cover image
Egyéb

Végső búcsú Csapó Gábortól

2022. december 14. 16:16

Ritkán látni ennyi legendás játékost, sportolót, közéleti személyiséget együtt - csak most épp a létező legszomorúbb okból gyűltek össze Farkasréten: hogy végő búcsút vegyenek az olimpiai, világ- és Európa-bajnok legendától, dr. Csapó Gábortól.

A magyar vízilabda egyik ikonja 73 évesen hunyt el - még mindig nehéz elhinni, hogy itthagyott bennünket Csapó Dudi, aki játékosként minden címet megnyert, mégis elsősorban személyiségének utánozhatatlan varázsával vált mindannyiunk barátjává; még azoknak is az volt talán, akik személyesen nem találkozhattak vele.
 
És most utolsó útjára kísértük a barátunkat. A pólós család nevében Faragó Tamás búcsúzott tőle - a társ, akivel szinte összenőttek a Vasasban, az uszodában. (Az olimpiai közösség nevében pedig Gyulay Zsolt, a MOB elnöke tartott gyászbeszédet.)
 
Búcsúzóul álljon itt az a néhány mondat, ami abban a kisfilmben hangzott el, amelyet múlt szombaton a Komjádi uszodában vetítettünk rá emlékezvén, a Magyar Kupa döntője előtt.
 
„Itt, ebben az uszodában ezrek és ezrek láthatták hosszú éveken át - hogy milyen óriás ő.
 
Hatalmas volt egyéniségnek, játékosnak, embernek.
 
Fizikai adottságai és játéktudása önmagában átlagon felülinek számított - ami mégis a legnagyobbak közé emelte, hogy ő valóban és egyértelműen győzelemre született.
 
dudibaketto.jpg Sem tét, sem ellenfél, sem uszodai miliő nem rendíthette meg soha, egyetlen pillanatra sem.
 
Játszott, és játszott és játszott - hogy nyerjen. Neki ez volt a vízilabda - játék, nem élet-halál kérdés, így mutathatott bármit az eredményjelző, sosem érezte vesztesnek magát.
 
És mivel hasonló géniuszokkal született egy csillagzat alatt, az a bizonyos eredményjelző évek hosszú során át hirdette az általa is repített csapatok dicsőségét. Olimpiai, világ- és Európa-bajnok, Világkupa-győztes lett a válogatottal, tíz idényből kilencszer nyert bajnokságot a Vasassal, továbbá jutottak el kétszer Faragó Tamásékkal a BEK-győzelemig.
 
Uszodában és azon kívül, bárhol, bármikor tűnt is fel, összetéveszthetetlen hangjának és örökkön derűt árasztó lényének köszönhetően mindig mindenki érezte: jelen van.
 
dudibaharom.jpg Most először, de fájdalmasan visszavonhatatlanul múlt időbe került minden.
 
Csapó Gábor, Dudi többé nincs jelen.
 
Köszönünk mindent - és most elköszönünk; de emlékeinkben örökkön élsz, bajnok."
 
 
Vízilabda hírek
csapó gábor búcsú