpen kulcsfontosságú volt a mérkőzésen a Ferencváros egyértelműen hosszabb kispadja. Kulcsjátékosaink oxigénhiányos helyzetben, valljuk be, belefáradtak a meccsbe, ennek tudom be, hogy több volt a hiba. A tavalyi kupasiker után ez a bronz is szépen csillog, főleg, hogy előzetesen a harmadik-negyedik erőnek neveztek meg bennünket. Az látszik, hogy partiban vagyunk az élcsapatokkal, talán az idő nekünk dolgozik, és tavasszal majd bármi előfordulhat."
 
3ker_uvse_19.JPG A másik elődöntőben a III. Kerületi TVE igyekezett meglepni mindenkit. Egyértelmű volt, az esélyek az UVSE mellett szólnak, és nem pusztán azért, mert a felek októberi bajnokiján az ötgólos Hajdú Kata vezérletével 14-7-re nyertek Benczur Márton tanítványai. A szakvezető ugyanakkor többször hívta fel játékosai figyelmét a maximális koncentrációra, a „kupában egy meccsen bármi megtörténhet" metódusra, valamint a kerületiek veszélyes, nyilvánvalóan felszabadult játékára.
 
Lukács Dénes csapata így is ugrott medencébe, és bizony kísértetiesen hasonló negyedre kényszerítette ellenfélt, mint amit az első meccsen láthattunk. Itt is sorjáztak a gólok, a lövések, itt is 4-4-et regisztrálhattunk az első nyolc perc után. A kerületiek vezettek háromszor is, de Hajdú Kata találatánál már a bajnok állt jobban. Ezt egyenlítette ki Brezovszki Gerda büntetőből.

3ker_uvse_16.JPG A második negyed bizonyos értelemben Torkos Tamaráról, a kerületi szurkolók által joggal éltett kapusról szólt, aki meglepően nagyokat védett, több bravúrt bemutatva tartotta úgy ahogy életben csapata reményeit. Merthogy bizony lehetett volna nagyobb is a különbség, mint három, amit Faragó Kamilla ötösével, és Baksa Vanda duplájával alakított ki a védekezését kellően megszigorító UVSE.
 
Fordulás után már Torkos sem bírt, bírhatott a kapuja felé legtöbbször jó helyzetből érkező lövésekkel, így fokozatosan nyílt nagyobbra az olló a felek között. Jellemző, hogy 10-4-nél Mácsai Eszter kapufáról lepattanó lövésére tudtak reagálni gyorsan a kerületiek, érezhető volt, beletörődtek a sorsukba. Mentek persze becsülettel előre, de a nagy önbizalommal pólózó UVSE erős ellenfél volt nekik. A különbség a harmadik negyed végére nyolcra nőtt, a végén pedig kilenc lett.
 
Avagy szombaton 19 órától FTC-UVSE ütközet következhet a trófeáért!

Így látták

Lukács Dénes, a III. Kerületi TVE vezetőedzője:
„Úgy kezdtük a mérkőzést, azzal a lendülettel, elszántsággal, ahogy egy ilyen téttel bíró találkozót kell. Ellenben sajnos rosszul jöttünk ki a sok személyi hibából, alapembereink szedtek össze hamar kettőt, így sokat kellet cserélnem. Miután a mi padunk nem olyan, mint az ellenfeleké, sajnos szétszakadt a mérkőzés, örültem volna, ha tovább meccsben maradunk. Mindazonáltal ez volt az első ilyen meccsünk a kivilágított Komjádiban, ez a tanulási fázis. Van még egy-két évünk, hogy felérjünk erre a szinte. Hálásak vagyunk a szurkolóinknak, végig bíztattak bennünket – köszönjük!”

Benczur Márton, az UVSE vezetőedzője: „Gratulálok a lányoknak, és gratulálok a sporttörténelmi bronzérmet szerző Kerületnek! Annak örülök, hogy nem feltétlen kiemelkedőnek mondható játékkal nyertünk, mert huszonnégy órán belül játszunk két meccset. Az, hogy fizikálisan kijött a különbség, realitás. Mi belőttük a helyzeteinket, ők nem, ennyi a különbség. Most elemezzük majd a Fradi játékát, készülünk a döntőre. Azt mindenképpen elmondom a lányoknak, hogy ellenük nem kezdhetünk ennyire pontatlanul, nem izgulhatunk így, mert akkor hat nulla lesz, és nem ide… Hogy eredményben hogyan alakul majd a döntő, talán kevésbé érdekel, minthogy azt lássam, hogy mindent beleadunk, hiszen bennünket igazán a céljaink visznek előre.”

 
3ker_uvse_23.JPG BENU Női Magyar Kupa, Négyes Döntő, Komjádi-uszoda
Elődöntő

FTC-Telekom - Tigra-ZF Eger 12-10 (4-4, 4-2, 2-3, 2-1)
Gólszerzők: Gurisatti 3 Leimeter 3, Illés 3, Farkas T., Máté, Dömsödi, ill. Borsi 3, Szilágyi D. 2, Katona 2, Kékesi 2, Jancsó
 
IIl. kerületi TVE - UVSE 5-14 (4-4, 0-3, 0-5, 1-2)
Gólszerzők: Kudella 2, Brezovszki, Hnatyszyn, Gyöngyössy, ill. Mácsai E. 2, Baksa 2, Faragó 2, Lendvay 2, Varró 2, Aubéli, Peresztegi-Nagy, Hajdú, Szegedi

December 17., szombat
19:00   FTC-Telekom - UVSE
Vízilabda hírek
benu női mk