cover image
Egyéb

Férfi Bajnokok Ligája: végre itthon, győzelemre ítélve

2022. december 13. 17:10

Az FTC-Telekom a Marseille, a Genesys-OSC a Spandau ellen játssza első itthoni BL-mérkőzését - egyik sem lesz egyszerű, ám a nyolcas döntőhöz mindkét helyszínen elengedhetetlen a három pont begyűjtése. Az Euro Kupa nyolcaddöntőiben az A Hid-Vasas-Plaket ötgólos előnnyel utazik Belgrádba, míg a magyar belharcban őrült csata várható a Szolnok és az EPS-Honvéd között.

Mondjuk úgy, a LEN sorsolási praktikáinál túl sok mindenre nem figyeltek az illetékesek, leginkább arra, hogyha már egy csoportba kerül két magyar, ráadásul ugyanabból a városból, akkor legalább a forgatótáblába nyúljanak bele némiképp - ehhez képest az első két körben mind az FTC-Telekom, mind a Genesys-OSC idegenben játszott, hogy aztán most mindketten itthon meccseljenek...
 
Mivel a külföldi túrák felemás eredménnyel zárultak - a Fradi nyert Sabadellben, majd zavarbaejtően simán veszített Bresciában, míg az OSC a Marseille-ben elért bravúros döntetlent követően randa egy pofonba szaladt bele Belgrádban -, a szombati kupadöntőben pazar mérkőzést produkáló együtteseknek most mindenképpen nyerniük kell.
 
Egyik feladat sem megoldhatatlan: a Fradié tűnik picivel nehezebbnek, mivel a Marseille elég masszív csapat, a szokásos felállással, azaz minőségi hazai pólósok és remek dél-szláv frontemberek alkotják. Más kérdés, hogy eddig a franciák is szenvedtek: az OSC ugyebár pontot rabolt tőlük, aztán Dubrovnikban szaladtak bele a késbe - ahhoz képest, hogy tavaly milyen simán verték a Jugot az Adria mentén ősszel, most egy ötgólos zacskóval kullogtak haza. A zöld-fehérek pedig elsőrangúan vízilabdáztak a kupavíkenden, úgyhogy ezt a felszálló ágat kell megtartaniuk, és akkor nem lehet gond - az elmúlt években amúgy háromból háromszor győztek a gall vetélytárs ellen.
 
Az OSC pólósait érezhetően megviselte, hogy már-már kezükben volt a trófea, ám végül a Vogel Soma-Stylianos Argyropoulos kettős a Fradi javára fordította a meccset. Ugyanakkor mutattak annyit Varga Dániel játékosai, hogy a szombat esti csalódásból visszapattanva a Spandau ellen mutassák meg, melyik a jobb csapat. Némiképp pikáns mellékízt ad a meccsnek, hogy tavaly ilyenkor az előzetesen biztosan bezsákolható három pont helyett egy 0-10-es megállapított eredmény siklatta ki az OSC terveit (épp a meccs előtti napokban terítette le a gárda többségét a Covid). Az egyértelmű, hogy a berliniek a kapuban bármikor őrült produkciókra képes Baksa Lászlóval, illetve az új görög trénerrel, Kechagiasszal veszélyes ellenfelek - Sabadellben remek kis meccsen raboltak pontot, míg az elsőkörös maflás otthon a Novi Beogradtól kevéssé releváns, mivel akkoriban épp náluk tombolt a Covid az öltözőben. Ám ahhoz, hogy a négy egypontos közül az OSC sikerrel eredjen a három fő esélyes, a Fradi, a Brescia és az NBG nyomába, az ilyen otthoni meccseket muszáj behúznia.
 
Euro Kupa, nyolcaddöntő visszavágók
Az A Hid-Vasas-Plaket fél lábbal már a legjobb nyolc között van - persze, hogy oda is kerüljenek a piros-kékek, épp azt nem szabad elhinniük, hogy a hazai ötgólos győzelem után relatíve könnyebb meccs vár rájuk Belgrádban. Két igazán fanatikus tábor van Szerbiában, az egyik Crvena Zvezdáé, az ultráik egészen félelmetes hangulatot képesek teremteni, azaz nagyon észnél kell lenniük az angyalföldieknek - persze ha valaki mindezt jó alaposan tudatosítja velük, az pont az edzőjük, Szlobodan Nikics, illetve egyik légiósuk, Szava Randjelovics, aki éppenséggel tagja volt a Zvezda 2013-ban, Belgrádban, őrült hangulatban BL-t nyert csapatának.
Az összmagyar összecsapáson igazából nem tudjuk, melyik ujjunkat harapjuk meg, kár, hogy vagy a Szolnoknak, vagy a Honvédnak búcsúznia kell. Szivós Márton fiai kétgólos előnyt szereztek az első találkozón, és a pénteki elődöntőben becsülettel szorongatták az OSC-t, azaz valamivel esélyesebbnek tűnnek, ám egy ilyen mérkőzésen valóban bármi megtörténhet.
 
Kupaprogram - szerda
 
Bajnokok Ligája, B-csoport, 3. forduló
19.00 FTC-Telekom-CN Marseille (francia) - TV: m4sport.hu (élő) - M4 Sport: 23.15 (felvételről)
19.30 Genesys OSC-Spandau 04 Berlin (német) - TV: élő stream, www.championsleague.eu
 
Euro Kupa, nyolcaddöntő, visszavágók
18.30 Szolnoki Dózsa-EPS Honvéd - első mérkőzés: 11-13
20.00 Crvena Zvezda (szerb)-A Hid-Vasas-Plaket - első mérkőzés: 10-15
(streamek a www.len.eu oldalon érhetők el, amennyiben a hazai klub csinál webes közvetítést)
 
Vízilabda hírek
Férfi Bajnokok Ligája: végre itthon
győzelemre ítélve