cover image
Egyéb

BENU Férfi MK: fantasztikus meccsen nyert egymás után ötödször a Fradi

2022. december 10. 21:11

Zsinórban ötödször hódította el a kupát az FTC, miután fantasztikus meccsen 16-15-re győzött az OSC ellen. Az első félidőben a bajnok kézben tartotta a találkozót, ám a harmadikban hét percig képtelen volt betalálni, átellenben az OSC öt gólja óriási fordulatot hozott, és úgy tűnt, 1974 után megszerzi első trófeáját a kék-fehér gárda. Ám az utolsó negyedben ötször villanó Sztilianosz Argiropulosznak és a zárórészre betegen beálló Vogel Somának köszönhetően a Fradi megfordította a csatát.

Egy némi szerencsével értékesített Fradi-fór (Sztilianosz Argiropulosz a kipattanó begyűjtése után mattolt), majd egy közelről behúzott kettős előny indította be a verklit. Ezt egy-egy kibekkelt hátrány követte, majd az „eseménytükrözés" jegyében előbb Varga Dénes simított be egyet távolról, ám ugyanezt megtette Csacsovszky Erik is, így még nem telt el négy perc, és máris 2-2-nél jártunk.
 
Ezután Luca Damonte remek kapáslövése ült, az akciógólra viszont ekkor előnyből érkezett a válasz, Vigvári Vince célzott tökéletesen. Két perc gyürkőzés után a zöldek játszhattak hat az ötben, ám a nem túl acélos passzolgatás végén Fekete Gergő Tóth Mártont találta telibe az OSC kispadján, így maradt a 3-3 a nyitónegyed végén.
 
mkdonto_1.JPG Ugyanakkor az előző rész végén szerzett előnyből villant a másik Vigvári: Vendel előbb elhozta a labdát, majd a türelmes adogatást egy kapufás lövéssel zárta le. Hasonlóan mutatós megjátszás érkezett átellenben, ebből meg Vince szerzett szép gólt (4-4). Egy már kibekkelt hátrányból sikerült összeravaszkodni egy ötöst a Fradinak (letámadták Lévai Mártont), Varga Dénes nem hibázott - hogy aztán a következő támadásnál összeszedje a második hibáját. Manhercz Krisztián provokálta sikeresen egy páros kiállítás erejéig, amiből hamarosan egy öt a négy lett, ám Szakonyi Dániel remekül érezte, Burián Gergő hová céloz (Vogel Soma komolyabb megfázása miatt csupán a kispadon örvendezett). Ez kritikus pillanatnak tűnt, a Fradi ugyanis Daniil Merkulov révén gólra váltotta a következő fórt, így 5-5 helyett 4-6 állt a táblán.
 
mkdonto_38.JPG Angyal Dániel pazar átlövése felezte a különbséget, aztán azonban Damonte is gond nélkül fejezte be a következő előnyt - kisvártatva Csacsovszky lógott meg egy ziccer erejéig, ám a hátrányok kivédekezése továbbra sem működött az OSC-nél, elvégre Fekete a falból volt eredményes (6-8). Igaz, a megjátszás legalább ment a kékeknek is, Manhercz hátulról találta meg a rést. Később egy ritkább jelenséget figyelhettünk meg: Lévai mutatott be egy bravúrt Fekete centerezésénél - az első félidőben 3-3 védést láthattunk csupán, nem véletlen, hogy 15 gólnál tartottak a felek (7-8).
 
A harmadik negyed elején még egyszer nem jött be, ami a másodikban igen, igaz, ez csak 13 másodperces „maradékfór" volt, az OSC is jobban figyelt, Damonte is gyatrább megoldást választott. A Fradi megállt elöl - ez persze a Varga-gárda védekezését is dicsérte -, és végül Burián, ha kalandok árán is, de egyenlített (Szakonyi védett egy nagyot, ám a szöglet után bevitte a kezét a balkezes lövése). Damonte újabb előnyt kent rá relatíve előnytelen pozícióból, nem is lett gól, úgyhogy a következőre időkérés után kanyarodtak rá, ám ez sem működött: az olasz balkezes újfent nem pattintott jól, majd a kipattanót követően Vigvári sem, és ez sokáig nem maradhatott büntetlenül: Csacsovszky csodás passzát Angyal húzta be centerből.
 
mkdonto_25.JPG És a lejtőn nem volt megállás: egy némi mázlival megúszott hátrány után (ha lett volna gólvonal VAR...) Tóth Márton használta ki, hogy lelazultak róla a bekkek, így már kettővel ment az OSC (közben a Dala Döme-Vigvári duellum vége egy páros cserés kiállítás lett, miheztartás végett). Egy kipattanóból visszaszerzett labdából Nagy Ádám szerzett igen ravasz gólt rosszkéz-szélről (csaknem hét perc ment le ebből a negyedből, mire a Fradi betalált), ám Manhercz egy remek leválásból újabb akciógólt lőtt. Merkulov valahára kihasznált egy fórt, csakhogy az OSC szárnyalt, Tóth 3.7 másodperccel a vége előtt váltotta gólra a létszámfölényt, így a 5-2-es rohamnak hála az OSC 12-10-re vezetett a zárórész előtt, Varga Zsolt pedig kénytelen volt beküldeni Vogelt az ekkorra kissé elveszettnek tűnő ifjú Szakonyi helyett.
 
Aki rögvest egy védéssel mutatkozott be, Argiropulosz meg kilőtte a hosszút az első FTC-előnyből. Aztán tovább görgött a görög - egy kivédekezett (Vogel...) hátrány után fordult, fault után pedig beverte a szabaddobást, így kerek öt perccel a duda előtt 11-11-re állt a finálé. Tóth forgatása után ötössel jöhetett az OSC, és Manhercz megtörte a négyperces gólcsendjüket, egyszersmind visszaszerezte a vezetést. Nem sokáig tartott ki: Argiropulosz bámulatos könnyedséggel pattintotta be a következő fórt a rövidbe - ám Salamon Ferenc sem tévesztett a soros előnyben (itt Jansik Szilárdot vesztette el a Fradi), három perccel a vége előtt 14-13-ra vezetett az OSC. Damonte viszont a legjobbkor találta meg ismét a helyes irányzékot, ráadásul akcióból. Vogel odaért Csacsovszky labdájára, Lévai viszont kissé túl vehemensen rontott ki az ebből meglógó Nagy Ádámra (már a második büntetőt fújták be ellene...), Argiropulosz meg gond nélkül csöngetett, a meccsen ötödször, csak a zárónegyedben negyedszer, azaz 1:58-cal a zárás előtt megint a Fradi vezetett (14-15).
 
mkdonto_31.JPG Csakhogy az 5-ös sapka mágiája működött a másik oldalon is: Salamon gyönyörűen tette be a labdát hátulról (előnyből: 15-15). Hatvanöt másodperc maradt, amikor jött a Fradi-előny, időkérés után, és hát, minő meglepetés, Argiropulosz egy kapufás góllal megnyerte a meccset a címvédőnek. Merthogy 30 másodperccel a zárás előtt Vogel védte Manhercz lövését (Szakonyinak volt 5 védése, Vogelnek csak az utolsó negyedben 4) - s bár egy kontra miatt maradt még egy esélye az OSC-nek, Tóth hatméteres szabaddobása kifelé jött a kapufáról, azaz bár sokáig úgy tűnt, meglehet az OSC első kupasikere 1974 után, végül a Fradi zsinórban ötödször emelhette magasba a trófeát.
 
mkdonto_3.JPG BENU Férfi Magyar Kupa, Négyes Döntő, Komjádi-uszoda
December 10., szombat
Döntő

Genesys-OSC-Újbuda - FTC-Telekom 15-16 (3-3, 4-5, 5-2, 3-6)
Gólszerzők:
Manhercz K. 3, Csacsovszky E. 2, Angyal 2, Salamon 2, Tóth M. 2, Vigvári Vince 2, Burián, Aranyi, ill. Argiropulosz 6, Damonte 3, Varga D. 2, Merkuov 2, Nagy Á., Fekete, Vigvári Vendel
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Így látták
 
Varga Zsolt: „Valahogy ilyen mérkőzéseket játszottunk eddig is ebben a szezonban. A héten például a Szolnokkal kétkapuztunk, két negyedig parádé, aztán a harmadikban egy teljesen váratlan beomlás. Mint most. Ettől függetlenül elégedett vagyok a csapattal - azt nyilván vissza kell néznem, hogy ennyi kapott gólból melyik az, ami része egy ilyen meccsnek, és mennyi volt az elkerülhető, de ez most egy ilyen mérkőzés volt, amikor tizenötöt kaptunk, és mégis nyerni tudtunk. Ezek a győzelmek hozzák még jobban össze a csapatot, nyújtanak visszaigazolást az elvégzett kőkemény munka kapcsán. Egyébként az elődöntő többet vett ki belőlünk, mint amit a meccs képe alapján gondolnának a kívülállók: a Vasas ugyanis nem játszik gyors vízilabdát, viszont nagyon masszívak, nagyon fizikálisak, huszonnégy órán belül kellett újra játszanunk, azaz egy ilyen visszaesés bőven benne volt a mai meccsben."
 
Varga Dániel: „Azt kell mondanom, száz százalékban elégedett vagyok a csapattal, mert kilencvenöt százalékot nyújtottak a mai nap. Egy kiváló ellenfél győzött le bennünket, és tényleg csak nagyon kevés hiányzott, hogy ma mi nyerjünk. Egy blokk, egy passz, egy védés... Szóval azt gondolom, ez ma remek teljesítmény volt, igaz, hogy a kilencvenötből száz százalék legyen - na ahhoz kell rengeteget dolgoznunk még, mert akkor érünk fel a legjobb csapatok szintjére. Nagyon büszke vagyok a srácokra, de ez most nem sokat számít, mert le kell mennem az öltözőbe, és meg kell mondanom nekik, hogy emeljék fel a fejüket, hiszen szerdán nagyon fontos BL-meccs vár ránk a Spandau ellen."
 
BENU MAGYAR KUPA, FÉRFIAK, 2022
Kupagyőztes: FTC-Telekom (Sztilianosz Argiropulosz, Luca Damonte, Fekete Gergő, Haverkampf Bence, Jansik Szilárd, Lugosi Csongor, Danyiil Merkulov, Molnár Erik, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Sipos Bendegúz, Szakonyi Dániel, Nemanja Ubovics, Vadovics Viktor, Varga Bence, Varga Dénes, Varga Vince, Vigvári Vendel, Vogel Soma, Zeman Márton. Edző: Varga Zsolt),
2. Genesys OSC Újbuda, 3. A-Híd VasasPlaket és Endo Plus Service-Honvéd
Vízilabda hírek